Nytt landemerke i Stockholm oppnådde høyeste LEED-sertifisering

Sthlm 01 har oppnådd LEED platina (Leadership in Energy and Environmental Design).

Sthlm 01 er et nytt landemerke i byen. Platina-sertifiseringen bekrefter at bygningen har løsninger for design, konstruksjon, drift og vedlikehold av grønne bygninger, og er bevis på bærekraft både for miljøet og menneskene som vil jobbe i området, skriver WICONA i en pressemelding.

Arkitektene bak er Sauerbruch & Hutton som er kjent for sine fargerike og spektakulære bygninger.

– Den største utfordringen med prosjektet har vært å oppnå alle målene innenfor tidsrammen og budsjettet. Det er en enestående bygning med mange tekniske innovasjoner som er spesiallaget for Sthlm 01, og derfor måtte testes og justeres. Eksempler er den trappende fasaden, den frittstående baldakinen og et spesialdesignet høytemperatur ventilasjonssystem. Takket være tett samarbeid med byggherrer og konsulenter er vi veldig fornøyde med resultatet, sier Lina Lahiri, Partner i Sauerbruch Hutton.

En av de høyeste

Bygningener også et tilknytningssted der fellesområder er prioritert. På det gamle industriområdet er det nå moderne bygninger med plass til 1500 arbeidsplasser, og et sted for kreativitet.

Med sine 102 meter er Sthlm 01 en av hovedstadens høyeste bygninger. Dette sørget entreprenøren SKANSKA å dra full nytte av – den kjente restauratøren Niklas Ahlbom serverer mat og drikke av høyeste kvalitet i restauranten og takbaren i 27. etasje.

– Sthlm 01 er en spektakulær bygning som er dekorativ for Stockholms silhuett. Min oppfatning er at bygningen er godt mottatt av stockholmere og forhåpentligvis er et stolt symbol på det kreative Söder, sier Magnus Hellsten i SKANSKA.

Grønn design

– Sthlm 01 er ikke bare en bærekraftig kontorbygning energimessig med sin LEED Platinum-sertifisering, men også med tanke på bærekraft i større perspektiv som gjennom attraktiv design og tilgjengelig service for publikum. Ved helt fra begynnelsen å tenke på hvordan våre kontorbygg skal bidra som en naturlig del av bydelen, skaper vi liv og bevegelse til hele døgnet. Med den største respekt for innbyggerne moderniserer vi en tidligere sovende bydel i Stockholm, sier Magnus Hellsten i SKANSKA.

Den gitterformede fasaden fra WICONA er laget av aluminium og glass, materialer som gjør det lettere å lage geometriske former.

Bygningen er formet som en konisk stjerne som gradvis utvider omkretsen oppover med etasjene og minimaliserer fotavtrykket på bakkenivå. Når du ser på bygningen, skaper hver vinkel et interessant uttrykk.

Fakta

  • Adresse: Hammarby allé og Hammarbybacken, Stockholm, Sverige
  • Arkitekt: Sauerbruch Hutton i samarbeid med Bau
  • Byggherre: Skanska
  • Produsent: Staticus
  • WICONA produkter: Prosjektløsning basert på WICTEC EL evo
  • Totalt utleieareal: 26 000 kvm
  • Antal etasjer: 27
  • Unikt: Skybar og restaurant med takterrasse drevet av Niklas Ahlbom
  • Miljøsertifisering: Presertifisert LEED Platinum
  • Fullført: 2020

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...