Unik teknologi i Lysgården på Sluppen

Optimal utnyttelse av dagslyset, intelligent innovativ teknologi og strategisk plassering gjør Lysgården på Sluppen i Trondheim til et helt spesielt bygg. – Vi mener Lysgården er et av verdens smarteste kontorbygg, sier Administrerende direktør Ole Petter Bjørseth i R. Kjeldsberg AS.

Tekst: Guro Waksvik. Foto: Glen Musk. Artikkelen er tidligere publisert i magasinet Glass & Fasade.

Glass og lys er dominerende i det seks etasjer høye bygget på Sluppen. Inne i atriet gir et blikk oppover innsyn til utallige arbeidsplasser, og flotte lysekroner fungerer både som utsmykning og demping av støy.

Foto av Lysgården på Sluppen
Lysgården på Sluppen. Foto: Glen Musk.

– Jeg har ikke opplevd maken. Når jeg kommer inn i atriet får jeg følelsen av å være i en katedral, sier Bjørseth.

Bedriften har lenge satset på helhetlig utbygging av Sluppen, 4 kilometer sør for Trondheim sentrum. Beliggenhet, service og knutepunkt for kommunikasjon er blant faktorene som gjør området attraktivt for utvikling av forretningsbygg, industri og tjenestevirksomheter.

Godt synlig fra E6, hvor det i snitt passerer 52.000 biler daglig, ligger en rekke næringsbygg av høy arkitektonisk kvalitet. Blant dem Lysgården, som vekker begeistring hos både forbipasserende og byggets brukere.

Lys og trivsel

– Dagslys er viktig for trivsel. Det er som med drivhus. Planter må trives for å vokse. Vi mennesker kan fort oppleve mørke som deprimerende, derfor trenger vi godt lys. Atriumløsningen er god, og den vil vi videreføre i nye prosjekter.

I tillegg til godt lys er det et mylder av mennesker. Brukerne av bygget blir en del av et fellesskap, med muligheter for nettverk og relasjoner, ideer og nyskaping.

– Vår visjon er å utvikle smarte bygg som engasjerer og begeistrer, og som skaper trivsel for brukerne. Derfor må vi ha godt dagslys og høy kvalitet på inneklimaet.

Foto av Lysgården på Sluppen
Å komme inn i atriet i Lysgården gir meg følelsen av å være i en katedral, sier administrerende direktør Ole Petter Bjørseth i R. Kjeldsberg AS. Foto: Glen Musk.

Godt inneklima stod sentralt også i nabobyggene Stålgården Sør og Stålgården Nord, som sto ferdig i henholdsvis 2011 og 2015.

Under Midt-Norsk Eiendomskonferanse i 2015, ble sistnevnte tildelt Eiendomsprisen i tøff konkurranse med andre bygg.

Stor miljøgevinst

I samarbeid med Siemens satser Kjeldsberg på bygg med det ypperste innen høyteknologi. Lysgården framstår som ett av verdens smarteste bygg, i alle fall i forhold til teknologi, energi, drift og kommunikasjon med brukerne.

– Denne teknologien ønsker vi å videreføre i nye bygg. Vi har lenge samarbeidet tett med Siemens, og med NTNU i nærheten lover det godt. Vår ambisjon er å være smartest, ikke bare nå, men også om 8-10 år, understreker Bjørseth.

Foto av Lysgården på Sluppen
Glass er dominerende i den seks etasjer høye Lysgården. Dagslyset skaper gode arbeidsplasser og trivsel. Foto: Glen Musk.

Lysgården var det første bygget hvor Siemens fikk benytte all tilgjengelig teknologi fra verdenskonsernet.

Det finnes ikke brytere. Mobiltelefonen fungerer som adgangskort, og en app på telefonen brukes til å styre lys, luftkvalitet og varme. Appen baserer seg på nyutviklet teknologi fra Siemens som heter Mindsphere. Systemet er koblet på vær, strøm og trafikk, og vet hvor mange som er på jobb og hvor mange som skal komme på besøk. Arealbruk registreres automatisk, noe som er nyttig i forhold til videre arealplanlegging.

– Ved å bruke energi intelligent, blir miljøgevinsten enorm, sier Bjørseth.

Bygget er energiklassifisert BREEAM Excellent, og ligger tett opp mot BREEAM Outstanding.

Verdens smarteste bygg

I Lysgården er det brukt solavskjerming utviklet av MicroShades i Danmark.

En membran mellom 2- eller 3-lags glass med nesten usynlige mikrolameller integrert i glasset gir optimal solskjerming. Den sikrer samtidig best mulig utsyn. Membranen hindrer solens uønskede oppvarming, men lar lyset slippe inn. Inneklimaet får en betydelig kvalitet.

Foto av solavskjerming
En membran med nesten usynlige mikrolameller integrert i glasset gir optimal solskjerming. Foto: Glen Musk.

– Vår visjon er å utvikle smarte bygg som engasjerer og begeistrer. Å få mennesker til å trives i og rundt byggene er viktig for oss, slår Bjørseth fast.

