Nytt bygg med de nyeste standardene innen bærekraft

I Alf Bjerckes vei 22 har Aspelin Ramm fått bygget et av Norges grønneste kombinasjonsbygg, tegnet av Nordic Office of Architecture.

Aspelin Ramm har som mål å bidra til bærekraftig byutvikling, noe som kommer tydelig frem i dette prosjektet, skriver Schüco i et nyhetsbrev.

Bygget som befininner seg på Brobekk i Oslo, er på hele 29.500 kvadratmeter og er blitt Motek og Ahlsells nye hjem.

Blomstereng og bikuber på taket er kanskje ikke det man forventer å finne på bygg i et industriområde, men når man går for miljøsertifiseringen BREEAM-NOR Excellent, Energiklasse A, settes fokus på bærekraft og miljø.

Foto av Alf Berckes vei 22

Stort og innholdsrikt

Kontor- og logistikkbygget er både innholdsrikt og stort. Svært strenge miljøkrav og mange ulike rom og arealer har krevd mye av alle utførende parter. På det meste var det rundt 180 personer samtidig på byggeplassen.

Bygget er på fire etasjer og 400 personer har nå fått sin arbeidsplass her. Det er satt av god plass til både parkering og sykkelparkering på utsiden av bygget. Det er etablert hele 87 elbilladere og 8 lastebilladere i tråd med miljøprofilen.

Aspelin Ramm har lagt lista høyt for å reise et bygg i henhold til de nyeste standardene innen bærekraft. Alf Bjerckes vei 22 har blitt et kontor- og logistikkbygg som både ansatte og kunder setter pris på og kan være stolte av.

Logistikk med grønn profil og bærekraftsfokus

Det klimavennlige nybygget i Alf Bjerckes vei 22 er oppført på en fossilfri byggeplass og rommer kontorer, opplæringsfasiliteter, butikk og lager. Bygget er forankret i en grønn profil og tilfredsstiller BREEAM-NOR Excellent og Energiklasse A.

Foto av Alf Berckes vei 22

Fasadeplater, heller, stålbjelker og betong er gjenbrukt fra to bygg som opprinnelig sto på tomten.

Knust betong er benyttet som del av overbygg av veier og plasser. Gjenbruk av betong er brukt til asfaltering ved inngangsparti og terskler i regnbed.

Det mest iøyenfallende er det grønne taket. Her er det sikret overvannshåndtering med eget regnvannsreservoar til vanning og rengjøring av uteområder.

Foto av Alf Berckes vei 22

Det grønne taket har et biomangfold og det er anlagt blomsterenger, sedum og bikuber. I tillegg er det tilrettelagt med turstier, treningssoner, store takterrasser og sosiale områder.

En solcellepark som dekker et årlig forbruk på 220 000 kwh er også montert på taket og sikrer energi til alle byggets funksjoner.

Arkitektur og design

Alf Bjerckes vei 22 er en totalentreprise med A Bygg Entreprenør AS som utførende entreprenør og Nordic Office of Architecture som utførende arkitekt.

Bygget er oppført i betong og stål, og integrert i det eksisterende landskapet. For å skape liv i et ellers industrielt miljø er det benyttet hengende stålfasader med gullfargede lameller i ulike retninger. Dette gir kledningen en gyllen tone som endres i takt med lyset.

Foto av Alf Berckes vei 22

Lokalene er funksjonelle og fleksible med forholdsvis røffe og holdbare overflatematerialer. Inne har man benyttet en kombinasjon av dempet belysning og punktbelysning for å skape en lun atmosfære.

Det er lagt vekt på å trekke inn mest mulig dagslys ved å benytte transparente glass og glassfasader. Store takhøyder og vegger med levende vegetasjon bidrar til å skape gode arbeidsforhold.

Schüco dører, vinduer og glasstak fra Bolseth Glass

Schüco partner Bolseth Glass har stått for leveranse av dører, vinduer og glasstak i prosjektet. Produktene er nøye tilpasset og dimensjonert etter laster og statikk.

Arkitektonisk var det et ønske om noen etasjehøye fasader, mens andre steder skulle det være mer standard vindusflater. Arkitektene hadde et gjennomarbeidet konsept som viste seg å stemme godt med løsningene som er benyttet.

Foto av Alf Berckes vei 22

Da det er et veldig stort bygg ble glasstak benyttet for å gi lys inn til arbeidslokaler som er plassert inn mot midten uten tilgang til yttervegger. Glasstakene er i tillegg oppdimensjonert i kraftige profiler for å unngå bærende stål under.

Dette ble både penere og gunstigere prismessig. Det er også levert brann- og komfortventilasjon gjennom luker i takene for å sikre godt inneklima.

Fakta

 • Prosjekt: Alf Bjerckes vei 22
 • Hvor: Alna, Oslo
 • Schüco Partner: Bolseth Glass
 • Arkitekt: Nordic Arkitekter
 • Byggherre: Aspelin Ramm
 • Entreprenør: A Bygg Entreprenør AS
 • Byggtype: Næringsbygg
 • Fotograf: bygg.no v/Arve Brekkhus
 • Ferdigstilt: 2022
 • Sertifiseringer: BREEM-NOR Excellent
 • Schüco Produkter: FWS 50, AWS 70.HI, ADS 70.HD, ADS 80 FR 30, FW 50+ BF

Kilde: Schüco Knowledge

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...