Pilotprosjekt stetter standarden for fremtidens energisystem

Prosjektet Tallbohov Electric Village i Sverige blir tilnærmet selvforsynt med energi. Kunstig intelligens (AI) vil til enhver tid velge den energikilden gir lavest klimaavtrykk.

Systemet vil også forutse behovet for lagring og forbruk av energi.

Energisystemet består av hybride solcellepaneler som produserer både elektrisitet og varme i kombinasjon med geotermisk varmepumpe, termisk energilager og fjernvarme. Systemet er fleksibelt og kan raskt endre energikilder.

LES OGSÅ: Derfor er solcellepaneler ideelt for norske forhold

Det er installert solcellepaneler på de asymmetriske takene, og fasadene er konstruert for å kunne integrere BIPV (bygningsintegrerte solcellepaneler).

LES OGSÅ: Bygningsintegrerte solcellepaneler

Hydrogenlagring

Strategisk Arkitektur arbeider paralellt med andre etappe av prosjektet, to bygninger med rundt 120 leiligheter. Der undersøkes muligheten for å lagre energien fra solcellene i form av hydrogen.

Et hydrogenlagringsanlegg kan kutte i bygningenes energitopper når strømforsyningen fra eksterne kilder har størst klimapåvirkning – dette er en viktig del for å ta prosjektet til neste nivå innen innovasjon og bærekraft.

Utviklet egen app

For å oppmuntre innbyggerne til å ta klimasmarte beslutninger er det utviklet en egen app. Sammen med en chatbot kan man få konkrete tips om energiforbruk tilpasset beboerens spesifikke situasjon, forbruk og livsstilsmønstre.

Kilder: Tornet Electric VillagePressemelding fra Strategisk Arkitektur, Bergvarme og geotermisk energi i Norge – status og potensialet

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...