Woodnest: Hytte med utsikt

For Hardanger Glass og Lås (HGL) har de to Woodnest-hyttene vært et spektakulært, spesielt og spennende prosjekt. – Konstruksjonen er spesiell. Hvert glass er laget etter unike mål. Vi hadde utfordringer knyttet til hvordan vinduene skulle monteres, men det gikk overraskende bra, forteller glassmester Jostein Kaland i Hardanger Glass og Lås.

Tekst: Guro Waksvik Foto: Sindre Ellingsen

Trehyttene har en formidabel utsikt over Hardangerfjorden. Etter en anbudsforespørsel fra Røynstrand Entreprenører AS fikk Hardanger Glass og Lås oppdraget.

– Vi fikk ansvaret for glasset. Faglig sett er det vanskelig å gi garantier i et prosjekt der du ser at glassmontasjen kan by på problemer. Vi måtte ta forbehold, og det er ikke alltid like populært. Ryker det en glassrute, er det ikke så enkelt å skifte den. Helikopter og ti meter med stillas er dyrt, slår Jostein Kaland fast.

Foto av Woodnest
De store utsiktsglassene på 4,2 kvadratmeter og 145 kilo stiller høye krav til sikring av hyttene. Foto: Sindre Ellingsen

Hyttene er høyt oppe i hvert sitt tre, og det vil hele tiden være bevegelse. Været spiller en vesentlig rolle. Men også bevegelse innenfra. Er det to personer i hytta, vil du merke det så snart en av dem beveger på seg. Glasset skal tåle vibrasjoner i bygget.

– Det kan komme stormkast og annet ekstremvær inn i fjorden. Er ikke hyttene ekstra sikret da, kan det bli problemer med glassene. Spesielt de store utsiktsglassene i front. De er på 4,2 m² og veier 145 kilo, forteller glassmester Thor-André Aase.

Hytta er avstivet med wirer i treet. Noen står på hele året, og flere settes opp gjennom vinterhalvåret og ved varslet ekstremvær.

Utradisjonell montering

Det er 15 vinduer i hver hytte. Det er brukt standardglass i soverommet og på toalettet. Alle de andre målene er unike.

Foto av Woodnest
Det er flott utsikt til Odda og Hardangerfjorden. Foto: Sindre Ellingsen

– Det var en himla jobb å tegne og nummerere hver glassrute. Det er ikke 90 grader noe sted. Etter at Pilkington hadde levert tegninger gjorde vi et kontrollmål. Det viste seg at to av wirene til hytta var fjernet, så vi måtte gjøre alle målene på nytt, forteller Kaland.

Før monteringen ble glass og stillas fraktet opp med helikopter. Monterings-materiell og mindre verktøy ble båret opp i ryggsekkene til de spreke montørene. Da selve monteringen begynte, klaffet det godt med alle glassene. Alle glassene er montert fra utsiden.

– Den spesielle konstruksjonen gjorde at vi måtte finne en utradisjonell måte å montere glassene på. Vi brukte en god gammeldags løsning med Y-profiler i topp, slike som ble brukt på aluminiumssystemer før, sier Aase.

Faglig stolthet

Glasset dyttes opp og fuges. Klemlist og foring er av gummi. I hyttene er det vertikale ribber fra taket og ned. Glassene er limt fast mot ribbene på innsiden. I topp og i bunn er de skrudd fast. Glassene er limt slik det gjøres i busser.

– Vi har faglig stolthet og interesse, og ville gjøre vårt beste for å få det til. Det er et spennende prosjekt å være med på. Det var mange utfordringer, men vi fikk det til. Vi har hele veien hatt god dialog med arkitektene. De har kommet med forslagene, og bedt oss som fagfolk om å se på om det har latt seg gjennomføre, sier Aase.

Det er brukt 2-lags isolerglass med energibelegg og argon, glasset innerst er i laminert sikkerhetsglass.

LES MER HER: Woodnest: Skogsreir i tre og glass

Fakta Hardanger Glass og Lås (HGL)

  • Hardanger Glass og Lås (HGL) ble startet av Thor-André Aase i Odda i 2006. I 2011 overtok bedriften Ølen Glasservice, som har lokaler i Ølen. I dag er det totalt 10 ansatte. HGL er godkjent opplæringsbedrift. HGL leverer og monterer i dag alt innen glass, lås og beslag.
  • Bedriften disponerer egen kai og et stort kaiområde med enkel tilgang fra hovedveien.
  • Lageret inneholder verksted for glassarbeid og annet arbeid som krever gode arbeidsforhold. Bygget rommer også en stor hall for lager og er tilpasset truck. For spesielle prosjekter har HGL hele landet som arbeidsområde.
Foto av Woodnest
Fasaden i glass kombinert med shingel av kjerneved av furu gir de små skogshyttene et helt spesielt uttrykk.

Siste innlegg

Foto av SAS-husets glasstak

Nytt liv i Glassgården

Kan man ta med seg noen erfaringer fra 1980-tallets pionerprosjekter for å lykkes med dagens glassbyggeri, og hva må man ta hensyn til i...