Bvlgari med jadefarget fasade av resirkulert champagneglass

Det nederlandske arkitektfirmaet MVRDV har brukt glass fra både champagne- og ølflasker for å designe fasaden til Bvlgaris nye flaggskip i Shanghai.

Prosjektet demonstrerer potensialet for bærekraftige resirkulerte materialer, selv i luksussammenheng. Det tar et skritt mot MVRDV og Bvlgaris mål om butikkdesign som er bygget ved hjelp av 100% resirkulerbare materialer, skriver MVRDV i en pressemelding.

– I dag er bærekraft et must, og utfordringene fremover vil være å kunne gjøre produkter 100% egnet for gjenbruk eller resirkulering, sier MVRDV-grunnlegger Jacob van Rijs.

Panelene er utviklet i samarbeid med Magna Glaskeramik i Tyskland. Det komprimerte grønne glasset har en unik materialeffekt med en gjennomsiktig finish.

Foto av glassfasade i Bulgari Shanghai
De spesialutviklede glasspanelene har en gjennomsiktig finish. ©Bulgari

Bakgrunnsbelysningen er konstruert for å minimere fasadens energiavtrykk, ved å bruke mindre enn halvparten av energien til en sammenlignbar installasjon. Den gir fasaden en slående glød, og fremhever teksturen i glasset.

Foto av glassfasade i Bulgari Shanghai
Fasaden gløder i mørket. ©Bulgari

Nummer tre

MVRDV er Bvlgaris nye samarbeidspartner på å utvikle nye flaggskip. Bvlgari Shanghai er deres tredje etter Bvlgari Kuala Lumpur (2018) og Bvlgari Bangkok (2020.)

Utgangspunkt for designen er det bueformede inngangspartiet til Bvlgari første butikk i Roma; «The Condotti store», etablert på Via Dei Condotti i 1905.

Den har en glamorøs og tidløs stil som moderniseres og videreføres i kombinasjon med lokal inspirasjon.

I Bvlgari Shanghai har de latt seg inspirere av Shanghais unike Art Deco-arkitektur.

– Samarbeidet med Bvlgari har gitt noen fascinerende materielle eksperimenter. Det er en lidenskap vi deler med dem, om enn i forskjellige designdisipliner. Shanghai-butikken innkapsler verdien av disse eksperimentene: Med riktig behandling og håndtering kan champagne og ølflasker som ellers ville kastes, nå bli en juvel for byen.

Foto av glassfasade i Bulgari Shanghai

Tverrfaglig samarbeid

MVRDV har en forskningsbasert designmetode som baserer seg på tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, designere og andre faggrupper.

I Bvlgari Kuala Lumpur utviklet de et nytt, innovativt fasadeprodukt i samarbeid med Delft University of Technology, Nederlands eldste tekniske universitet, og Tensoforma, som lager tekstil-baserte fasadeprodukter.

Foto av fasade til Bvlgari Kuala Lumpur
Bvlgari Kuala Lumpur. Foto: ©Daria Scagliola

Resultatet ble en marmorinspirert fasade opplyst av årer med gulllys. For denne effekten ble glassarmert betong kuttet i henhold til ramme-mønsteret, fylt med harpiks og opplyst av gule LED-lys.

I fasaden på Bvlgari Bangkok har de eksperimentert med glass av ulik type og transparens for å oppnå en juvellignende effekt. Safran er Bvlgaris signaturfarge, og vinduene er også lyssatt med subtil safranfarget belysning.

Foto av fasade på Bulgari Bangkok
I fasaden til Bvlgari Bangkok er det brukt glass med ulik transparens. Foto: © Ketsiree Wongwan05

Fakta

 • Prosjekt: Bvlgari Shanghai
 • Sted: Shanghai, Kina
 • Ferdigstillelse: 2021
 • Kunde: Bvlgari
 • Omfang: 274m² butikkfasade
 • Glassleverandør: MAGNA Glaskeramic GmbH
 • Entreprenør: RICH HONOUR International Design Co., Ltd

 

Fakta MVRDV

 • Grunnlegger, partner og leder: Jacob van Rijs
 • Partner: Fokke Moerel
 • Designteam: Jacob van Rijs, Fokke Moerel, Aser Gimenez Ortega, Simone Costa, Giovanni Nardi, Elien Deceuninck
 • Direktør MVRDV Asia: Steven Smit
 • MVRDV Asia-team: Ruochen Zhang, Carmen Xu
 • Bilder: ©Bvlgari, © Xia Zhi
 • Copyright: MVRDV Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries

Se fasaden på YouTube:

 

Siste innlegg

Render av Bergen ByArena

Team ledet av C.F. Møller Architects vant internasjonal arkitektkonkurranse om Bergen...

C.F. Møller Architects står bak den nye multiarenaen med hotell og konferansesenter, og utviklingsplanen for Nygårdstangen byområde i Bergen. Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen,...