Samarbeid med arkitekt Kjell Bertelsen i HUS Arkitekter AS har vært fruktbart, og fortsetter i nye prosjekter.

– Målet vårt er å skape noe nytt. Vi har diskusjoner om løsninger og fasadeuttrykk. Selv om vi kan være uenige underveis, blir det bra til slutt med gode løsninger for brukerne. Vi er særdeles godt fornøyd med Bertelsen.

De fargede fasadeelementene er i dikroitisk glass, som har særegne egenskaper når det gjelder farge, refleksjon og lysbrytning.

Kostbart glass gir unik effekt

Foto av Lysgården på Sluppen
De 73 Schott Narima-glassene som gir et levende fargespill på Lysgårdens fasade. Foto: Glen Musk.

Smale, vertikale felter med dikroitisk glass i ulike farger gir Lysgårdens fasade en helt spesiell effekt. Glassets refleksjoner forandrer seg gjennom døgnets og årstidenes ulike lysstyrke, og når mørket senker seg blir glasset belyst innenfra.

Glasset, som er produsert av SCHOTT AG i Tyskland, har fått navnet SCHOTT NARIMA.

– Det er første gang vi bruker NARIMA. Jeg synes det er blitt kjempefint. Fasaden får et levende fargespill, sier prosjektleder Roger Thorvaldsen i Riis Glass og Metall AS i Trondheim.

På 90-tallet ble glasset brukt til smykker og dekor, men sjelden i bygg. At glasset nå pryder Lysgården er etter arkitektens og byggherrens ønske.

– Det er kostbart, og produseres kun i små mengder én gang i året, forteller Thorvaldsen.

Det innerste og det ytterste glasset er herdet og laminert på henholdsvis 6 og 8 mm. Mellom glassene er det folie på 1.52 mm. Festepunktene beregnes spesielt fra prosjekt til prosjekt, alt etter hva glasset må tåle av vekt og vindlaster.

– En artig bieffekt er at glasset reflekterer farge til nabobygget Stålgården, forteller Thorvaldsen.

Glasset produseres i seks forskjellige farger, og kan brukes både inne og ute. Overflaten er sterk og værbestandig, og tåler riper og kjemikalier. NARIMA er tilgjengelig på forskjellige typer underlagsglass. Det er til sammen 73 fargete glass i fasaden.

Glassene har bredde på 70 cm, og høyde på cirka 3,5 m. Prosjekteringen og monteringen av glasset ble utført av Riis Glass og Metall, og bød ikke på problemer.

Fra kolonialbutikk til eiendomsutvikling

Foto av Lysgården på Sluppen
På Sluppen, sør for Trondheim, danner Lysgården, Stålgården Nord og Stålgården Sør en flott rekke bygg av høy arkitektonisk kvalitet. Foto: Glen Musk.

Familiebedriften R. Kjeldsberg AS fra Trondheim som så smått begynte med kolonialbutikk i 1856, satser i dag på eiendomsutvikling. I årenes løp har selskapet utviklet seg til å bli en av landets største kolonialgrossister. I 1998 var omsetningen på nærmere 4 milliarder kroner og R. Kjeldsberg AS var rangert som den 82. største virksomheten i Norge, uansett bransje.

Mellom 1997 og 2005 ble grossist-virksomheten solgt. R. Kjeldsberg AS er fremdeles hundre prosent familieeid, og eierskapet er i all hovedsak overført til femte generasjon etterkommere etter gründer Rasmus F. Kjeldsberg.

Bjørseth ble ansatt i 2011, og er bedriftens første daglige leder som ikke er i familien. Familien beholder imidlertid eierskapet, også til neste generasjon. Kjeldsberg holdt til på Sluppen fra 1969 til 2000, da bedriften flyttet til Nedre Elvehavn.

Da Stålgården Nord sto ferdig i 2015, flyttet de tilbake til Sluppen.

R. Kjeldsberg er medlem av NGBC. NGBC er en medlemsorganisasjon for bygg- og eiendom og har som formål å heve miljøstandarden i norske bygg. NGBC er nasjonal rettighetshaver til BREEAM og LEED.

Fakta Lysgården

  • Fullført: 2019
  • Sted: Sluppen i Trondheim
  • Type bygg: Kontorbygg
  • Totalentreprenør: Veidekke Entreprenør
  • Arkitekter: HUS Arkitekter AS, ved Kjell Bertelsen
  • Byggherrer: R. Kjeldsberg og Veidekke Eiendom
  • Størrelse: 11.922 m² over 6 etasjer
  • Glassleverandør vinduer: Lian Trevarefabrikk
  • Glassleverandør fasade: Riis Glass og Metall
  • Glasstyper fasade: Blant annet dikroitisk glass, Schott NARIMA
  • Glassleverandør atrium: Daaland Glass AS
  • Miljøsertifisering: BREEAM Excellent

Siste innlegg

Foto av fasade på fasadene på Katarinahuset i Stockholm

Fasade i tre for innbrudds- og brannsikring

Stålprofil AB, lanserte i fjor det nye post-losholt systemet SP 6000/H i tre. Systemet er videreutviklet og kan nå leveres for å dekke innbruddsklasse...