Vellykkede EI60 branntester

Schüco har sammen med Vetrotech Saint-Gobain testet fasadesystemet FW 50+ FR 60 med Contraflam 60-3.

Det skandinaviske markedet opplever en økende etterspørsel etter store glassformater i EI 60-klassifiserte påhengsfasader, skriver Schüco i en pressemelding.

Derfor besluttet Schüco Norge og Vetrotech Saint-Gobain Nordic & Baltic, med H-Fasader Glassteam som utførende produsent, å planlegge og gjennomføre tester som kunne utvide eksisterende klassifisering: Utover større formater var muligheten til å benytte ulike oppbygginger av glasset samt å kunne erstatte glass med isolerte panelfelt viktige momenter i prosjektet.

Elementene ble planlagt etter standarden for påhengsfasader, EN 1364-3, som krever at fasaden prøves fra inn- og utside, og de ble i samråd med testlaboratoriet Efectis Nederland AS utformet for i størst mulig grad å kunne dekke opp ulike element- og glasstyper.

Grunnet pandemi-situasjonen kunne ikke H-Fasader Glassteam bli med til Nederland og delta i montasjen.

Med en godt forberedt forsendelse av delkomponenter ble denne i stedet ivaretatt av en lokalt basert Schüco fasadeentreprenør, og med støtte i Schüco- og Vetrotech-kolleger i Nederland.

Testene ble gjennomført 03.- og 04. november 2020 og de gikk begge over all forventning.

– Selv med svært gode forberedelser er branntester alltid risikosport. Vi hadde selvsagt tro på at dette skulle resultere i beståtte tester, men begge prøvingene overgikk med god margin hva vi hadde forventet, forteller Thomas Aasen, Schüco Norge.

Den første prøvingen med branneksponering mot fasadens utvendige side ble avsluttet først etter 100 minutter uten svikt i integritet og stråling, og med temperaturoverskridelse først etter 76 minutter.

Prøvingen mot fasadens innside ble avsluttet etter 76 minutter uten svikt i integritet og stråling. Isolasjonskriteriet ble overskredet etter 74 minutter.

Åpner for utvidete anvendelsesmuligheter

De gode resultatene har resultert i muligheten for en direkte anvendelse av enkelt- og isolerglass i formater inntil 1500 x 3000mm, samt tette paneler i veggfelt og ved dekkeforkant.

Solid overtid under begge prøvinger vil i tillegg åpne for utvidete anvendelsesmuligheter gjennom en EXAP-klassifisering (extended application of fire resistance test results).

Foto av branntest av fasade
Innside, 31 min: Utsnitt av elementet etter 31minutter ved brannbelastning fra innsiden. Foto: © Schüco International KG
Foto av branntest av fasade
Utside, 100 min: 40 minutter overtid og siste fase av prøving fra utsiden. Foto: © Schüco International KG

Siste innlegg

Render av Tårnkvartalet

Ny bydel på Fornebu med skyhøye klima- og miljøambisjoner

Skanska har signert samspillskontrakt med Bærum kommune for Tårnkvartalet på Fornebu. Prosjektet har svært høye klima- og miljøambisjoner med mål om å kutte utslippene...