To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv.

Tekst: Therese Myklebust  

Arkitekt Snorre Stinessen har tatt ytterligere et steg videre i sin visjon om å designe hytter som åpner opp mot Steigenlandskapet i polfarer Børge Ouslands landskapshotell.

De nye hyttene på steinkaia er formet som to tårn. Gjennom glassfasadene i front har man ubrutt utsikt til havet og de sagtakkede fjellene. Fasadene glir sømløst over til soverommet i andre etasje der et enormt glasstak åpner opp mot himmelen.

Med sesong fra februar til oktober kan du beundre midnattssola, stjernehimmelen eller drømme deg bort i bølgende nordlys før du sovner.

Foto av tårnhytte i Manshausen 3.0
Ut mot havet er det glass fra topp til tå. Foto: Adrien Giret

– Slike prosjekter krever spesialtilpasning av glassløsningen, sier Ola Guren, daglig leder i APS Aluminium Profil Systemer AS (APS AS).

Larvik-bedriften er spesialister på skreddersøm av glassfasader i omrammingssystemer av aluminium, stål og tre. De har blant annet levert fasaden til Mathallen i Oslo og kulturhuset Bølgen. De jobber også med mindre arkitekttegnede hus og hytter med mange kompliserte detaljer og krav.

Guren ble kontaktet av Børge Ousland, og på telefon med arkitekten, utarbeidet han forslag som gav fleksibilitet med tanke på tilpasning til bygget.

– Siden glassbestilling og produksjon ville foregå samtidig med byggingen på Manshausen, var det ikke mulig å måle opp noe på forhånd. Vi kunne derfor ikke legge opp til en nulløsning uten toleranser, forteller han.

Guren har tidligere samarbeidet med Stinessen på hytteprosjektet Holsåsen i Hallingdal. Snart kom de frem til en løsning som arkitekten var fornøyd med.

Prosjektering og bestilling ble foretatt i samarbeid med byggherre, arkitekt og entreprenøren Byggingeniør Einar Olsen AS som også hadde RIB-ansvaret på prosjektet.

– Løsningen er på en måte basert på SAPAs fasadesystem 4150. Det er en kombinasjon av Structural Glazing (SG)-løsninger og klemprofiler hvor alle horisontale overganger er utvendig fuget med en slags SG-look. Alle sidene er med klemprofiler, forteller Guren.

Glasset dekker konstruksjonen

Arkitekten ønsket at alle overflatene skulle være helt rene, uten noen utenpåliggende profiler som forstyrret overgangen mellom glassene, mens sidene er synlige.

– Siden vi ikke hadde mulighet til å kontrollere bygningskroppen på forhånd, måtte tilslutninger og innfestninger være noe uavhengig av nøyaktigheten på bygget, sier han.

Alle glassene er silikonforseglet isolerglass, delvis med inntrukket u-profil i spaceren. Tidvis er det ganske store flipper.

Det nederste glasset i fasaden har en flipp som er ganske lang og skjuler bjerkelaget. Ser man hytta rett forfra så ser man kun glasset som dekker konstruksjonen. For å få så bra utsikt som mulig er det brukt helt klare glass, uten soldemping. Innvendig er det montert screens til solavskjerming.

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0
For å bli et enda mer bærekraftig turistmål er bakfasaden på de nye hyttene kledd med solceller. Målet er at Manshausen med tiden kan bli selvforsynt med elektrisitet. Foto: Adrien Giret

I prosjektet var det også en bekymring rundt potensiell problematikk med utvendig kondens på glassene, særlig de i den vertikale fasaden. Å skulle få ødelagt utsikten var ikke et alternativ, og det ble derfor valgt 2-lags glass, slik at denne problematikken ble minimert.

Montert fra supplybåt

Glassene ble transportert med åpen semitrailer fra APS AS i Larvik og direkte til Nordskot Brygge. Deretter ble de fraktet med båt ut til øya, og heist opp på den gamle steinkaia. Ganske store glass skulle transporteres og håndteres.

– Fasadeglassene er 1,9 og 2,9 meter høye, og glassene i taket er 2,3 og nesten 3 meter høye. Sistnevnte veier ca. 800 kg, og var alt for tung for krana som sto på land, forteller Ola Guren.

De måtte derfor få tak i en supplybåt fra oppdrettsnæringen bruker for å få en kran med stor nok kapasitet.

Momentet på armen var stor, og det skulle lite til for å skape bølger. Heldigvis var det rolig sjø på monteringsdagen, men de måtte også ha en egen båtvakt slik at ingen fritidsbåter kunne frese forbi og skape trøbbel.

Foto av montering av glasstak
For å få en kran med stor nok kapasitet til å løfte de tunge glassene ble det brukt en supplybåt fra oppdrettsnæringen. Foto: beoas.no

– 800 kg tunge glass i Nordsjøen er egentlig urealistisk, de fleste vil nok si helt galskap, men heldigvis gikk det greit. God planlegging og meget dyktige montører løser mange utfordringer, kommenterer Ola Guren.

Uoppdaget perle

– Steigen er en fantastisk plass, det er det uoppdagede Lofoten. Manshausen har vært populær i mange år, og folk fra hele verden kommer for å oppleve den unike naturen. De blir helt bergtatt av de fine omgivelsene. Å bygge på en øy, derimot, medfører en del utfordringer. Alt må planlegges ned til minste detalj, og det må legges en veldig strukturert plan for monteringen, sier Nils Einar Olsen, daglig leder i Byggingeniør Einar Olsen AS.

Foto av tårnhytte i Manshausen 3.0
De nye hyttene er bygd i massivtre, og kledd med brent lerk. Karbonisering av treet beskytter treoverflaten samtidig som det skapes et helt unikt særpreg. Foto: Adrien Giret

Det var ikke enkelt å finne noen som kunne levere glass til hyttene.

– Det er spektakulært når det blir så store glassflater. Vi hadde en runde med flere leverandører, og mange av dem sa at dette ble for store elementer. Ola Guren, derimot, tok jobben på strak arm, avslutter han.

Fakta

  • Prosjekt: Hyttene Nansen og Amundsen
  • Glassleverandør: Glassfabrikken AS
  • Glass i fasade: 2-lags energiglass med 8 mm herdet glass utvendig og 13.52 herdet laminertglass innvendig med energibelegg.
  • Glass i tak: 3-lags isolerglass med energi-belegg i to lag med 12 mm herdet glass utvendig, 8 mm herdet energi i midten, og innvendig 1752 herdet laminert energiglass.
  • Oppdragsgiver og byggherre: Børge Ousland
  • Fasadeentreprenør: APS Aluminium Profil Systemer AS
  • Entreprenør og RIB: Byggingeniør Einar Olsen AS
  • Arkitekt: Stinessen Arkitektur AS
  • Ferdigstilt: 2023
  • Sted: Øya Manshausen på Steigen i Nordland

Siste innlegg

Render av Nøstebukten Brygge

Ambisiøse mål for ombruk i nye FutureBuilt-leiligheter

OBOS og EGD Property har inngått en intensjonsavtale med FutureBuilt og Bergen kommune om at Nøstebukten Brygge skal bli et forbildeprosjekt. Målet er 70...