Solceller på historiske Victoria terrasse

Fra Henrik Ibsen til Gestapo til Utenriksdepartementet – det er mye historie i veggene i Victoria terrasse i Oslo. Nå har Statsbygg montert solceller på taket til 132-åringen.

Henrik Ibsen flyttet inn tidlig på 1890-tallet da de fasjonable leiegårdene like ved Slottsparken var nybygde. I en leilighet i første etasje med utsikt over fjorden skrev han både «Lille Eyolf» og «Byggmester Solness», skriver Statsbygg i en pressemelding.

Et halvt århundre senere gjorde Gestapo Victoria terrasse til sitt hovedkvarter. Siden 1963 har Utenriksdepartementet hatt kontorer her.

Nå har Statsbygg oppgradert det fredede bygningskomplekset med moderne energiløsninger.

– Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal. Energien fra anlegget tilsvarer forbruket til tre eneboliger, og er et viktig bidrag til å dekke bygningens energibehov, sier direktør Anders Fylling for Statsbyggs faglige ressurssenter.

Statsbygg har hatt god dialog med Riksantikvaren underveis i arbeidet. Takflaten med solceller ikke er synlig hverken fra gateplan eller nabolag.

Foto av solceller på tak på Victoria Terrasse
Det nye solcelleanlegget er montert på det flate taket i kompleksets midtkvartal. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Oppgraderingen av Victoria terrasse kommer etter at Statsbygg har kartlagt alle de 2300 bygningene i porteføljen sin med tanke på energiproduksjon på tak, og funnet ut at 250.000 kvadratmeter takflate egner seg godt til solceller.

– Nå ser vi mot en annen fredet Oslo-bygning og vurderer mulighetene for å montere solceller på Høyesterett. Også her håper vi å finne gode løsninger som både er bærekraftige og lønnsomme, sier Fylling.

Siste innlegg

Render av Bergen ByArena

Team ledet av C.F. Møller Architects vant internasjonal arkitektkonkurranse om Bergen...

C.F. Møller Architects står bak den nye multiarenaen med hotell og konferansesenter, og utviklingsplanen for Nygårdstangen byområde i Bergen. Sammen med HLM Arkitektur fra Bergen,...