Spesialkonstruert buet elementfasade

Budapest ONE, et spektakulært nytt bygningskompleks, ble nylig bygget sørvest i Budapest. Kontor- og næringsbygget, designet med fremtiden i tankene, fanger direkte oppmerksomheten på grunn av det buede og nesten ikoniske fasadedesignet.

Sørvest i Budapest ble det imponerende nye South Buda City Center nylig ferdigstilt på det 26 hektar store Kelenföld-området. Det omfattende investeringsprosjektet ved Ungarns største transportknutepunkt omfatter ikke bare store tiltak innen infrastruktur for transport, men også byggingen av det moderne kjøpesenteret Etele Plaza og det slående bygningskomplekset Budapest ONE, skriver WICONA i en pressemelding.

Banebrytende byggeprosjekt for Ungarn

Med mer enn 66 000 m² tilbyr den 9 etasjer høye nye bygningen toppmoderne kontorlokaler for 7 000 ansatte, samt handel i første etasje.

Bygningen, tegnet av arkitektfirmaet Paulinyi & Partners Zrt. (Budapest), smelter harmonisk inn i omgivelsene og det nærliggende boligområdet med sin bølgende silhuett.

I det indre gårdsrommet er det en 5 000 m² stor offentlig åpen plass med et stort grønt område samt en fontene – et flott sted å slappe av.

Foto av Budapest ONE
Foto: WICONA

Buet fasade – en spesialkonstruksjon

Med sin buede form er elementfasaden til Budapest ONE et blikkfang som kan sees på lang avstand. Den enorme bygningen brytes opp av subtile åpninger og utvidelser, arkader i første etasje og en skygarden i de øverste etasjene.

Elementfasaden ble nøyaktig tilpasset prosjektets krav.

– Vi modifiserte det eksisterende systemet og utviklet for eksempel individuelle ventilasjonsluker. Tettingssystemet med tre nivåer i denne konstruksjonen var ideelt for bygningens utforming med sine mange variable vinkler. Det var også enklere å implementere avvik enn med et standard saltettingssystem, forklarer Álmos Dömotör, WICONAs arkitektoniske konsulent.

Den prosjekttilpassede løsningen ble kombinert med vindussystemet WICLINE 75 evo.

Digital BIM-planlegging for maksimal ytelse

Hele bygget, inkludert fasadeutformingen, ble planlagt digitalt ved hjelp av BIM. Bygningens form ble optimalisert igjen og igjen i mange simuleringer.

– Planløsningen og fasadegeometrien ble bestemt etter omfattende simuleringer av vinden, og tok hensyn til alle miljøforhold. For å bestemme formen og fargen på de vertikale lamellene integrert i fasaden, tok vi hensyn til mengden dagslys og solens posisjon. Dette gjorde det mulig for oss å oppnå maksimal energieffektivitet, forklarer Miklós Balaskó, prosjektleder for Paulinyi & Partners Zrt.

Dette er også en grunn til at bygget allerede har fått den anerkjente BREEAM-sertifiseringen.

László Apkó fra Schal-Tech Kft. forklarer en annen fordel ved å konstruere med elementfasader – nøyaktig digitalt planlagt i BIM:

– Vi prefabrikkerte 2000 elementer i fabrikken. Dette betydde at monteringen på byggeplassen kunne utføres økonomisk, raskt og smidig.

Holistisk feel-good-arkitektur

Å skape et feel-good-miljø for ansatte og besøkende var sentralt i det arkitektoniske konseptet Budapest ONE.

For eksempel er bygningen utstyrt med et intelligent styringssystem av bygningen for maksimal komfort. I tillegg har de ansatte tilgang til sykkelparkeing med dusj, løpebane på taket med panorautsikt, grønne terrasser og ladestasjoner for elbiler og elsykler.

Følgelig var Budapest ONE et av de første kontorbyggene i Ungarn som mottok den internasjonale prekvalifiseringen «WELL Building Platinum». Sertifiseringen skiller kontorbygg som, i tillegg til å verne om miljøet, også tar hensyn til brukernes helse, trivsel og komfort.

Prosjektinformasjon

  • Prosjekt: Kontorbygg Budapest ONE
  • Utvikler / Investor: Futureal Zrt., Budapest (Ungarn)
    Arkitekter: Paulinyi & Partners Zrt., Budapest (Ungarn)
  • Fasadekonstruksjon : Schal-Tech Kft., Budaörs (Ungarn)
  • Fasadeplanlegger: CUTTING EDGE FACE Kft. (Ungarn)
  • Fasadesystemer: WICONA Ungarn
  • WICONA-produkter: WICTEC EL evo, WICLINE 75 evo
  • Ferdigstilt: 2022

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...