VIA Vika har blitt nominert til prestisjetung fasade- og ingeniørpris

Det ikoniske kontorbygget, Via Vika i Oslo, er nominert til den internasjonale prisutdelingen The Façade Design and Engineering Awards.

For fasadeentreprenøren Staticus Norge AS er dette en stor milepæl, da Via Vika har vært et av deres mest komplekse prosjekt til nå, skriver selskapet i en pressemelding.

Det er også det første og eneste bygget i Nord-Europa som bruker dobbelfasadeteknologien Closed Cavity. Det har blitt anerkjent av den internasjonale fasadebransjen.

The Façade Design and Engineering Awards, er Storbritannias mest prestisjefylte prisutdeling for fasadebransjen, arrangert av The Society of Facade Engineering (SFE) som ble dannet i 2004 som et felles initiativ av CIBSE, IStructE og RIBA.

Via Vika har blitt nominert i de to kategoriene årets internasjonale prosjekt – innovasjon og årets internasjonale prosjekt – nybygg.

Det er fasadeentreprenøren Staticus Norge AS som har produsert, levert og montert 20.000 kvadratmeter med fasade til det store kontorbygget i Oslo, i tett samarbeid med totalentreprenør Veidekke og det danske arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen Architects.

Via Vika eies av Storebrand Eiendom AS og Aspelin Ramm AS.

Ny teknologi

Dobbeltfasade er en helt ny teknologi i Nord-Europa. Via Vika er på mange måter et unikt bygg i Oslo, og er et av Staticus sine mest komplekse prosjekter til nå.

Kontorbygget som ble ferdigstilt i 2021 kombinerer både dobbeltfasade og enkeltfasade. Det gjør Via Vika til det første og eneste bygget i Nord-Europa som bruker dobbelfasadeteknologien Closed Cavity.

Foto av VIA Vika
Fasadeentreprenøren Staticus Norge AS har produsert, levert og montert 20.000 kvadratmeter med fasade. Foto: Andrius Gudelis

– Under utformingen av Via Vika fikk vi noen helt spesielle krav til u-verdi, lydisolering, dagslys, design og persienner som kunne brukes hele døgnet. For å innfri disse kravene var dobbeltfasade den beste løsningen. Closed Cavity fasade er en helt ny teknologi, hvor mellomrommet mellom glassfasadene består av et konstant overtrykk av luft som gjør at du unngår støv, kondens og skitt imellom det innvendige isolerglasset og det utvendige glasset. Denne nye teknologien gjør dobbeltfasadene enklere å vedlikeholde fordi du ikke trenger å rengjøre imellom. Vi har investert mye i produksjonen av denne teknologien, hvor vi blant annet måtte utvikle nytt produksjonsanlegg utstyrt med Dry Air-teknologi, med strenge krav til renhet, sier Ellen Tidemann, Sales Manager i Staticus Norge AS.

LES OGSÅ: VIA Vika – En blendende fasade midt i Oslo

Det er flere som har lagt merke til Via Vika, og nå konkurrerer kontorbygget mot store internasjonale prosjekter i New York, Dubai og Italia om de prestisjetunge prisene til Facade 2022 Design and Engineering Awards.

– Å bli nominert til en internasjonal prisutdeling viser at fasadebransjen anerkjenner den innovative teknologien som er brukt på Via Vika. Via vika er et veldig sentralt bygg i Oslo som har løftet standarden for moderne arkitektur. VIA Vika viser at vi investerer i langsiktighet, kvalitet og innovasjon. En stor takk går til kundene våre som har hatt tillit prosjektet, og alle partnere og kollegaer som har gjort det mulig, forteller Tidemann.

Et nytt og unikt arkitektonisk uttrykk til området

Foto av VIA Vika
Foto: Andrius Gudelis

Det danske arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen Architects mener Via har blitt et sentralt tverrsnitt og et symbolsk samlingspunkt for nye moderne Oslo.

– Via Vika skulle imøtekomme byggherrens visjoner og være et innovativt kontorbygg som tilfører et nytt og unikt arkitektonisk uttrykk til området.

Dobbeltfasaden fra Staticus bidro til å oppnå et bedre samspill med eksisterende moderne bygninger, i tillegg til store glass med god u-verdi og lydisolering, slik at du får et rolig og behagelig inneklima med naturlig dagslys. Dette er et bygg som forventes å fungere godt i lang tid, og det er det vi jobber for, forteller Sveinung Chercka-Simonsen, Senior Associate og Project Architect i Schmidt Hammer Lassen Architects.

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...