Forsterker grøntstrukturen med keramisk print på glass

I Bjølstad studentby BT 5 i Fredrikstad er keramisk print på glass i gangbruer brukt som et virkemiddel for å forsterke grøntstrukturen i et kompakt prosjekt.

Prosjektet er bygd som et lite minikvartal der gangbroer spenner seg mellom to og to bygninger.

– Idéen med et mønster på glass og fasade var å løse opp i opplevelsen av et ganske fortettet gårdsrom med mange boliger. Mønsteret på gangbroene skal fungere sammen med grøntstrukturen. Det skal komplettere vegetasjonen i gårdsrommet og rundt bygget, utdyper sivilarkitekt og partner i Griff Arkitektur AS, Jarl Ture Vormdal.

Motivet er et organisk mønster. Tett på ser man at det er inspirert av tradisjonelle mønster fra rosemaling og vikingtiden. På avstand gir det et mer «grodd» og vegetasjonlignende inntrykk.

Helhet

Inngangspartiet og partier i massivtrefasaden har vedlikeholdsfrie fasadeplater fra Steni. Disse har print med samme mønster som gangbroene. Sammen skaper de en arkitektonisk helhet.

– Gangbroene og fasadeplatene skal sammen med trærne i gårdsrommet gi et grønnere inntrykk, fortsetter Vormdal.

Boligprosjektet D36 i Dælenenggata i Oslo, tegnet av Element Arkitekter, er en inspirasjonskilde for løsningen.

– D36 har jo blitt et referanseprosjekt på å bruke glass til å samspille med omgivelsene på enda flere vis enn man har gjort tradisjonelt, sier han.

Vandalismesikkert

Arkitektene brukte mye tid på å diskutere ulike former for tekniske løsninger for påføring av mønster.

– Opprinnelig tenkte vi å bruke folieløsninger, helst med glass på begge sider. Vår glassleverandør foreslo keramisk print. I studentboliger er det en fordel med en viss robusthet i materialene, og dette ble en god teknisk løsning, fortsetter Vormdal.

Glassene er printet hos Modum Glass-industri AS.

– Siden dekoren er på innsiden av glasset er den fullstendig beskyttet mot både slitasje og skader. Keramisk blekk er også fargesikkert, fargene vil holde seg like fine uansett hvor mye sollys de utsettes for, sier Henning Austad, daglig leder i Modum Glassindustri.

Transparent

– Gangbroene er definert som et uteområde der fasaden skal beskytte mot vær og vind. For å fungere som et kaldt bygg med lufting er glassene overlappende, sier Jakob Porsmyr i Moss Glass og Fasade as.

Glassene er boltefestet. og kombinasjonen med asymmetrisk overlapping skaper ekstra liv i fasaden.

– Effektmessig har det blitt veldig fint. Vi ønsket noe som var litt transparent. Her er konturene lette å se uten at det blir så gjennomsiktig at mønsteret drukner. Jeg synes det har blitt en fin balanse mellom å slippe inn nok lys i gangbroene samtidig som gårdsrommet får nok lys, selv om gangbroene spenner på tvers av to åpninger, avslutter Jarl Ture Vormdal.

Fakta

  • Prosjekt: Gangbroer i Bjølstad Studentby BT5
  • Adresse: Kråkerøy, Fredrikstad Ferdigstillelse: August 2020
  • Arkitekt: Griff Arkitektur AS
  • Totalentreprenør: AF Gruppen Norge AS
  • Glassarbeid: Moss Glass og Fasade AS
  • Glassleverandør: Modum Glassindustri AS
  • Glass: Lamitech Impact 8.8.2 med keramisk print
  • Innfestning: Boltefestet glass
  • Fasadeplater med print: Steni

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...