«En canyon av bøker»: MVRDV designer nytt bibliotek for Wuhan

Det nederladske arkitektfirmaet MVRDV, i samarbeid med UAD, har avduket designet for et nytt sentralbibliotek for Wuhan.

Det 140 000 kvadratmeter store prosjektet blir et av de største bibliotekene i Kina, og kombinerer tradisjonelle og ikke-tradisjonelle funksjoner med varierte studie-, stue-, lese- og studiorom, skriver MVRDV i en pressemelding.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

Flytende form

Wuhan-biblioteket ligger sentralt plassert i Wuhans forretningsdistrikt. Det skal forbedre Wuhans offentlige informasjonstjenester, samt styrke lesing, læring, kommunikasjon, innovasjon og byens urbane økonomi.

Wuhan kalles «byen med 100 innsjøer». Elveløpene har vært inspirasjonskilden til byggets flytende form, samtidig som designet referer til de ulike høydene til de omkringliggende bygningene.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

På tre ulike utsiktspunkt er det dramatiske «vinduer» ut mot byen.

Det største vender ut mot Central Business Districts skyline; et lavt, bredt vindu gir panoramautsikt over parken på motsatt side, og et langt, buet vindu omfavner den tilstøtende plazaen, og gir forbipasserende et glimt av det som foregår innendørs.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

Vegger av bøker

Innvendig finner man «en canyon av bøker». Bokhyller på innsiden av store glassvinduer gjør at man ser bøker nesten over alt.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

I rolige soner finner man studie- og leseplasser, i andre områder kan man ha gruppearbeid, og overalt er bokhyllene en del av topografien.

– I bygningen kombineres ulike elementer fra landskapet, sier Jacob van Rijs, grunnlegger av MVRDV.

– Det er en rekke platåer med studieplasser. Jo høyere opp du går, desto roligere blir studie- og leseplassene. Wuhans topografi var en viktig inspirasjonskilde: Vår grunnleggende idé bygger på en horisontal utsikt mot innsjøene, og en mer vertikal utsikt mot byens høyhus. Bygget fokuserer på natur versus by. Jeg tror dette gjør det til et spennende sted å samles.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

Redusert energiforbruk

Det gjøres flere tiltak for å redusere energiforbruket i Wuhans varme klima.

Et bokhyllelignende mønster i fasaden kommuniserer bygningens funksjon samtidig som det fungerer som solavskjerming.

Integrerte solcellepaneler i de flytende takformene bidrar til å gi bygningene fornybar energi.

Elementer for naturlig ventilasjon som kan åpnes og lukkes, kombinert med bruk av smarte enheter og et effektivt belysningssystem, reduserer bygningens energibehov.

Høye trær gir kjøling i områder som med intenst sollys, mens de viktigste offentlige områdene er skyggelagt av det nordvestlige hjørnet av bygningen.

Render av det nye sentralbiblioteket for Wuhan
© MVRDV

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...