I Snøhettas nye bibliotek får du en følelse av å sitte under et tre

Beijing City Library har åpnet dørene, og inviterer inn i et nærmest skogslignende landskap.

Prosjektet er Snøhettas nyeste innovasjon innen bibliotektypologi, 35 år etter at de begynte arbeidet med Bibliotheca Alexandrina i Egypt, skriver Snøhetta i en pressemelding.

Inspirert av de eldgamle, kinesiske ginkgo-trærne er det 16 meter høye glassinnkapslede biblioteket fylt med søyler som strekker seg opp mot taket. Et mønster av runde blader i toppen danner et luftig, levende tak, og gir følelsen av å være inne i en skog.

– Den terrasserte landskapet og treliknende søylene inviterer besøkende til å heve blikket og fokusere på avstand og ta inn det større bildet. Dette er et sted der du kan sitte under et tre og lese din favorittbok, sier Robert Greenwood, partner og direktør for Asia-Stillehavsområdet hos Snøhetta.

Foto av: Beijing City Library
Foto: Zhu Yumeng

Et tak av BIPV

Snøhetta ble tildelt Beijing City Library i 2018 gjennom en internasjonal konkurranse, og prosjektet ble fullført med lokal partner ECADI. Firmaet jobber for øyeblikket med tre biblioteker i USA: Charlotte Mecklenburg Library, Far Rockaway Library og Westchester Square Library.

Beijing City Library har oppnådd Kinas GBEL Three Star, landets høyeste standard for bærekraft. Bygningen har en gjennomgående glassfasade som for øyeblikket er Kinas største bærende glasskonstruksjon.

Foto av: Beijing City Library
Foto: Zhu Yumeng

I ginkgotre-søylene er det integrert topp moderne teknologi som kontrollerer inneklima, belysning og akustikk, og samler og gjenbruker regnvann fra taket. Søylene og takbladene fortsetter på utsiden av bygget, og skaper et overheng som fungerer som solavskjerming.

Taket har integrerte fotovoltaiske (BIPV) konstruksjonselementer som erstatter konvensjonelle tak- og fasadematerialer, og utnytter takets første eksponering for sollys for produksjon av fornybar energi.

Foto av: Beijing City Library
Foto: Zhu Yumeng

Gjeninnføring av bibliotekets relevans i den digitale tidsalderen

Det nye biblioteket ligger i Tongzhou-distriktet utenfor Beijing, et levende distrikt som ofte betraktes som hovedstadens østlige port.

Ettersom digitaliseringen har gjort informasjon tilgjengelig når som helst og hvor som helst har biblioteker blitt betraktet som en forsvinnende typologi. For å gjeninnføre bibliotekets relevans i det 21. århundre, har Snøhetta satt seg fore å tilby en ny visjon for design, funksjon og hvordan de betjener samfunnet.

Beijing City Library retter fokus mot boken som et fysisk objekt, og den bevisste handlingen med å bla i sidene for å ta inn skrevet tekst som den primære opplevelsen.

– Det er kjærligheten folk har til bøker som har fått biblioteker til å overleve den digitale tidsalderen og åpne for nye muligheter for å gi mer tilbake til byen og innbyggerne, kommenterer Kjetil Trædal Thorsen, medgrunnlegger og partner hos Snøhetta.

– Det er opp til oss å på nytt tolke forholdet mellom kropp, sinn og omgivelser for å vekke gleden ved lesing borte fra skjermen. Biblioteker er her for å bli.

Foto av: Beijing City Library
Foto: Zhu Yumeng

Gjennom hele bygningen er det dedikerte plasser for utstillinger, forestillinger, konferanser og restaurering av gamle bøker.

– Rollene biblioteker spiller i samfunnet og måten folk bruker dem på, har endret seg drastisk, sier Robert Greenwood.

– De trengs nå for å fungere som livlige fellesskapsplasser, som muliggjør sosial interaksjon og kunnskapsdeling.

Foto av: Beijing City Library
Foto: Zhu Yumeng

Siste innlegg

Foto av Glassfasade

Fremskritt gjennom glass

Fra vugge til grav. Glass følger oss gjennom hele livet. Lar oss se verden og hverandre, speile oss og får oss til å se...