Resirkulert glass i renovering av drivhus

Gjennom prosjektet «Skavank» viser Ryds Glas AB hvordan utbyttet fullt brukbart bygningsglass og kapp fra produksjon kan gjenvinnes eller gjenbrukes i nye byggeprosjekter.

Gartneriet og hagesenteret Rosendals Trädgård i Stockholm skal rehabiliteres. En del av prosjektet omfatter renovering av fem store drivhus. Ryds Glas har fått i oppdrag å håndtere hele glassarbeidet.

«Skavank»

– Oppgraderte drivhus skal møte høye krav til bærekraft, energieffektivitet, sikkerhet og kulturarv. Hele prosjektet blir overvåket av byantikvaren. Vi renoverer stålskjelettene samtidig som vi forsterker konstruksjonen, og forsiktig legger inn nye treprofiler. Det mest spennende er bruken av resirkulert glass ettersom mer enn halvparten av glasset vil komme fra «Skavank», forteller Sebastian Wigström, Merkevare- og Bærekraftsjef hos Ryds Glas.

– Innen glassindustrien kastes store mengder glass hvert år, selv om glasset er altfor godt til å kastes bort. Det var slik vi kom på ideen om Skavank. Her tar vi vare på alt fra avfall og avskjær til glass som returneres fra oppdragene våre. Ved å gi glasset en ny sjanse reduseres CO2-utslippene betydelig.

For Rosendals Trädgård innebærer glassutskiftningen omtrent 4,5 tonn per drivhus.

Takket være Skavank vil prosjektet spare omtrent 4 tonn CO2 per drivhus. Samtidig bevares alle glassets garantier, egenskaper og sikkerhetsaspekter.

Tin-Tin Jersild, daglig leder for Stiftelsen Rosendals Trädgård, kommenterer samarbeidet:

– Drivhusene fra forrige århundre trenger sterkt en renovering, og når vi gjør dette, er det viktig med så lite miljøpåvirkning som mulig. Å minimere avfall og sirkulere ressurser er en del av stiftelsens DNA, så samarbeidet med Ryds Glas og deres gjenbrukte Skavank passer oss perfekt.

Femårsprosjekt

Ryds Glas’ oppdrag for Rosendals Trädgård vil strekke seg over en femårsperiode, og nå pågår renoveringen av det første drivhuset, som måler hele 16 x 6 meter. Det første drivhuset forventes å være ferdig i april 2024, og i løpet av årene vil de resterende drivhusene bli ferdigstilt fortløpende.

– Dette er vår største renovering med Skavank til nå, og en utfordring er at vi renoverer parallelt med pågående drift. Her må man gå varsomt frem siden det er et mye besøkt sted med mange mennesker i bevegelse. I tillegg til sikkerheten har vi lagt stor vekt på at bærekraften skal omfatte hele prosjektet. Et annet viktig miljøaspekt er at renoveringen også vil redusere energiforbruket for Rosendals Trädgård siden vi monterer isolerende og energiglass, sier Sebastian Wigström.

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...