Lager glasskunst av Nupens glasslager

Glassmester Ole Richard Lauritsen i CG Glass & Fasade har laget det 10,5 meter høye glassmaleriet i Tau nye Kirke i tett samarbeid med billedkunstner Per Odd Aarrestad. Glasset stammer fra Kjell Nupens store glasslager.

Tekst: Guro Waksvik. Foto: Rita Moland Flesner

Lauritsen begynte som lærling i CG Glass & Fasade i 1994, tok fag- og mesterbrev og fortsatte i bedriften. I 2008 fikk de en forespørsel fra Kjell Nupen. Han lurte på om Lauritsen kunne begynne å jobbe sammen med ham.

– Jeg hadde en liten prøveperiode, og synes det var kjempeinteressant. Nupen var en allsidig kunstner, og jeg lærte mye. Han hadde en genuin interesse for å jobbe med glass, og det var spesielt artig.

Lauritsen jobbet sammen med Nupen helt til kunstneren brått gikk bort, våren 2014. I samråd med Nupens enke ble produksjonsutstyret, glassbordene og et stort glasslager med store mengder farget glass kjøpt ut og overført til CG Glass & Fasade på Lund.

Glasslageret består av 1500 kvadratmeter med forskjellige typer glass. Det meste er Artista-glass, som er av høy kvalitet med lite jern.

– Det er fremdeles mye igjen av Nupens glasslager, så foreløpig har det ikke vært nødvendig å supplere.

I snitt har Lauritsen et glasskunstprosjekt årlig.

– Det er dette jeg liker best å jobbe med. Det er interessant å se kunstverket vokse fram, og det er litt utenom det jeg vanligvis gjør.

Glasskunst til Nye Tau kirke

I oktober 2020 startet Lauritsen et samarbeidet med Per Odd Aarrestad. Hand kom til Lund med en skisse. Den ble skalert opp til riktig format. Deretter tegnet kunstneren med wallboard tusj rett på lysbordet.

 

Foto av glassmaleri i Nye Tau Kirke
Glassmester Ole Richard Lauritsen i CG Glass & Fasade jobbe tett sammen med kunstnere. Her i samarbeid med billedkunstner Per Odd Aarrestad t.v. Foto: Rita Moland Flesner

– Han fortalte hvilke farger han vil bruke. Jeg skar glasset og la det på bordet. Så jobbet vi sammen med å se på ulike fargekombinasjoner. Mens vi jobbet, vokste kunstverket fram. Det er gøy å se det spot on, ikke bare en tegning, sier Lauritsen.

Etter en liten uke med tett samarbeid, reiste Aarrestad tilbake til Jæren.

Lauritsen vasket hver enkelt glassbit, og limte de på en herdet laminert glassplate produsert av CG Glass i Vennesla. Lauritsen har det i fingrene, og synes ikke det er spesielt komplisert.

– For det meste er det to lag med farget glass oppå hverandre. Jeg har gjort dette mange ganger. Så lenge jeg får de korrekte glassmålene, går det greit.

Foto av glassmaleri i Nye Tau Kirke
Detalj fra glasskunsten. Foto: Rita Moland Flesner

Det ferdige verket er 10,5 meter høyt og 1,22 meter bredt.

Det er ikke første gang glassmesteren samarbeider med Per Odd Aarrestad. Blant annet har de Bryne og Ytrebygda kirker på cv-en.

Les mer om Nye Tau kirke: Ny massivtre-kirke med glass som inviterer inn

Fakta CG Glass & Fasade

CG Glass & Fasade i Kristiansand er en del av CG Gruppen, som har røtter tilbake til 1880.
Det er per i dag 14 ansatte i CG Glass & Fasade, hvorav to glassmestere.

Siste innlegg

Foto av utsiktstårn

Glasset som kan redde milliarder av fugler

Det fuglesikre glasset utviklet av Pilkington er belagt med vertikale linjer som reflekterer UV-stråling. De fleste fuglesorter vil se det, og styre unna. Anett...