Spesialdesignet polykromt isolerglass

Arkitekten bak Maggie’s Barts i London utviklet en ny type matt hvitt polykromt isolerglass spesielt for senteret.

I Storbritannia er «Maggie´s Centres» mer enn bare et gratis tilbud om omsorg og støtte til kreftsyke. Ut fra konseptet «healing architecture» er hvert av de om lag 60 sentrene designet av kjente arkitekter.

Mange av dem har vunnet priser for arkitektur og design. Det har også Maggie’s Barts i London som er designet av New York-arkitekten Steven Holl.

Bygningen, som beskrives som et tre-etasjes «urban townhouse», er en infill-bygning i tilknytning til St. Bartholomew’s Hospital i hjertet av London.

I motsetning til flesteparten av de andre «Maggie´s Centres» som er horisontale bygninger, er dette senteret mer vertikalt. Det erstatter en mursteinsbygning fra 1960-tallet, og ligger ved siden av sykehuset med steinstruktur fra 1600-tallet.

Fasade inspirert av noteark

Steven Holl beskriver konseptet som «et fartøy i et fartøy i et fartøy».

Render av Maggie’s Centre Barts innvendig
Innvendig skisse av bygget. Illustrasjon: Steven Holl Architects.

Strukturen med sin forgrenede betongramme har et indre lag av perforert bambus og et ytre lag av matt hvitt glass, med områder av farget glass organisert i horisontale bånd.

Disse båndene er som et noteark, og minner om middelaldermusikk – «neume» – fra 1200-tallet. Ordet neume kommer fra det greske pnevma, som betyr livskraft og skal indikere en livsvifte som fylles med inspirasjon som en luftstrøm.

Syv forskjellige glassformater

Det matte hvite polykrome isolerglasset ble utviklet spesielt for Senteret av Steven Holl Architects i nært samarbeid med glassprodusenten Okalux.

 

Render av Maggie’s Centre Barts
Illustrasjon: Steven Holl Architects.08

Glassfasaden på 470 m² består av 90 cm brede striper som spenner over tre etasjer og ender ved takterrassen. Tre ulike hjørneradier, 3600, 2600 og 1600 mm, er med på å gi bygget en myk form.

Den største utfordringen i prosjektet var de forskjellige glassformatene. Det ble brukt syv forskjellige typer: flate, buede og delvis buede firkanter i såkalt J-form.

Glassrutene ble først midlertidig festet til stålkonstruksjonen ved hjelp av et vippesystem og deretter festet permanent med lim.

Med farget og transparent hvitt glass i fasaden skapes en glad og glødende tilstedeværelse i hjørnet av det store torget ved St. Bartholomews sykehus.

Siste innlegg

Foto av fasade

Digitalisering av bygningselementer

Schüco lanserer Internet of Façades. Ved å skanne en liten brikke på fasaden, døren eller vinduet, vil en app sørge for all nødvendig informasjon...