Smarte glass i nyrenovert museum

Elektrokromatiske glass har bidratt til mer energieffektiv oppvarming og kjøling, og et stabilt inneklima for kunsten i nyrenoverte Wien Museum i Østerrike.

Wien-museet på Karlsplatz er et av de mest besøkte museene i hovedstaden. I 2015 ble det avholdt en konkurranse om renovering og utvidelse av bygget. Målet var å imøtekomme de komplekse bevaringskravene til de historiske utstillingene samtidig som den skulle tilfredsstille behovet for bærekraft og energieffektivitet, skriver SageGlass i en pressemelding.

Vertikal utvidelse

Arkitektfirmaene Ferdinand Ĉertov og Winkler + Ruck Architekten sikret seg prosjektet. Deres konsept var basert på en vertikal utvidelse. En betongblokk nærmest «svever» over den eksisterende bygningen, og holder bygningens gamle og nye elementer strukturelt adskilt.

Det nye tillegget er forankret dypt inne i museets tidligere atrium uten å påvirke den eksisterende bygningen. Konstruksjonen er laget slik at begge deler av bygningene kan vibrere helt uavhengig av hverandre under et jordskjelv.

Foto av Wien-museet på Karlsplatz
Det opprinnelige museet har utvidet sitt tilgjengelige gulvareal fra omtrent 6 900 kvadratmeter til nesten 12 000 kvadratmeter. Foto: SageGlass

Det er også lagt til en ny glasspaviljong utenfor inngangsområdet. Museets nye juvel er imidlertid den nye 25 meter høye hallen i det tidligere atriumet, med en svevende trapp uten synlige støtter.

Teksturerte fasader

Fasadene på den eksisterende bygningen dateres tilbake til det opprinnelige designkonseptet fra 1950-tallet av Oswald Haerdtl. De har natursteinkledning bestående av forskjellige kalkstein og marmor-flater som gir fasaden og de messingfargede vinduskarmene en luksuriøs tekstur.

Betongspesialister brukte spesiell forskaling og nøye utførelse for å skape fine, vertikale sporer i fasaden på den nye delen. Kantene ble håndskåret for å skape rå effekt og naturlig skygge.

Smart glass

For å bevare museumsgjenstander er det ofte nødvendig med et omfattende klimaanlegg.

I et samarbeidsprosjekt mellom eksperter på restaurering, bygningseiere og rådgivende ingeniører så man muligheter for å redusere energiforbruket samtidig som man kunne sikre et stabilt inneklima.

Foto av Wien-museet på Karlsplatz
Vinduene i glasspaviljongen endrer farge automatisk for å kontrollere dagslys og varme i bygget. Foto: SageGlass

Bygningen ble delt inn i tre strukturelt separate og funksjonelt uavhengige klimasoner, hver av dem med ulike krav.

I alle de innglassede områdene, som skiller interiør fra eksteriør, valgte man å bruke det elektrokromatiske glasset SageGlass Classic som kan endre tint (farge) automatisk for å kontrollere dagslys og varme i bygninger.

Disse tiltakene bidro til en betydelig reduksjon i energibruken til både belysning og klimaanlegg. Fasadeoppgradering kombinert med bruk av regenerativ energi til oppvarming og kjøling betyr at Wien-museet selv klarer å dekke nesten hele sitt energibehov.

Fakta

  • Prosjekt: Wien Museum
  • Sted: Karlsplatz 8, 1040 Wien, Østerrike
  • Oppdragsgiver: Vienna City Museum
  • Arkitektur: ARGE Ĉertov, Winkler + Ruck
  • Ingeniør: Bollinger + Grohmann
  • Hovedentreprenør: ARGE PORR, Ortner, Elin
  • Fullført: 2023
  • Produkt: SageGlass Classic, SageGlass Symphony-kontrollsystem
  • Sertifisering: Austrian Ecolabel

Siste innlegg

Foto av Glassfasade

Fremskritt gjennom glass

Fra vugge til grav. Glass følger oss gjennom hele livet. Lar oss se verden og hverandre, speile oss og får oss til å se...