Kap West med spesialutviklet elementfasade

I det LEED Gold-sertifiserte byggverket Kap West i München spesifiserte arkitektene en prosjekttilpasset elementfasade fra WICONA til det 12.600 m² store arealet med glassfasader.

I forstaden Neuhausen-Nymphenburg er et 7.300 m² tidligere industriområde transformert for å imøtekomme fremtidsrettede boliger og næringseiendommer til det nye Am Hirschgarten-distriktet. En av bygningene i det nye området tilhører Kap West-utviklingen, designet av Wiel Arets Architekten, skriver WICONA i en pressemelding.

Dette er et moderne kontorkompleks med to hesteskoformede hovedbygninger som begge er toppet av særegne tårn.

Det 60 m høye sørlige tårnet kan skryte av et imponerende overheng, utkraget 18 m over bakken.

Dette landemerket, som er rotert i forhold til hovedbygningen under, er synlig på lang avstand. Visjonen om fleksibel, moderne og framtidsrettede arbeidsplasser i urbane miljøer resulterte i en campuslignende utforming av de åpne områdene, inkludert grønne gårdsrom og tak.

Intelligent konstruksjon med elementfasader

De mange kravene til Kap Wests fasade gjorde dette til en spesiell utfordring. Klienten ba om vinduer fra gulv til tak med skjulte åpningsluker og åpningsbegrensere. Andre krav inkluderte bedre lydisolering, regntetthet, lufttetthet og motstand mot vindlaster.

Ekspertene ved Fassadentechnik Scharl (Ehingen) utviklet en elementfasade som består av en 220 mm tykk fasade med ytre horisontale og vertikale pilastere (350, 550 og 750 mm brede).

Elementfasaden er basert på vindussystemet WICLINE 75 evo som har svært gode byggfysikalske verdier og isolerende egenskaper.

Fasadeentreprenøren Rupert App sørget for at kravene til prosjektet ble oppfylt ved å integrere styreskinner for solskjermingen i elementene, samt forsterke for de utvendige pilasterne.

De tre tettesjiktene i WICONAs elementfasade er en annen spesiell funksjon. Det meget fleksible systemet kan lett imøtekomme relativt store gulvdeformasjoner (+/- 12 mm).

De tynne, meget kompakte 12 mm Dekton fasadeplatene fra Cosentino er festet til fasadelementene ved hjelp av usynlige ankre i aluminium.

Over 2.200 elementer – fiks ferdig isolert, glasset, med ventilasjonsluker og påmontert utvendige fasadeplater – ble prefabrikkert og levert på byggeplassen. Dermed gikk installeringen effektivt, og i henhold til den stramme prosjektplanen. Hele konseptet ble grundig planlagt med tanke på bærekraft.

Prosjektdetaljer

  • Prosjekt: Kap West kontor- og administrasjonsbygg (München)
  • Kunde: OFB Projektentwicklung GmbH (Frankfurt)
  • Designet av: Wiel Arets Architekten (Amsterdam)
  • Arkitekt: HPP Architekten (Düsseldorf)
  • Fasadeplanlegging: Fassadentechnik Scharl (Ehingen, Danube)
  • Fasadeentreprenør: Ruppert App GmbH & Co. (Leutkirch, i Allgäu)
  • Fasadesystem i aluminium: WICONA (Ulm)

Siste innlegg

Illustrasjon av NTNU Campussamling

Klar for videre faser i NTNU Campussamling

Prosjektet som skal samle fagmiljøene ved NTNU på Gløshaugen i Trondheim, går nå inn i en fase med videre prosjektutvikling- og gjennomføring. Rådgiverteamet med Rambøll...