Paviljong Brekstad

Mellom Trondheimsfjorden i øst og norskehavet i vest har en gammel bunker gjennomgått en total forvandling. I stedet for å rette kanoner ut mot horisonten hever man nå blikket ut over det åpne landskapet på Fosenhalvøya.

Tekst: Melinda Lemke.  Foto: Kristoffer Wittrup.

ASAS arkitektur har på oppdrag fra en privat bestiller designet en glasspaviljong som er montert på en gammel bunker fra andre verdenskrig. Paviljongen er ment å brukes til private og sosiale arrangementer, foredrag og kundebesøk knyttet til oppdragsgivers firma og den tilhørende gården.

Med en åpen og fleksibel planløsning kan bygget enkelt tilpasses ulike typer av arrangementer.

Paviljong Brekstad
Det er benyttet både selvrensende glass og solbeskyttelsesglass. Foto: Kristoffer Wittrup

– Paviljongens svevende form og uttrykk er en motsetning til bygningens tidligere funksjon. Forsvar og angrep bak tykke murer med kanonen ut mot horisonten i Atlanterhavet er transformert og supplert med gode siktlinjer og visuell oversikt, forteller Rikke Sandbugt hos ASAS arkitektur.

«Å se og bli sett» er et av hovedbegrepene i utformingen etter skisser tegnet av oppdragsgiver. Man har 360-graders panoramautsikt over landskap, dyreliv og flybasen.

Foto av Paviljong Brekstad
En transparent og innfelt sokkel binder sammen nytt og gammelt bygg. Foto: Kristoffer Wittrup
Foto av Paviljong Brekstad
Idéen bak konseptet er å se og bli sett. Foto: Kristoffer Wittrup

Bunkernes tunge og massive karakter er bevart med tydelige betongvegger og tekstur.

Påbyggingen er av stål, glass og betong, og enkelte steder er det brukt treverk for å oppnå en mer taktil og varm stemning.

Over den massive basen ligger paviljongens svevende konstruksjon som to vannrette skiver. Dekke og tak vises som to sorte streker på himmelen.

– Glasset i paviljongen er helt avgjørende for bygningens uttrykk og opplevelse. I motsetning til den tunge bunkeren som utgjør basen, ønsket vi å gjøre den nye, flytende delen så lett i uttrykket som mulig. Overgangen fra toppen av bunkeren til paviljongen spiller en viktig rolle med en transparent og innfelt sokkel. Omslagets fremkant og gesimser er nøye detaljert for å gi paviljongen et så enkelt og helhetlig uttrykk som mulig. Profiler og fuger er forsøkt holdt så minimale som mulig, noe som har resultert i et 360 graders gjennomgående fasadebånd på bygningens alle fire fasader. Kontrasten mellom betong og terreng mot glassvolumet viser forskjellige funksjoner i forskjellige tidsperioder, og gir et tydelig skille mellom nytt og gammelt. Utsikten i alle himmelretninger gjør interiøret unikt. Bygningen er hevet i et ellers flatt landskap, og man kan se langt, selv om prosjektet ikke er et tårn. Det sees som et resultat av fremoverlent arkitektur på en uvanlig og overraskende plass, sier Ola Spangen hos ASAS arkitektur.

Foto av Paviljong Brekstad
Kontrasten er stor når man går fra det lyse og lette overbygget og ned i den massive bunkeren. Foto: Kristoffer Wittrup

Flere funksjoner

– Det er ingen tvil om at glasset spiller en betydelig rolle i påbygget. Det er noe man ser ut av og gjennom, avhengig av årstid, vær og tid på døgnet. Glasset fungerer også som en reflektor av himmel og landskap. Glassvolumet smelter inn i sammenhengen på flere måter. Brekstad har noen ganger raskt skiftende værforhold, og glasset beskytter mot vær og vind uten at det går ut over den spektakulære utsikten fra samlingssalen, avslutter Spangen.

Fakta

  • Sted: Fosenhalvøya
  • Type bygning: Multifunksjonsbygning
  • Areal: 137 kvm
  • Byggherre: Privatperson
  • Arkitekt: ASAS arkitektur
  • Glassleverandør: Pilkington
  • Glass: Herdet laminert Activ Suncool 50/25
  • Yttre glass: Pilkington Activ Suncool Optilam™ T 50/25 15 mm
  • Indre glass: Pilkington Optilam™ Clear T 12,8 mm
  • Systemleverandør: Morad
  • System: AF-50
  • Innflytting: 2022

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...