Mercator One med bærekraftig aluminium

Mercator One, som ligger i hjertet av byen Duisburg, er den første bygningen i Tyskland med en fasade laget av resirkulert Hydro CIRCAL aluminium fra tidligere brukte produkter. Kontoret og den kommersielle eiendomme er designet av Hamburg-baserte Hadi Teherani arkitekter.

Fasadens silhuett er opptil 100 meter lang, 17 meter bred og 26 meter høy.

– Dette er et nytt landemerke i det omkringliggende byområdet. Første etasje er på 9500 kvm med god plass til kontorer, kulinarisk bruk eller detaljhandel. Bygningens struktur muliggjør en fleksibel planløsning og kan tilpasses alle typer kontorkonsepter, skriver WICONA i en pressemelding.

Bærekraft som et sentralt beslutningskriterium

Kunden, Torsten Toeller – VD for Fressnapf Holdings – la stor vekt på miljøbevisst konstruksjon og et langsiktig bærekraftig konsept for Mercator One, som nå gjenspeiles i Hadi Teheranis design.

Sjefsarkitekt Bernd Muley forklarer:

– Vårt fokus er alltid miljøaspektet. Cradle-to-cradle-prinsippet er en integrert del av vårt arbeid. For eksempel, når vi velger materialer til en bygning, vurderer vi – i tillegg til de arkitektoniske aspektene – hvor materialet kommer fra, hvor effektiv produksjonen er og hva som blir av materialet etter endt levetid.

I fasaden til Mercator One er det brukt Hydro CIRCAL 75R – en bærekraftig aluminiumlegering laget av minst 75% resirkulert forbrukerskrap. Aluminiumet kommer fra rivingsprosjekter osv. Dette materialet har allerede blitt brukt, og er returnert til produksjonssyklusen.

– Resirkulert aluminium har samme egenskaper som nytt og er også ekstremt bærekraftig. Kun 5% av energien som brukes til produksjon av nytt (primær)aluminium er nødvendig, utdyper Bernd Muley.

Smart fasadedesign

WICTEC 60 post-losholt-systemet viste seg å være en god løsning for fasaden med de oppgitte arkitektoniske og konstruksjonsmessige krav.

Dette innebar at etasjenes projeksjon og den bakoverskrånende fasaden kunne utføres ved hjelp av å forskyve profilene sidelengs og parallelt med betongen.

De kraftige deformasjonene på inntil 50 mm i hele bygningens bredde absorberes proporsjonalt i profilene. Fasadefronten er også i stor grad utstyrt med sikkerhetsglass og med en profilbredde på 60 mm.

Alle vinduene er konstruert med WICLINE 75 evo – og med sidehengslede skjulte rammer med åpningsbegrenser.

Som Peter Hemmert, WICONAs prosjektkonsulent, forklarer:

– Den passivhus-kompatible konstruksjonen med veldig lav konstruksjonsdybde, på kun 75 mm, har en ETC-isolasjonssone uten skumfylling. Denne medvirker derfor til å oppfylle kundens strenge krav til bærekraft.

Prisvinnende

Mercator One stod ferdig i 2020 og har etterpå vunnet Bund Deutscher Architekten-prisen (foreningen for tyske arkitekter) for Nort Rhine-Westphalia og Right Lower Rhine.

Ifølge arkitekt Bernd Muley vil resirkulert aluminium i fremtiden spille en stadig viktigere rolle innen fasadedesign.

– Mercator One er den første i sitt slag i Tyskland. Jeg håper at prosjektet blir sett på som et forbilde, og at bygget vil inspirere andre arkitekter til å bruke bærekraftig aluminium.

Fakta

  • Prosjekt: Mercator One kontor og forretningsbygg (Duisburg, Tyskland)
  • Byggherre: DEVARIO (representert av SK62)
  • Arkitekter: Hadi Teherani Architects GmbH (Hamburg)
  • Fasadkonstruktion: Rupert App GmbH & Co. (Leutkirch)
  • Fasadsystem: WICONA 60 post-losholt fasade

Siste innlegg

Foto av SAS-husets glasstak

Nytt liv i Glassgården

Kan man ta med seg noen erfaringer fra 1980-tallets pionerprosjekter for å lykkes med dagens glassbyggeri, og hva må man ta hensyn til i...