Team ledet av C.F. Møller Architects vant internasjonal arkitektkonkurranse om Bergen ByArena

C.F. Møller Architects står bak den nye multiarenaen med hotell og konferansesenter, og utviklingsplanen for Nygårdstangen byområde i Bergen.

Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen, ingeniørselskapet DIFK fra Oslo, Neill Woodger Acoustic and Theatre Design fra London, vant C.F. Møller Architects den internasjonale arkitektkonkurransen om Bergen ByArena, skriver selskapet i en pressemelding.

Bergen ByArena er en ny flerbruksarena for inntil 12.000 tilskuere, et stort hotell og konferansesenter og utviklingsplanen for Nygårdstangen, der det skal bygges ny kollektivterminal og 800 boliger.

Render av Bergen ByArena
Et av de tre hovedelementene er hovedfoajéen som skal bidra til et aktivt byliv. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES

– Vi er utrolig stolte og glade for at vi sammen med et sterkt team med lokal og internasjonal ekspertise, har vunnet et så stort og viktig prosjekt for Bergen. Vi gleder oss til å bidra ytterligere til transformasjonen av Nygårdstangen og skape et fantastisk attraktivt nytt nabolag fullt av liv og aktivitet. En destinasjon som byr på arrangementer i verdensklasse, gode boliger og flotte byrom, sier Klaus Toustrup, partner og arkitekt i C.F. Møller Architects.

Utbygger er Nygårdstangen Utvikling ved Thon Gruppen, Rexir og EGD Property. Deres visjon for Bergen ByArena er å bidra til å gjøre Bergen til en internasjonal destinasjon for kultur- og idrettsarrangementer, samtidig som de transformerer området fra en nedslitt midlertidig parkeringsplass til et levende nytt by- og boligområde.

Om prosjektet

Bergen ByArena ligger på Nygårdstangen. I dag består området av asfalterte logistikkområder, motorveibro, en stor midlertidig parkeringsplass og en ineffektiv busstasjon. Området fremstår kaldt og uvennlig, noe som skaper barrierer for byens bruk og forbindelser.

Render av Bergen ByArena
Prosjektet har en visjon om å knytte byen sammen med en rekke grønne forbindelser, fine gater og åpne plasser. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES

– Helt fra starten har vår primære tilnærming handlet om hvordan det fleksible ByArena og hotellet kan fungere som et kulturelt fyrtårn og bli en generator for byutvikling. Vi ønsker å fjerne dagens grå barrierer og i stedet knytte byen sammen med en rekke grønne forbindelser, fine gater og åpne plasser som fungerer til hverdags og fest, sier Klaus Toustrup.

I tillegg til arenaen består prosjektet av to blokker med 800 leiligheter, store grønne gårdsrom, parkeringshus og kollektivterminal for busser og bybane. I tillegg er det tre nye store offentlige torg, en lang parkgate og en bred allé som kobler seg til sentrum ved sentralstasjonen.

Bergen ByArena er designet som en fleksibel multiarena som kan romme alt fra store idrettsarrangementer, konserter og E-spill til konferanser, utstillinger og mye mer.

Arenaen er delt inn i tre hovedelementer, ett med åpen bybase med hovedfoajé og utadvendte funksjoner som bidrar til bylivet, deretter en konferanse- og VIP-etasje som binder arenaen og hotellet sammen – og Kronen, en ikonisk skikkelse som svever på toppen av bybasen og markerer multiarenaen som et nytt landemerke i Bergen.

Juryen la vekt på at arenaens base på gateplan skaper et godt og positivt forhold til byen, og skaper en viktig identitet for området Nygårdstangen.

Render av Bergen ByArena
Hotelltorget foran Bergen ByArena. Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES

Prosjektet ble vunnet i to faser, der første fase besto av konkurransen om Bergen ByArena og Hotell, noe som førte til at andre fase integrerte en masterplan for byutviklingen av Nygårdstangen med 800 boliger og en ny kollektivterminal. Arbeidet med reguleringsplan og videre skisse starter i slutten av 2023.

Render av Bergen ByArena
Illustrasjon: C.F. Møller Architects/ HLM Arkitektur/ SORA IMAGES

Fakta

  • Sted: Bergen ByArena
  • Oppdragsgiver: Nygårdstangen Utvikling AS
  • Størrelse: 106,000 m² (25,000 m² arena, 16,000 m² hotel and 65,000 m² housing)
  • Addresse: Nygaardstangen, Bergen, Norway
  • År: 2023-
  • Arkhitekt: C.F. Møller Architects i samarbeid med HLM Arkitektur
  • Landskapsarkitektur: C.F. Møller Architects
  • Ingeriører: DIFK
  • Samarbeidspartnere: Neill Woodger Acoustics og Theatre Design

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...