Sjøvannsbestandig og vedlikeholdsfri fasade

Sigba Eiendoms bygg på Lillesotra, den første av mange øyer i Øygarden kommune, er beregnet å skulle tåle det værharde vestlandsklimaet og samtidig inngå som en naturlig del av fjordlandskapet.

Tekst og foto: Otto von Münchow

Med en fasade i sjøvannsbestanding aluminium og glass er bygget blitt både slitesterkt og særpreget.

Den runde formen får nybygget til å stikke seg ut blant andre mer tradisjonelle og til dels alminnelige industribygg omkring på Knarrevik Industripark. Buen stykkes opp av aluminiumskassetter i relieff og fargede glass. På nordsiden, der hovedinngangen ligger, er den runde formen brutt ved at en sektor er skåret ut. Bygget kan sees som en bløtkake i tre etasjer der et kakestykke er tatt ut mot nord.

Foto av Sigba Eiendoms nye bygg
«Kakestykket» mot nord, der inngangen ligger, har en fasade med blått glass som gjenspeiler fargen til Sigba Eiendom. Foto: Otto von Münchow

Nybygget åpner opp til et kontorlandskap i tre etasjer på til sammen 3000 kvadratmeter. I tillegg er det en underjordisk parkeringsgarasje på 1500 kvadratmeter.

De fleste kontorer har utsikt mot den vakre og viltre Hjeltefjorden. I første etasje er det en stor kantine, møterom og en delvis overbygget terrasse i tilknytning til kantinen.

Selvrensende glass

Glassfasaden er bygget opp rundt Wictec-50 fasadesystemet til Wicona, en tradisjonell curtainwall-fasade produsert etter tegning.

Glassene i fasaden er Suncool 70/35 soldempende og selvrensende, tykke laminatglass. Lystransmisjonen er på 64 prosent. Kun 34 prosent av solvarmen slippes gjennom glassene. Glassene gir således både god solbeskyttelse, varmeisolasjon og kondensreduksjon.

Det er snakk om både lyd- og sikkerhetsglass, påpeker Magne Ove Tonning, prosjektleder for Holvik Glas som har vært fasadeentreprenør.

Lavenergihus

Det indre glasset er et 8.76 Optiphon-glass. En svart TGI avstandslist med en forbedret U-verdi er benyttet i lamineringen. Glassene har en U-verdi på 0.6, mens glassfasadene totalt sett har en U-verdig på 0.8.

En utvendig spiraltrapp understøtter den runde formen til selve bygget. Foto: Otto von Münchow

Stoltz Entreprenør som har stått for totalentreprisen til en verdi av 70 millioner kroner. Prosjektleder har vært Jan Lilleskare.

– Den runde formen har gjort det til et veldig spesielt bygg. Det har bydd på noen utfordringer å bygge veggen, både innvendig og utvendig. Vi har måttet gå noen runder for å få det til å passe med buen, forteller Lilleskare.

Han fremhever at det er vanskelig for arkitekter å lage detaljer på tegninger til et bueformet bygg. Derfor har det vært nødvendig med tilpasninger underveis. Bueformen har også gitt utfordringer med taket.

– Dette er blitt et veldig interessant bygg. Det tilfredsstiller kravene til lavenergibygg blant annet gjennom bruken av solfilter for å spare energi, slår Lilleskare fast.

Vedlikeholdsfri fasade

Det er HLM Arkitektur i Bergen som har tegnet det runde bygget på Knarrevik. Prosjektansvarlig har vært sivilarkitekt og partner Per Højgaard Nielsen. Master i arkitektur, Hege Kongshaug, har vært prosjektleder. Det har vært et tett samarbeid mellom arkitekt og byggherre.

Foto av Per Højgaard Nielsen
– Vi brukte mye tid på å finne rett glasskvalitet. Det må slippe inn nok lys, men ikke solvarme, uten at det skjermer utsynet, sier sivilarkitekt og partner Per Højgaard Nielsen i HLM Arkitektur. Foto: Otto von Münchow

– Byggherren vil ha et bygg som markerte seg og som kan sees fra broen. Både vi og byggherren ville ha en vedlikeholdsfri fasade. Derfor falt valget på sjøvannsbestandig aluminium i den bueformede fasaden og rene glass og aluminium i den innskårne fasaden, sier Per Højgaard Nielsen.

