Må ha solceller på taket, eller delta i lokale energisamfunn

I Massachusetts i USA har det nylig blitt fremmet lovforslag om at solceller på taket skal inkluderes i nye boliger eller kommersielle byggeprosjekter.

Forslaget er basert på en lignende modell fra California.

Lovforslaget vil gi noen unntak, for eksempel hvis taket er for skyggelagt eller det er installert andre former for fornybar energi i bygget.

Lovforslaget vil også følges opp av endringer i byggeforskrifter slik at bygg blir rigget både for å kunne ha solcellepaneler på taket, og også gi plass til infrastruktur for anleggene.

Lokale energisamfunn

California har, fra 2020, pålagt alle nye bygg på opptil tre etasjer enten å integrere solceller på taket, eller å ta del i en såkalt «community solar contract».

Det vil si at flere innbyggere i et område går sammen om å investere i fornybare energikilder, og deler på energien som produseres.

Solceller eller solfangere

I Norge har man kunnet få støtte fra Enova for å installere solceller på en privatbolig. Støtten har vært på 10 000 kr, men fra 1. juli 2021 settes denne ned til 7 500 kr.

I tillegg utbetales det 1 250 kroner per kW installert effekt, opptil 15 kW. Det betyr at man kan få inntil 28.750 kroner totalt hvis man vil satse på egen el-produksjon.

LES OGSÅ: Veikart mot 2030 for den norske solbransjen

LES OGSÅ: Bygningsintegrerte solcellepaneler

Kilder:

  • www.bdcnetwork.com/
  • www.energybusinesslaw.com/

Siste innlegg

Foto av Bybanen D13 Haukeland Holdeplass i Bergen

Bybanen har blitt et flott landemerke

H-fasader Bue Aluminium har levert aluminium og glass til den nye bybaneholdeplassen i Bergen. – Det er blitt et kjempefint landemerke og et flott...