– Vi har laget oss et eget «show-house»

Samboerparet Eivind Brøvig og Rita Moland Flesner har skapt seg en bolig utenom det vanlige. Ved bruk av egne tegninger, materialer og produkter fra egne virksomheter er en enebolig fra 1964 konvertert til en fantastisk villa med utsikt over hele Topdalsfjorden og Hamresanden.

Tekst: Harald Aase

Eivind Brøvig (55) er leder av CG-Gruppen som eier CG Glass. Bedriften leverer alt av bygningsglass til interiør og eksteriør i hele Norge. Han har sitt faglige opphav i Christianssands Glasmagasin, som ble etablert i byens sentrum i 1880.

Foto av Eivind Brøvig og Rita Moland Flesner
Samboerparet Eivind Brøvig og Rita Moland Flesner har forvandlet en enebolig fra 1964 til et unikt «show-house». Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

Fra 1957 kom håndverket inn i selskapet gjennom Christiansand Glass-magasins Glassmesterverksted AS, og i fra 1984 ble isolerglassproduksjon en del av virksomheten gjennom oppkjøpet av AS Norsk Panolook.

Brøvig er utdannet sivilingeniør, men har god praktisk ballast med fagbrev og mesterbrev i glassfaget.

Forutsetningene for å skape seg et hjem basert på kortreiste byggevarer er altså til stede. Sammen med Rita og sin sønn Nicolai eier han også deler av fasadeentreprenør og glassmestervirksomheten CG Glass & Fasade.

Startet i 2017

Rita Moland Flesner har ikke samme lange bakgrunn i fra glass- og fasadebransjen. Frem til 2020 hadde hun arbeidet som prosjektleder i National Oilwell Varco Kristiansand. Men det skjedde noe i 2017 som fikk stor betydning for hennes videre veivalg.

– Jeg er oppvokst ved Hamresanden og kjenner området veldig godt. Radaren hadde vært stilt inn på attraktive eiendommer ganske lenge. I 2017 fant jeg dette huset, med ganske store rehabiliteringsbehov, til salgs. Tomtens beliggenhet var selvfølgelig hovedgrunnen til at jeg «bare måtte» kjøpe eiendommen. Eivind og jeg flyttet inn året etter og vi startet å planlegge rehabiliteringen. Eller ombyggingen er vel et mer dekkende ord.

I 2020 tok Rita over som leder av CG Glass & Fasade og overtok også 30% av aksjene. Virksomheten produserer og leverer fasader og glass til boliger og næringsbygg, og har en portefølje med relaterte produkter til bruk både i eksteriør og interiør.

Paret Brøvig/Flesner er i dag mer eller mindre ferdige med sin flotte bolig. Fasader, dører og vinduer produsert på Lund i Kristiansand og glasset er levert fra fabrikken på Vennesla.

Bygget rundt det gamle

Boligtomtens størrelse er på 1,1 mål. Opprinnelig bygning var plassert på grunnmur, sokkeletasje av Leca, 1. etasje i bindingsverk med og loft under saltak. Grunnflaten var på 99 kvadratmeter. Totalt omtrent 200 kvadratmeter altså.

Foto av Casa Brøvig før ombygging
Se forskjellen. Kun deler av bakvegg og (forsterket) grunnmur er igjen av den opprinnelige boligen i fra 1964. Ord blir vel egentlig overflødige… Foto: Privat

I dag har huset tre etasjer, med tre boenheter fordelt på til sammen 450 kvadratmeter.

– Vår grunnidé var å bygge et vedlikeholdsfritt og energivennlig hus. Samtidig ønsket vi å utnytte tomten best mulig, få lys inn i boligen og ikke minst få muligheten til å kunne nyte den fantastiske utsikten. Vi ønsket oss mange store terrasser i både 2. og 3. etasje som da også skaper tak over uteområder og parkering under terrasse.

Foto av Casa Brøvig
Alle terrasser har frontmonterte helglassrekkverk. Garasjen har fasader av glass som gir lys inn i huset. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

Med opprinnelig energimerke «F» ble selvfølgelig naturlig å sikte mot en god «A». Utover dette har prosjektet utviklet seg underveis, sier Eivind Brøvig.

Solskjerming og glass

Med daglige doser av glass og aluminium på jobb og fra ulike jobbreiser henter Brøvig og Flesner mye inspirasjon til egne byggeprosjekter. Bare de seneste årene har mange produkter flyttet seg fra forskning- og teststadiet til å nesten å bli «hyllevare».