– Vi tenkte videre at hvis bygget skulle skille seg ut fra de firkantede industribyggene omkring, alt som er rettvinklet, måtte det bli en primærform, og vi valgte den runde formen. Og så er bygget skåret inn for å ta imot besøkende.

Per Højgaard Nielsen forteller videre at soldempende glass ble valgt istedenfor solavskjerming på grunn av mye vind i området. Solavskjermingen ville ha måtte være oppe mye av tiden. Det krever også mye vedlikehold.

– Vi brukte mye tid på å finne rett glasskvalitet. Det må slippe inn nok lys, men ikke solvarme, uten at det skjermer utsynet.

Synlig punkthus

Højgaard Nielsen trekker frem at det har vært morsomt å jobbe med Stoltz Entreprenør. Selskapet har skjønt behovene til arkitektene. Som en liten kuriositet bemerker han at det er utrolig mye måker i områder. Derfor er det tenkt på at alle utspring ikke skal være tilgjengelig for måkene, og at de sklir av alle flater.

Foto av Sigba Eiendoms nye bygg
Et lyslagt emblem er nedfelt i gulvet i foajeen. Foto: Otto von Münchow

– Det har blitt et fleksibelt og anvendelig bygg med en flott fasade. Innvendig er det innrettet på forskjellige måter, både med åpne landskap og kontorer, og det er enkelt å flytte vegger etter behov, sier Højgaard Nielsen.

– Innvendig har vi valgt varme treoverflater sammen med glass. Lyset skal gå så langt inn i huset som mulig. Derfor går alle vinduene over himlingen.

Foto av Sigba Eiendoms nye bygg
Ved siden av mye glass for å slippe lys inn i den nye bygget til Sigba Eiendom, er det også benytte varme overflater i tre. Foto: Otto von Münchow

Hege Kongshaug peker på at tomten er veldig spesiell. Den ligger i et bratt terreng og den vil gjennomgå store forandringer før det nye Sotrasambandet er på plass.

– Vi har fokusert på at det skal være et synlig punkthus som står fint for seg selv både før og etter ny bro. Den runde formen gjør at bygget tilpasser seg landskapet lett og naturlig.

Utfordrende med buet fasade

Kongshaug tilføyer at den runde formen i seg selv har vært en utfordring i detaljeringsfasen ved at det er ingen akser som står rett på hverandre. Hun forteller at man har måttet være hands on under byggeprosessen.

– Det har vært noen runder for å få rette glass til å passe i en buet fasade.

Kongshaug forklarer at et av de viktigste punktene i bygget er inngangen, der det er skåret inn i sirkelen. Det som har fått navnet «kakestykket». Et nytt «kakestykke» er skåret inn på andre siden, ved kantinen, men bare i første etasje. Det gir et beskyttet uteområde direkte ut fra kantinen.

Industrielt uttrykk

Det er lagt vekt på at fasaden skal ha et industrielt uttrykk med aluminiumsoverflater og store vindusflater for å optimalisere bruk og tomt. Fasaden gir et levende uttrykk som speiler lyset, været og nærheten til fjorden. Bygget er akkurat passe røft til å passe inn i de industrielle omgivelsene.

Foto av Sigba Eiendoms nye bygg
Ved kantinen er det skåret inn i den runde formen i første etasje for å gi et beskyttet uteområde. Foto: Otto von Münchow

– Sigba Eiendom har fått et flott og synlig bygg. Jeg tror at det vil stå seg fint over tid, og være en naturlig del av den videre utviklingen i området, avslutter Kongshaug.

Fakta Sigba Eiendom

  • Byggeår/ferdigstillelse: 2020
  • Sted/adresse: Knarrevik, Øygarden kommune
  • Type bygg: Næringsbygg
  • Byggherre: Sigba Eiendom
  • Arkitekt: HLM Arkitekter
  • Fasadeentreprenør: John Holvik AS
  • Glassleverandør: John Holvik AS
  • Profiltype fasade: WicTec
  • Totalentreprenør: Stoltz Entreprenør
  • Glassprodusent: Pilkington

Siste innlegg

Foto av BIPV i Copenhagen International School

Form, farge og tekstur på bygningsintegrerte solcellepaneler

I dag er det mulig å fremstille relativt effektive solcellepaneler med nær sagt ethvert visuelt uttrykk. Dette gir store muligheter for bygningsintegrasjon. Tekst: Erik Stensrud...