Solceller på historiske Victoria terrasse

Fra Henrik Ibsen til Gestapo til Utenriksdepartementet – det er mye historie i veggene i Victoria terrasse i Oslo. Nå har Statsbygg montert solceller på taket til 132-åringen.

Henrik Ibsen flyttet inn tidlig på 1890-tallet da de fasjonable leiegårdene like ved Slottsparken var nybygde. I en leilighet i første etasje med utsikt over fjorden skrev han både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness», skriver Statsbygg i en pressemelding.

Et halvt århundre senere gjorde Gestapo Victoria terrasse til sitt hovedkvarter. Siden 1963 har Utenriksdepartementet hatt kontorer her.

Nå har Statsbygg oppgradert det fredede bygningskomplekset med moderne energiløsninger.

– Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal. Energien fra anlegget tilsvarer forbruket til tre eneboliger, og er et viktig bidrag til å dekke bygningens energibehov, sier direktør Anders Fylling for Statsbyggs faglige ressurssenter.

Statsbygg har hatt god dialog med Riksantikvaren underveis i arbeidet. Takflaten med solceller ikke er synlig hverken fra gateplan eller nabolag.

Foto av solceller på tak på Victoria Terrasse
Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Oppgraderingen av Victoria terrasse kommer etter at Statsbygg har kartlagt alle de 2300 bygningene i porteføljen sin med tanke på energiproduksjon på tak, og funnet ut at 250.000 kvadratmeter takflate egner seg godt til solceller.

– Nå ser vi mot en annen fredet Oslo-bygning og vurderer mulighetene for å montere solceller på Høyesterett. Også her håper vi å finne gode løsninger som både er bærekraftige og lønnsomme, sier Fylling.

Siste innlegg

Foto av ombruk av bygningskomponenter ved riving

Nå blir det påbudt å kartlegge egnethet for ombruk ved riving

Fra 1. juli 2023 blir det pålagt å gjennomføre en ombrukskartlegging av bygningskomponentene som skal fjernes. I tillegg må man utarbeide en rapport som beskriver...