VIA Vika – En blendende fasade midt i Oslo

VIA Vika er et nytt og moderne kvartal hvor inntrykket av bygningskomplekset endres avhengig av synsvinkelen.

Formen er tilpasset bygatene. VIA Vika ligger i Oslo, nærmere bestemt i Vika, og smelter inn i omgivelsene. Rett i nærheten ligger Oslofjorden, kulturlivet og det pulserende bylivet, skriver WICONA i en pressemelding.

VIA Vika har fasiliteter som spisesteder blandet med kontorer.

Foto av VIA Vika
Foto: Andrius Gudelis

Tidligere lå et annet bygningskompleks på samme sted, som best kan beskrives som en broket bygningsmasse bygget og påbygget siden 60-tallet.

Med en visjon om å gjøre VIA Vika til et nytt samlingspunkt for det nye moderne Oslo ble det besluttet å rive den gamle bygningsmassen.

I manges øyne var det kanskje et mindre miljøvennlig alternativ, hvilket også ble en av prosjektets største utfordringer – Å sikre minimalt fotavtrykk gjennom hele rive- og byggeprosessen. Målet var å sikre så mye gjenbruk og resirkulering som mulig – og dét styrte riveprosessen.

– Det er synd at fine materialer og produkter som fremdeles fungerer som oftest kastes når en bygning rives. Dette er produkter som andre kan dra nytte av, og vi føler et ansvar for å utvikle markedet for gjenbruk. Næringens utfordring er ikke å overforbruke ressurser, men å gjenbruke og holde ressursene i omløp, sier Unn Hofstad, leder for bærekraft i Storebrand Eiendom.

Fullservicekonsept

Det er mange forskningsrapporter som beskriver hvilke effekter arbeidsmiljøet har på leietakerne. Ikke bare påvirker utseendet, men også følelsen av det.

Et annet viktig utgangspunkt for prosjektet har vært å skape moderne kontorlokaler som oppfyller kravene til et fullservicekonsept. Et eiendomsmeglerfirma bestemte seg for å samle alle sine avdelingskontorer på et sted, og valget falt på VIA Vika.

– Våre kontorer er ikke en møteplass for kunder, det er en prestasjonsarena for våre ansatte, sier Christoffer Askjer i Sem & Johnsen. Han tror at de ansatte vil prestere bedre på grunn av det gode arbeidsmiljøet, og han håper også å videreutvikle en bedriftskultur i et levende miljø.

Foto av VIA Vika
Foto: Andrius Gudelis

For ytterligere å synliggjøre VIA Vika som et samlingspunkt for det nye bymiljøet og et blomstrende byliv har kvartalet et offentlig tilgjengelig byrom med to diagonale passasjer som møtes i midten (en med himmelen som tak) og forbinder bygningene med et torg.

Closed cavity fasade

Fasaden er på mange måter unik. Bland annet er VIA Vika den første bygningen i hele Nord- og Øst-Europa med closed cavity fasade (CCF). Dette var imidlertid aldri et krav i prosjektet, men Staticus’ fasadeingeniører innså hvilke fordeler det ville gi.

Med en kombinasjon av to ulike fasader, CCF fasade mot gaten – med solskjerming i det tette hulrommet mellom indre og ytre glass, og en tradisjonell elementfasade mot gårdsrommet.

Foto av VIA Vika
Foto: Andrius Gudelis

Prosjektet har et omfang på mer enn 2.000 fasadeenheter. Selve beslutningen om å benytte CCF var en modig beslutning, men med de tekniske fordelene var beslutningen enkel. Fasaden gir fordeler mht. vedlikehold for den ytre fasaden og gir fasaden god varme- og lydisolering.

VIA Vika har som mål å være en pioner for bærekraftige løsninger. Det har vært en klar visjon å være et forbilde for effektiv energihåndtering og bærekraft.

VIA Vika ble tildelt BREEAM-sertifikatet for sitt miljøarbeid. Prosjektet har satset tungt på å være grønne med solceller, energibrønner og vegetasjon på taket.

Fakta

  • Fasade: WICTEC Modul air fra WICONA(closed cavity façade); WICTEC EL evo fra WICONA 23(unitised façade)
  • Sted: Oslo
  • Prosjekt: Næringsbygg
  • Produsent: Staticus
  • Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
  • Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
  • Klient: Storebrand Elendom AS & Aspelin Ramm
  • Foto: Andrius Gudelis
  • Grafikk: WICONA

Siste innlegg

Render av forslag til ny Veterinærhøgskole

Arkitektenes forslag til å utvikle Den gamle Veterinærhøgskolen

Oslobygg og Linstow stiller ut tre arkitektteams forslag til hvordan Den gamle Veterinærhøgskolen kan utvikles frem mot 2040. Oslobygg og Linstow overtok hver sin del...