Flo – Et flytende eventyr

Sørøst i Norge, helt på grensen mot Sverige, lokker Flo turister ut i naturen, og gir tak over hodet til de som vil overnatte på og oppleve Norges eldste kanal.

Tekst: Melinda Lemke Foto: Thurston Empson och Jan Khur

Foto av Flo
Flo er flyttbar, og dimensjonert for å kunne sluses gjennom Haldenkanalen. Foto: Jan Khur

Langs kulturminnet Haldenkanalen, som strekker seg nesten åtte mil fra Skulerud i nord til Tistedal i sør, er det mye å oppleve. Nå også fra en flytende hytte som følger i tømmerfløternes fotspor. Den er designet for å øke bevisstheten om og interessen for Haldenkanalens vakre natur.

Strå Arkitekter har tatt utgangspunkt i stedets historie og lagt til moderne bekvemmeligheter.

Foto av tømmerkledning på Flo
Ytterveggene er av grove granstammer. Foto: Jan Khur

– Materialpaletten er satt sammen som en referanse til kanalsystemets historie med tømmerfløting. De grove, kappede granstammene gir assosiasjoner til tømmeret som fløt på vannveien, og står i kontrast til prosjektets stramme former og detaljer. Også interiørpanelet og plassbygde møbler er laget av ubehandlet gran. Hyttas geometri gjør at den oppleves forskjellig fra ulike vinkler. På samme måte som man har transportert tømmer gjennom historien, er Flo dimensjonert for å sluses gjennom kanalsystemet og flyttes ved behov, sier Anders Byng Strøm fra Strå Arkitekter.

Kontraster

Det kan være både skremmende og fascinerende å ikke vite hva som finnes under overflaten. Vi beveger oss på en annen måte på vann enn på land. Vi kan flyte, svømme, padle og ro, og når isen legger seg på vinteren, kan vi ta på oss skøyter eller ski.
Med Flos ambisjoner om en kontrastrik opplevelse ble glassene et viktig element i designet.

Foto av soveromm i Flo
Sovealkove med dør ut mot vannet. Foto: Jan Khur

– Prosjektet bygger på kontraster i opplevelsene, og spenningen mellom det åpne, mystiske og ukjente ytre, og det trygge, varme og koselige interiøret. For å oppnå ønsket effekt arbeidet vi mye med glass som et middel for å ramme inn naturen, definere ulike bo-soner, og viske ut avstanden mellom inne og ute, forteller Anders.

Foto av stue i Flo
Utsikt fra stua. Foto: Jan Khur

Fleksibelt

Det er brukt et Sapa-byggesystem, og delene av glass og aluminium ble levert av Nordmarkens Fasader AB.

– Systemets fleksibilitet gjorde at vi kunne arbeide med et format som underbygger og fremhever hyttas geometri. Vinduene blir ikke bare blir lysåpninger, men en vesentlig del av fasadens uttrykk. Glasset ble også et viktig verktøy for å fremheve kledningen. Dette er spesielt synlig foran sovealkoven der lyset filtreres gjennom fasadekledningen, og får hytta til å virke som en flytende lanterne, forklarer Anders.

Han legger til at den fysiske forbindelsen mellom ute og inne også var en viktig faktor ved valg av fasadesystem.

Foto av Flos badebrygge
Utadslående terrassedører bringer naturen rett inn i stua og gir nærhet til vannet. Foto: Jan Khur

Ut mot terrassen er det to utadslående dører som åpner opp en stor del av fasaden. På varme sommerdager skaper de en enkel overgang mellom terrasse og interiør.
På samme måte som tømmeret ble transportert via vannveien, er FLO dimensjonert for å kunne sluses gjennom kanalsystemet.

Foto av Laureen Putzolu
Laureen Putzolu, Studio Osma.
Foto av Anders Byng Strøm
Anders Byng Strøm, Strå Arkitekter

Fakta

  • Prosjekt: Flytende bolig
  • Areal: 30 kvadratmeter
  • Oppdragsgiver: Haldenkanalen Regionalpark
  • Arkitekter: STRÅ Arkitekter og Studio OSMA
  • Glassentreprenør: Nordmarkens Fasader AB
  • Glassleverandør: Martin G Andersson, sikkerhetsglass, tolags isolerglass med argon og varm kant TPS
  • Byggesystem: Sapa 1086 (innadgående åpningsbar bunnhengt vindu), 2086 (utadgående dør) og 3086 (fast vindu) i fargen RAL 9005 glans 30
  • Ferdigstilt: 2021

Siste innlegg

Foto av SAS-husets glasstak

Nytt liv i Glassgården

Kan man ta med seg noen erfaringer fra 1980-tallets pionerprosjekter for å lykkes med dagens glassbyggeri, og hva må man ta hensyn til i...