Næringslivets Hus i Stavanger – Der nytt møter gammelt

Næringslivets Hus var en av de første bygningene i Stavanger med glassfasader. Da bygningen måtte rehabiliteres var målet klart: Man skulle ikke umiddelbart se noen forskjell på ny og gammel fasade.

Via Time Aluminium AS har SAPA levert aluminiumsvinduer og glassfasader til prosjektet, skriver SAPA i en pressemelding.

Foto av Næringslivets Hus i Stavanger
Næringslivets Hus er et landemerke i Stavanger. Foto: Adam Stirling

Midt i hjertet av Stavanger sentrum finner du Næringslivets Hus. Beliggende langs idylliske Breiavatnet og Byparken er bygningen sammen med Atlantic Hotel et av byens landemerker.

Selv om Stavanger siden 1970-tallet har vært, og kanskje fortsatt er, både Norges og hele Nordens prosentvis raskest voksende by, er byen samtidig kjent for å ta vare på den gamle bebyggelsen. Bydelen «Gamle Stavanger» er meget godt bevart og flere av husene sies å være fra 1700-tallet.

Unik glassfasade

Da Næringslivets Hus skulle rehabiliteres, var det med bærekraft i fokus. Bygget var et av de første i Stavanger med glassfasader – og man ønsket å bevare det unike preget.

– For både arkitekten og byantikvaren var det viktig at det ikke ble for mange endringer i fasadeuttrykket, sier Per Sjuve, prosjektleder i Time Aluminium AS, som har hatt ansvaret for entreprisen.

Foto av Næringslivets Hus i Stavanger
Både arkitekten og byantikvaren hadde fokus på å bevare fasadeuttrykket.Foto: Adam Stirling

Selve rehabiliteringsprosjektet pågikk over flere år. Nye glassfasader skulle på plass og nye veggflater skulle tettes og isoleres – alt mens bygningen var i daglig bruk.

– At kontorene skulle være i bruk som normalt under prosjektet, uten for store forstyrrelser for leietakerne, var litt av en utfordring. Men det gikk! Vi fikk ikke en eneste klage under hele oppussingen, sier Per Sjuve.

En annen utfordring var byggets høyde og beliggenhet – midt i Stavanger sentrum.

– Vi planla å løfte de nye glassfasadene på plass med den største mobilkranen, men vi klarte faktisk å få dem på plass manuelt, fortsetter Per Sjuve.

Vinduskarmer til veteranbåt

Fokuset på bærekraft under rehabiliteringen av Næringslivets Hus gjaldt ikke bare under gjennomføringen, men også etterpå. En stor del av det gamle materialet som ble skiftet ut fikk nytt liv andre steder.

Et eksempel på dette er de gamle vinduskarmene i massiv teak. Etter å ha blitt flyttet fra Næringslivets Hus var først stopp i et hønsehus på Hjelmeland. Der ble de renset for gummilister, beslag, skruer og spiker – for så å få nytt liv i styrhuset på veteranbåten Jøsenfjord. Dette er ikke hvilken båt som helst, men en verneverdig båt som Riksantikvaren satte av inntil 20 millioner kroner for å restaurere.

Nå etter at oppussingen av Næringslivets Hus er ferdig, er Per Sjuve ved Time Aluminium AS godt fornøyd med resultatet.

– Vi er veldig fornøyde med både gjennomføringen og resultatet. Næringslivets Hus er tross alt en del av helheten i dette spesifikke området, en helhet som mange møter hver dag. Etter endt oppussing er det ved første øyekast vanskelig å se forskjellen fra den gamle fasaden. Og det var akkurat slik vi alle ville ha det!

Fakta

  • Rehabiliteringsprosjekt: Næringslivets Hus i Stavanger
  • Vinduer: SAPA vindu 1086 (utskifting av eksisterende vinduer)
  • Fasade: SAPA glassfasade 4150
  • Dører: SAPA dører 2086
  • SAPA-produsent: Time Aluminium AS
  • Arkitekt: A4 Arkitektene v/Reidar Pedersen
  • Foto: Adam Stirling

Siste innlegg

Render av forslag til ny Veterinærhøgskole

Arkitektenes forslag til å utvikle Den gamle Veterinærhøgskolen

Oslobygg og Linstow stiller ut tre arkitektteams forslag til hvordan Den gamle Veterinærhøgskolen kan utvikles frem mot 2040. Oslobygg og Linstow overtok hver sin del...