Telegrafperle fikk designpris for sofistikert gjenbruk

13 innovative norske prosjekter er hedret med DOGA-merket for design og arkitektur, deriblant den snart hundre år gamle Telegrafen i Oslo.

Telegrafen var i sin tid Norges mest påkostede kontorbygning. Nå skinner den igjen – med diskré eleganse og tidløs sjarm, skriver DOGA på sine hjemmesider.

Foto av Telegrafen
Telegrafen har mottatt DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er rehabilitert i tråd med originale kvaliteter, og det er vanskelig å se hva som er nytt. Foto: KIMA arkitektur

Den monumentale bygningen i Kongens gate 21 ble tegnet av rådhusarkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson og oppført med ornamentert fasade i larvikitt.

I 1924 ble den innviet som hovedkontor for det statlige Telegrafvesenet, forløperen for Telenor. På 1960-tallet ble det reist et tilbygg mot Tollbugata, slik at gården utgjør et helt kvartal.

Etter at Telenor flyttet til Fornebu, sto kvartalet ubrukt i mange år. Nye eiere kom inn i 2016 og bestemte seg for å restaurere Telegrafen til fordums prakt.

I dag rommer bygningen arbeidsplasser for 1000 personer og 2700 kvadratmeter med restauranter, barer og kafeer.

Bygningen selv la premissene

KIMA Arkitektur hadde ledet flere ombyggingsprosjekter da de gikk i gang med å transformere det falmede palasset. I samarbeid med Byantikvaren bestemte de seg for at bygningen selv, og dens mangslungne historie, skulle få legge premissene for byggeprosjektet.

Foto av Telegrafen
Rehabiliteringsprosjektet har tidligere vunnet «Den nasjonale Cityprisen 2021.» Foto: KIMA arkitektur

Arkitektene hadde erfart at en gammel bygning gradvis avslører sin personlighet underveis i slike prosesser. Byggherre, ingeniører og arkitekter ble enige om å tilpasse planlagte tiltak i takt med at ny kunnskap ble avdekket.

Gjenbruk

Taket over den gamle ekspedisjonshallen ble hevet for å gi lys og god tilgang for offentligheten. Nye broer over hallen skaper gode forbindelser. Gammel teglsten er gjenbrukt i broene og i selve hallen – for å reparere sår fra tidligere ombygginger og gi et helhetlig, sobert uttrykk.

Foto av Telegrafen
Foto: KIMA arkitektur

Arkitektene falt aldri for fristelsen til å erstatte historisk arkitektur med noe nytt og spektakulært.

I stedet er Telegrafen blitt et forbildeprosjekt. Bygningens tidløse utforming, både utvendig og innvendig, gjør at den vil ha lang levetid uten å oppleves som umoderne.

Foto av Telegrafen
Foto: KIMA arkitektur

Juryens uttalelse:

«Noen ombyggingsprosjekter vinner priser fordi de er nyskapende. Kvartalet Kongens gate 21 i Oslo-kvadraturen er heller et tidløst prosjekt.

Telegrafen tildeles DOGA-merket for design og arkitektur fordi det er rehabilitert i tråd med originale kvaliteter, og det er vanskelig å se hva som er nytt.»

Design og arkitektur gir verdi

Prosjektene som mottar DOGA-merket for design og arkitektur er Norges fremste eksempler på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper viktige verdier for både samfunn, miljø og økonomi.

– Årets vinnere av DOGA-merket har kommet opp med kreative løsninger på hvordan vi kan skape de nye, lønnsomme, innovative arbeidsplassene, attraktive byer og steder og samtidig ta vare på naturen. Prosjektene viser bredden av hva design og arkitektur kan bidra med, og gir et spennende innblikk i hva Norge skal leve av i framtiden, sa næringsminister Jan Christian Vestre under prisutdelingen som fant sted på  DOGA onsdag 16. mars 2022.

Disse 13 prosjektene ble hedret med DOGA-merket for design og arkitektur (ekstern lenke).

Siste innlegg

Foto av fasade på fasadene på Katarinahuset i Stockholm

Fasade i tre for innbrudds- og brannsikring

Stålprofil AB, lanserte i fjor det nye post-losholt systemet SP 6000/H i tre. Systemet er videreutviklet og kan nå leveres for å dekke innbruddsklasse...