Eksempelvis smart glass og elektrokromatiske glass, som paret har funnet plass til i fasade og interiør.

Fasaden mot syd består av 90 % av glass. Det øvrige areal er tettfelt kledd med vedlikeholdsfrie plater av Neobond Kompositt.

Foto av fasaden i Casa Brøvig
Fasaden er tettfelt kledd med vedlikeholdsfrie plater av Neobond Kompositt. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

Solskjerming i fasaden mot syd skal ivaretas av elektrokrome glass, som ytterste lag i høyisolerende 3-lags glass med argon og varmkant.

Øvrig fasader har samme type isolerglass, pålagt soldempende belegg med 29 % lystransmisjon og 18 % energitransmisjon.

– Et laminert Sunguard 29/18 matcher det visuelle uttrykket i de elektrokrome glassene. Det er viktig for det arkitektoniske uttrykket, forklarer Brøvig.

Foto av stuen i Casa Brøvig
Husets lysåpninger og beliggenhet gir utsikt uansett hvilken innendørsaktivitet man velger å benytte seg av. Foto: Harald Aase

Aluminium

Vindusglassene har karmer og rammer i aluminium. Alle vinduer og dører er bygget på egen fabrikk med profiler fra Sapa Selections-kolleksjonen, alt bestående av Hydro CIRCAL resirkulert aluminium.

Foto av terrasse i Casa Brøvig
Folderdører som åpning ut mot terrasse er valgt ut ifra arkitektoniske og praktiske hensyn. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

– Vi valgte foldedører fremfor skyvedører mot syd, fordi vi har satt inn elektrokrome glass. Foldedører gir mindre bevegelse i kabler og koblinger, og dermed er vi trygge på at styringssystemet får sikker drift fra oppstarten. Åpningen blir også vesentlig større, mener Brøvig.

En hev-senk skyvedør i allrommet i den midterste etasjen, leder ut til en integrert hagestue med Alutec Vistas skyvedører, med fire dørblader på begge sider.

Hagestuen har vinklet glasstak med sotfarget herdet, laminert glass.

Foto av glasstak på pergola i Casa Brøvig
Hagestue med sotfarget glasstak. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado
Foto av uteplass i Casa Brøvig
Fra allrommet kan man nyte den fantastiske utsikten til den store Topdalsfjorden. Foto: Harald Aase

Integrert garasje

Et av utviklingsprosjektene til Brøvig og Flesner var å bygge en dobbelt garasje, integrert i huset.

– Garasjen har dør på siden og er plassert delvis foran fasaden i under- etasjen. For ikke å redusere lysgjennomgangen valgte vi å ha glassfasader på begge sider av garasjen.

Referanseprosjekt

Innvendig i den staselige villaen til Eivind Brøvig og Rita Moland Flesner er glass brukt diskret og delikat, i stil med øvrige materialer i interiøret.Soverommene er plassert innerst med lysinnslipp fra øst og vest.

Utsikten fra øvrige rom i alle husets etasjer fremstår som fascinerende. Romløsningen er smart og velfungerende, og inndeling er også gjort ved bruk av skyvedører i glass for optimal utnyttelse av gulvareal.

Foto av arbeidsrom i Casa Brøvig
Hjemmekontor i disse omgivelsene er ikke alle forunt. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado
Foto av glassfigurer i Casa Brøvig
Legg merk til materialet i skrivebordet og dekoren på pulten. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

Badet har New York-stil og speil i ulike fasonger og størrelser som bringer lys til de litt mørkere områdene i huset.

Foto av bad i Casa Brøvig
Bad i New York-stil. Foto: Glenn Thomas Haugaard/Xicado

Paret Brøvig/Flesner ser for seg å bruke huset så lenge som mulig og har valgt å tilrettelegge for fremtidig innstallering av heis og solcelleanlegg på taket.

– Vi er selvfølgelig stolte over hva vi har fått til her hjemme. Firmaet har jo et «show rom» inne i byen, men vi kommer nok til å bruke huset som referanse og visning av produkter og løsninger vi leverer profesjonelt. Det blir gøy, sier Rita Moland Flesner.

Foto av treningsrom i Casa Brøvig
Treningsrom med utsikt. Foto: privat

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...