Trappetårn med x-faktor

På Odense Havn Glass har glass med perlestruktur skapt et helt spesielt trappetårn i nyrenoverte Dampmøllen Victoria.

Tekst og foto: Magasinet «GLAS»

Odense Havn er et vekstområde i rivende utvikling. Der ligger et av Danmarks best bevarte havnemiljøer fra industrialiseringsperioden. Ved å bevare og renovere den gamle pakkhusbyen og alle opprinnelige bygninger, ønsker man å skape en ny liten bydel der fortrinnsvis IT- og teknologivirksomheter kan leie kontorer.

Foto av ornamentglass
Trappetårnet går over fire etasjer, og glasset krever lite vedlikehold.

En av de gamle bygningene som renoveres er Dampmøllen Victoria på over
10 000 kvadratmeter.

Bygget har gjennomgått en omfattende forvandling, og fremstår nå som et moderne kontorbygg med flotte historiske detaljer.

Ornamentglass

En av disse er trappetårnet der Redtz Glas & Facade har levert og montert glassfasaden. Den er utført i to-lags ornament U-glass P23/60/7 som er montert i valsede og kuldebroisolerte aluminiumsprofiler. Skjøtene er fuget med klar byggesilikon 515.

Foto av ornamentglass
Løsningen er utført i tolags ornament U-glass P23/60/7.

Trappetårnet går over fire etasjer, og det er montert 52 U-glass i hver etasje.

– I samarbeid med arkitekten valgte vi dette glasset fordi det har perlestruktur som gir en elegant og estetisk spredning av lyset. Samtidig gjør den riflede overflaten at glasset så og si er vedlikeholdsfritt, sier prosjektleder Michael Rossing og tilføyer:

Foto av ornamentglass
Perlestrukturen i glasset gir en estetisk spredning av lyset.

– Ved å velge en ornamentert overflate får man en fullstendig spredning av lyset. Når glassfasaden er opplyst med en bakgrunnsbelysning om kvelden, lyser den med en myk, hvit fargetone med en egen letthet. U-glass ble brukt i mange eldre bygninger på 60-tallet, og derfor harmonerer denne løsningen godt med resten av arkitekturen på Odense Havn, avslutter Rossing.

Foto av ornamentglass
Glasset er montert i valsede og kuldebroisolerte aluminiumsprofiler.

Fakta

  • Dampmøllen Victoria: Etablert i 1904. I 1960 ble den overtatt av Munke Mølle. Den kan dateres helt tilbake til 1100-tallet da det ble opprettet av Benediktinermunker fra St. Knuds Kloster.
  • Ornamentglass: Ornamentglass har en preget overflate som valses inn i den varme glassmassen under produksjonen. Avhengig av mønsteret slipper de gjennom lys, men forhindrer gjennomsyn. Ornamentglass finnes i forskjellige mønstre og farger. Flere av glassene kan herdes og lamineres avhengig av type mønster. (Kilde: Pilkington Glassfakta 2021).

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...