Vakuumglass – en statusrapport

Interessen for vakuumglass vokser, men det er fremdeles noen hindringer som må løses.

Av Carl Axel Lorentzen, diplomingeniør glasfakta.dk

Vakuumisolerte glass, eller VIG (Vacuum Insulated Glass), kan gi forbedret dagslysforhold i bygninger.

Glasset har termiske og akustiske egenskaper som kan forbedre bygningens operative ytelse og komfort, spare energi og kostnader bidra til å redusere utslipp av klimagasser, og bidra positivt til fremtidig eiendomsverdi.

«Monolittiske» vakuumglass består av to kantforseglede glass (glass-til-glass) adskilt av små avstandslister, såkalte microspacers, med et vakuumkammer.

Akkurat som med tradisjonelle isolerglass, kan vakuumglass brukes i nesten alle typer vindusprodukter til nybygg samt renovering og ettermontering i kommersielle, bolig- og institusjonelle prosjekter.

Med sin lette design av tynne tolags glassplater er vakuumglass et godt alternativ ved oppgradering av konstruksjoner med enkeltglass, for eksempel ved renovering av eldre bygg.

Glassene, som er herdet, kan oppnå termiske ytelser med U-verdier på omtrent 0,6 W/m²K.

På Glasstec 2022 ble det vist en vinduskombinasjon der det tynne vakuumglasset kombineres med vanlig energiglass på utsiden. Dette gav en samlet U-verdi på 0,29 og en tykkelse på 30,2 mm.

Velux opplyste på IYOG22-symposiet (FNs International Year Of Glass 2022) ved Aalborg Universitet i mai 2022 at vakuumglass inngår i deres studier av fremtidige muligheter med glass.

Historie

Siden University of Sydney først produserte prøver med vakuumglass i 1989, har produsenter i Kina, Taiwan og Europa videreutviklet vakuumglass siden 2000.

I dag kan man få vakuumglass på over 3 meter. Og med vitenskap og teknologi er det nå også solid kunnskap om hvordan de skal utformes.

Standarder og veiledere

Standarder sikrer konsistens og gir en slags produktgaranti.

I 2018 kom standarden DS/ISO 19916-1 Building Glass – Vacuum Insulation Windows – Part 1: Basic Product Specification and Methods for Evaluating Thermal and Sound Insulation Performance utgitt. Del 1 gir spesifikasjoner for vakuumruter.

I 2021 ble standarden DS/ISO 19916-3 Building Glass – Vacuum Insulation Windows – Part 3: Test Methods for Evaluating Performance under Temperature Differences utgitt. Del 3 gir testmetoder for å evaluere ytelsen under temperaturforskjeller.

NREL (National Renewable Energy Laboratory) publiserte i september 2022 Guidelines and Specifications for Enhanced Durability Evaluation of Insulating Glass and Vacuum Insulating Glass Units (Retningslinjer og spesifikasjoner for forbedret holdbarhetsvurdering av isolerglass og vakuumglass).

Arbeidsgrupper i den amerikanske standardorganisasjonen ASTM ble dannet i september 2022 for å utvikle spesifikasjoner for vakuumglass, holdbarhet og styrkestandarder med sikte på å publisere en amerikansk standard i 2025.

Produkter med Vakuumglass

I 1996 ble det første kommersielle produktet med vakuumglass, Spacia, lansert av NSG.

Dette ble umiddelbart etterfulgt av en økning i produksjonskapasiteten, og kort tid etter etablerte NSG en annen spesialbygd VIG-fabrikk nær Tokyo. I Europa selges det under navnet Pilkington Spacia™.

Illustrasjon av vakuumglasset Spacia
NSG Pilkington introduserte «Spacia» allerede i 1996. Pilkington Spacia™ selges i Europa. Grafikk: NSG Pilkington.

Det amerikanske selskapet VITO (tidligere PPG) tilbyr VacuMax™ VIG.

Den nyeste utviklingen i Europa er at AGC Glass Europe (AGC) og Schüco har inngått et strategisk utviklingssamarbeid for å samle kunnskap og teknisk ekspertise, utnytte synergier innen forskning og dermed aktivt fremme utviklingen av fremtidsrettede løsninger med vakuumglass og aluminiumssystemer.

AGC hadde utforsket og forsket på innovasjoner av vakuumglass i flere år. Det virkelige gjennombruddet kom ikke før de slo seg sammen med Panasonic og kombinerte deres plasmaskjermteknologi for forbrukerelektronikk med AGCs glasskompetanse.

Bruken av Panasonic-teknologi for produksjon av isolerglassruter betød at AGC måtte designe en produksjonslinje med skreddersydde maskiner, og integrere dette utstyret i en kontinuerlig produksjonsflyt som møter glassindustriens krav til automatisering og pålitelighet.

Dette vakuumglassproduktet, kalt FINEO®, gir samme energiytelse som 3-lags ruter uten å gå på kompromiss med stilen.

Sammenlignet med 3-lags ruter er en Fineo-rute av samme størrelse fire til fem ganger tynnere med en tredjedel av vekten.

Med sin slanke profil kan den integreres sømløst i både renoveringsprosjekter og nybygg. I motsetning til andre vakuumglass-teknologier har FINEO® – eksklusivt for AGC – ingen synlig evakueringsport* og har meget slanke kantforseglinger, noe som gir uhindret utsikt.

Som de fleste produkter basert på teknologisk innovasjon, var vakuumglass høyt priset i introduksjonsfasen.

Som et resultat av fortsatt produktutvikling og flere leverandører, er nå prisen på vei ned.

LES OGSÅ: Vakuumglass – slankt og energieffektivt

LES OGSÅ: Vakuumglass ble årets produkt

Artikkelen ble først publisert i magasinet Glass & Fasade utgave 4-2023.

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...