Fra dampkraftverk til hotell

Det over 100 år gamle dampkraftverket ved bredden av innsjøen Mälaren i Västerås har vært en av Sveriges største energileverandører. I dag fremstår Steam Hotel som både en turistattraksjon og en destinasjon.

Det var ingen selvfølge at denne vakre og unike mursteinsbygningen skulle bli et hotell, skriver Sapa i en pressemelding.

Like før bygget skulle selges til et større byggefirma med helt andre planer, ble den beskyttet som et kulturhistorisk minnesmerke med K-merket. Bygningen må derfor bevares med sin historiske opprinnelse.

De tidligere fremtidsplanene for stedet fikk ny fart i 2017, og da med visjonen om å omdanne dampkraftverket til en destinasjon. Det ble en utfordring fordi K-merket betydde at mange retningslinjer måtte følges.

Foto av Steam Hotel

Nå har hotellet blitt en blanding av rå industriell følelse som møter romantiske vibrasjoner i form av tekstiler, glass og tre.

Egen vinterhage

I 2019 bygde hotellet en vinterhage med utsikt over vannet. Utfordringen var å bygge slik at denne kan fjernes fra bygningen hvis nødvendig, i henhold til reglene for K-merking.

Steam Hotel har vokst i stort tempo de siste årene, og blitt en destinasjon i byen som folk reiser langveis fra for å besøke.

Det samme har byen Västerås, som har blitt rangert som en av Sveriges topp ti sommerbyer.

Attraktiv destinasjon

Foto av Steam Hotel

– Steam Hotel er en destinasjon og ikke bare et hotell. Du kan delta på alle slags aktiviteter som ekesempelvis forskjellige typer arrangementer, gå på kino, lytte til musikk, oppleve et fantastisk pool club, bade og spise god mat. Dette er et sted med mange alternativer, sier Felix Fuchs, VD på Steam Hotel.

I øverste etasje kan du besøke en av restaurantene, og derfra er det milevid utsikt over Mälaren.

Alle de 264 hotellrommene er innredet og designet i eklektisk stil i en kombinasjon av murstein, rosa vegger og mørke fløyelssofaer.

Fakta

  • SAPA har sammen med Glas Lindberg AB leverert glassfasader og vinduer til Steam Hotel.
  • Arkitekt: Tengbom
  • Oppdragsgiver: Glas Lindberg AB
  • SAPA-produkter: SAPA 4150 & SAPA 2086

Siste innlegg

Render av forslag til ny Veterinærhøgskole

Arkitektenes forslag til å utvikle Den gamle Veterinærhøgskolen

Oslobygg og Linstow stiller ut tre arkitektteams forslag til hvordan Den gamle Veterinærhøgskolen kan utvikles frem mot 2040. Oslobygg og Linstow overtok hver sin del...