Slottsholmen i Västervik med særegen bærekraftstilnærming innen energi, vannforsyning og materialvalg

På grunn av sin unike selvforsyning har Slottsholmen mottatt en hedersomtale fra Svensk Solenergi der bruken av solenergi til drift av avsaltingsanlegget fremheves.

I 2018 ble Slottsholmen i Västervik kjøpt av ABBA-ikonet Björn Ulvaeus og en nysatsing ble igangsatt. I dag er Slottsholmen omgitt av idyllisk utsikt der en utvidelse av restauranten er tilført.

Foto av Slottsholmen

Nå kan gjestene stille se utover sjøen og nesten føle brisen gjennom de store glasspartiene. Med en langsiktig tilnærming er Slottsholmen nå selvforsynt med energi og vann. De tar også inn lokalt dyrkede råvarer fra lokale gårder og skaper dermed et bærekraftig kretsløp, skriver SAPA i en pressemelding.

Slottsholmen stod ferdig for første gang i 1913, men måtte bygges opp igjen etter en tragisk brann i 1950. To år senere var en ny restaurant ferdig sommeren 1952. Bygningen ble senere revet og fikk sin nye drakt i 2014, slik man kjenner Slottsholmen i dag.

I 2017 ble portene åpnet til det som nå ikke bare er en restaurant, men også et hotell og et sted for arrangementer. I 2018 kjøpte Björn Ulvaeus stedet, og en ny rehabiliteringsprosess tok til.

I dag har restauranten et nytt utendørs/innendørs rom, og det som tidligere kun var ment som uteplass er nå blitt et helårsrom ved hjelp av foldedører.

Helårsrom med fantastisk utsikt

Slottsholmen ligger i vakre og idylliske omgivelser omgitt av sjøen på alle kanter. Foldedørene visker ut grensene mellom inne og ute.

Vi fikk muligheten til å ta en prat med Anna Ulvaeus, daglig leder på Slottsholmen, og spurte henne hva tankene var da de utvidet restauranten til et mer moderne utendørs/innendørs rom.

Foto av Slottsholmen

– Tegneprosessen gikk relativt raskt og samarbeidet mellom de ulike partene fungerte godt og var lokalt, noe som ga prosjektet en mer solid karakter. Det nye utendørs / innendørsrommet har skapt et sted som kan brukes året rundt, der de flotte omgivelsene reflekteres i rommet. På vinteren skapes et koselig miljø der tente lys varmer og gir en familiær følelse mens man ser ut mot den stille havnen. Man får ikke «auditoriefølelsen» man lett kan få i store rom. Her kan rommet åpnes helt opp om sommeren, og nærheten til sjøen blir et faktum. Hele bygget har ulike spesialløsninger der ingenting er som i andre bygg, og understreker hvor unikt Slottsholmen er, sier Anna Ulvaeus.

Med et gjennomtenkt akustisk design kan lyden dempes og ekkoet reduseres drastisk. Derfor behøver ikke gjestene å heve stemmen når de sitter og spiser. Tankene om målgruppen var også noe de måtte teste seg fram til for å finne, forteller Anna Ulvaeus.

De kom frem til at Slottsholmen er et samlingssted hvor folk i alle aldre kan møtes og sosialisere. Her kan man samles til barneselskap, firmamiddager, bursdagsfeiringer med familien og mye mer. Samtidig vokser Västervik, og Anna forteller at de er glade for at de har kunnet bidra til veksten, med omtanke for neste generasjon.

Kortreist og selvforsynt

Slottsholmen er nærmest selvforsynt. Tanken var der helt fra starten av prosessen, sammen med fokus på bærekraft. Med sitt skråtak mot sør er dimensjonene spesielt tilpasset solcellepanelene som forsyner anlegget. Alt vannet hentes fra sjøen og gjøres om til drikkevann via et avsaltingsanlegg. På den måten har hotellet sin egen vannforsyning.

Foto av Slottsholmen

Strømmen fra solcellepanelene produserer energi til avsaltingsanlegget, som igjen gir «solvann» til hotellgjestene.

Når det gjelder valg av råvarer velges alltid lokalt dyrkede og økologiske alternativer når det er mulig. En stor del av Slottsholmens råvarer kjøpes fra lokale gårder, og menyen endres etter sesong. Her sprudler miljø- og bærekraftstankegangen gjennom hele bygget.

På grunn av sin unike selvforsyning har Slottsholmen mottatt en hedersomtale fra Svensk Solenergi der bruken av solenergi til drift av avsaltingsanlegget fremheves.

Materialvalg

Slottsholmen har ikke bare en særegen bærekraftstilnærming innen energi, kortreiste produkter og vannforsyning, men også i materialene som brukes i bygningen.

SAPA har gjennom Østkustens Glas och Montage AB levert foldedøren AMBIAL som er benyttet langs hele restaurantens utvidelse.

AMBIAL er laget av Hydro CIRCAL aluminium, som består av minst 75% resirkulert aluminium fra tidligere brukte vinduer, dører eller fasader som er demontert fra bygninger og så resirkulert.

Omsmelting av aluminium for gjenbruk krever kun 5% av energien som kreves for produksjon av primæraluminium. Sammen med Slottsholmens selvforsyning, kortreiste råvarer og SAPAs bærekraftige materialer, skapes et unikt og fremtidsrettet sted som kan inspirere andre prosjekter til å skape mer bærekraftige kretsløp.

Foto av Slottsholmen

Fakta:

  • Dører: Foldedør SAPA AMBIAL, SAPA Heve-/skyvedør 2160S
  • Vinduer: SAPA Vindu 1086
  • SAPA-produsent: Østkustens Glas och Montage AB
  • Prosjektleder og designer: TH-Fasader
  • Fotograf: SAPA

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...