– Det mest miljøvennlige er å beholde bygninger, der det lar seg gjøre. Det synes vi er interessant. Fabrikkbygninger egner seg veldig godt til ny bruk, sier Ole Wiig i NSW Arkitektur.
Tekst: Guro Waksvik
Et godt eksempel på en fabrikk som har blitt transformert til moderne leiligheter er Rosenhoff fabrikker nord for Carl Berner.
Bygget er fra 1936, og inneholdt trykkerier fra en viktig industriepoke.
– For oss i NSW Arkitektur var historien en viktig inspirasjon for utviklingen av et nytt boligprosjekt med 138 moderne leiligheter. Stor takhøyde og store vinduspartier, og ikke minst solide konstruksjoner, ga mulighet for å skape spennende nye boliger.
Kontraster
Et annet interessant transformeringsprosjekt signert NSW Arkitektur er Chokoladefabrikken, opprinnelig Bergene sjokoladefabrikk som senere ble en del av Nidar.
– Fabrikken inneholdt bygg fra flere epoker. Et av byggene var for dårlig og måtte rives. De andre er stort sett beholdt, med nye hus imellom.
Bygningenes historiske karakter og særegenhet fra ulike perioder er bevart. Samtidig tydeliggjør kontrasterende bruk av materialer og friske fargede elementer overgangen mellom det gamle og det nye.
I dag inneholder det som en gang var en sjokoladefabrikk stor variasjon. Alt fra kokkeskole og designfirmaer til boliger i alle mulige størrelser.
– Det er morsomt med bygninger fra mange tidsperioder som samtidig inviterer til vår tidsperiode. Vi fikk et arkitektonisk mangfold du sjelden ser. Vi samarbeidet tett med Byantikvaren, forteller Wiig.
Chokoladefabrikken blir lagt merke til, også i California. NSW ble oppfordret til å melde seg på en konkurranse. Det skulle ikke velges en vinner, og prosjektet havnet i finalen blant 10, som eneste europeiske prosjekt.
LES OGSÅ: Transformasjon og gjenbruk i byutvikling