Woodnest: Skogsreir i tre og glass

De to små Woodnest-hyttene i hvert sitt grantre 4-5 meter over bakken, vekker stor oppmerksomhet. Ved å la glasset følge konstruksjonen rundt hele hytta, blir opplevelsen av å bo høyt oppe i en trekrone helt spesiell.

Tekst: Guro Waksvik Foto: Sindre Ellingsen

Glass kombinert med shingel av kjerneved av furu gir de små skogshyttene et særegent uttrykk. Noen mener de likner på en kongle, andre sier de minner mer om en ugle med fjær.

– Opprinnelig var vårt viktigste motiv et stort frontvindu med utsikt. Underveis i prosessen da den radielle konstruksjonen kom på plass, ble konseptet endret. Vi valgte å la glasset følge konstruksjonen rundt hele hytta. Det gir godt utsyn over skogen i alle retninger, forteller seniorarkitekt Dag Strass i arkitektfirmaet Helen & Hard i Stavanger.

Foto av Woodnest
Glasset følger konstruksjonen rundt hele hytta. Foto: Sindre Ellingsen

I konseptet ble det viktig å finne et slankt og karmløst fasadesystem som kunne festes inn i og tilpasses treribbene uten å forstyrre det visuelle uttrykket.

– Vi hadde et innledende møte for å høre glassmesterens anbefalinger om systemer og detaljer før vi valgte løsninger.

I et prosjekt hvor det meste er helt nytt, er det mange utfordringer. Det var en vanskelig konstruksjon å finne en god løsning på. Hvordan skulle man klare å ta alle kreftene fra hytta ned i ett enkelt og ganske slankt tre. Design- og arkitekturmagasinet Dwell kåret nylig Woodnest-hyttene til vinneren av kategorien «small spaces» i en årlig designkåring. Dwell er et av de viktigste designmagasinene i det amerikanske markedet, med omtrent en halv million unike månedlige brukere.

– Veldig hyggelig. Det er alltid stas med priser og anerkjennelser, sier Strass.

Komplisert konstruksjon

Byggherre Kjartan Aano hadde en idé om å få satt opp noen trehytter for utleie, og kontaktet arkitektene i Helen & Hard.

– Han har en lidenskapelig interesse for trehytter. Da han kontaktet oss, hadde han allerede sett seg ut hvilke trær han ønsket å bygge i.

Hyttene er bygget rundt stammen på et grantre, flere meter over bakken. For å klare å realisere prosjektet ble det konstruert et stålrør med større diameter enn stammen. Stålrøret ble delt i to, satt sammen igjen rundt stammen og spent fast med wirer samt til gangbroen omtrent ved hyttas gulvnivå.

Foto av Woodnest
Stålrør og wirer har vært viktig for konstruksjon og forankring av hyttene. Foto: Sindre Ellingsen

– Det vil si at vi har en helt stiv «ryggrad» i hytta, som hele trekonstruksjonen er festet i. Treet kan faktisk svaie litt inne i stålrøret. Det løser også tettingsproblematikk, slik at rennende vann langs stammen og kald luft kan flyte fritt inne i røret.

Shingelen er produsert av NoLimitation, et selskap arkitektene i Helen & Hard ofte samarbeider med.

– De gir en meningsfull arbeidshverdag til mennesker som har hatt utfordringer med rus, psykiatri eller kriminalitet, forteller Strass.

Flere hytter under planlegging

Hyttene ligger i bratt terreng, omtrent 30 minutters gange fra Odda sentrum. For å sikre hyttene er det i tillegg til flere permanente wirer, lagt til rette for å sette opp ekstrawirer for vintersikring og ekstremvær.

– Det er også spesifisert en maks vindstyrke hvor det er lov til å ha folk boende der.

Et prosjekt som ligger såpass utilgjengelig til medførte at byggeprosessen, med mye tidkrevende håndverk, tok lengre tid enn forutsatt. Saksbehandling og byggemelding ble en utfordrende og langvarig prosess som tok et år.

– Jeg er veldig fornøyd, og var så heldig å være en av de første som fikk overnatte i en av hyttene. Det var en unik opplevelse og en helt spesiell stemning. Både intimt og varmt, samtidig som det er god kontakt med den spektakulære naturen omkring, forteller Strass.

Vekket oppsikt

Hyttene har vært en suksess, og utleie har gått over all forventning. Hyttene har vekket oppsikt både nasjonalt og internasjonalt.

– Vi synes det er veldig kjekt at en liten aktør som satser på noe helt nytt, og som gjennomfører det så skikkelig, får uttelling for pågangsmot og standhaftighet.

Planleggingen av to nye hytter starter i februar. Noen av prinsippene fra de første hyttene skal videreføres. Men i utgangspunktet ønsker arkitektene å lage en helt ny design.

LES MER HER: Woodnest: Hytte med utsikt

Fakta Woodnest

 • Byggeår/ferdigstillelse: 2020
 • Sted: Odda i Ullensvang kommune
 • Type bygg: To utleiehytter
 • Byggherre: Sally og Kjartan Aano
 • Arkitekt: Arkitektfirma Helen & Hard
 • Interiørarkitekt: Arkitektfirma Helen & Hard
 • Trekonstruksjon: Røynstrand Entreprenør
 • Bygningsingeniør: Nordplan v. Oddvin Myklebust
 • Glassentreprenør: Hardanger Glass og Lås
 • Type glass: To-lags isolerglass, energibelegg og argon, innerste glass i laminert sikkerhetsglass
 • Glassleverandør: Pilkington
 • Areal: 15 kvadratmeter

Fakta Helen & Hard

 • Etablert: 1996 i Stavanger av arkitektene Siv Helene Stangeland og Reinhard Kropf. I dag har bedriften kontorer både i Stavanger og Oslo
 • Ansatte: 26 personer fra flere ulike nasjoner.
 • Visjon: Å inspirere til bærekraftig liv. Det omfatter energi, materialbruk og sosial bærekraft. De har spesialisert seg på tre som bygningsmateriale.
 • Priser: Blant annet for Flekkefjord kulturhus, Preikestolen Fjellstue, Vennesla bibliotek og kulturhus, Glassprisen 2019 for Summer House Reilstad.

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...