Pergola på Plaza

Det ligger flere års planlegging, testing og simuleringer bak pilotprosjektet The Top Terrace, en særdeles luftig uteservering 110 meter over Oslo by.

Tekst: Therese Myklebust  Foto: Solskjermingsgruppen

Oslo Plaza har, som Norges tredje høyeste bygning, mange utsiktspunkter. Både i The Top Restaurant i 33. etasje, og i skybaren The Top Bar i etasjen over, har man panoramautsikt over byen.

Foto av The Top Terrace
Blir det for varmt når solen står på, kan man åpne og lufte ut både gjennom taket og gjennom glassveggene. Foto: Solskjermingsgruppen

Nå har hotellet også fått en egen uteservering, The Top Terrace, i tilknytning til skybaren. Ut fra fasadelivet i 34. etasje ble det bygget en takterrasse i 2023. På en støpt betongsåle med armering og varmekabler ble det montert 12 uisolerte pergolaer spesialtilpasset for norske forhold. Pergolaene har glassvegger av 2 x 3 mm laminert glass som kan høydejusteres manuelt, og inntrekkbart lamelltak i aluminium. Taket er motorisert og kan fjernstyres fra PC eller mobil.

–Før vi kom inn i bildet, var det utarbeidet et forslag med en mer åpen løsning. Denne var mer egnet for et mildere klima, og ikke i 34. etasje der det så og si alltid blåser. For å kunne lukke uterommet og skjerme for vær og vind valgte man en pergola-løsning i stedet. Nå har hotellet fått en uteservering som kan brukes hele året, forteller prosjektleder Steinar Launes i LS Entreprenør AS.

Kristiansand-firmaet har spesialisert seg på ombygging og tilbygg av hoteller, og er totalentreprenør for prosjektet. De har nylig renovert både The Top Restaurant og The Top Bar.

Lang prosess

Det tok flere år med planlegging og søknader for å få prosjektet godkjent av Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune. Underveis måtte ingeniørene jobbe mye med vindsimuleringer og beregning av snølaster.

Glass & Fasade ble invitert med inn på en eksklusiv omvisning av prosjektleder Hans Otto Hæger. Han er daglig leder i Solskjermingsgruppen som har vært totalunderentreprenør for prosjektet. De har lang erfaring med pergolaløsninger til uteserveringer, men aldri så høyt oppe i et bygg.

– Jeg har reist på befaringer i både Europa og USA, og tilsvarende prosjekter hadde enten faste glasstak eller helt enkle løsninger som fungerte i godvær, forteller Hæger.
Det har vært et krevende HMS-prosjekt med en tre-trinns prosess. Solskjermingsgruppen og hovedentreprenøren måtte utarbeide hver sin sikkerhetsanalyse, og disse måtte godkjennes av en tredjepart.

– Sikkerheten var en utfordring. Det er enklere å montere takterrasser på en byggeplass. Her skulle arbeidet gjøres i et travelt sentrumshotell samtidig med aktivitet på bakkeplan og inne i bygget. Montørene måtte ha sikringsseler, og alt fra hammer til skruer måtte sikres. Mister man en skrue eller en skrutrekker under montering kan den blåse ut fra bygget og treffe folk som går på gata. Vi kunne jo ikke sperre av hele området rundt, forklarer Hæger.

Foto av edderkoppkran på Oslo Plaza
Delene til edderkoppkranen måtte transporteres i små deler via heisen i hotellet, og bygges sammen på toppen.Foto: Solskjermingsgruppen

Hele 12 kasser med rammer, lameller og glass måtte først plasseres på platået i hotellets fjerde etasje før de forsiktig ble heist opp til 34. etasje. Der hadde man plassbygget en egen edderkoppkran, etter å ha måttet forkaste løsninger som helikoptertransport og kran på bakkeplan.

Foto av montering av pergolaer på Oslo Plaza
Før var dette bare et åpent tak. Nå er det støpt en betongsøyle med varmekabler og armering. Innfestninger og gulv ble prosjektert sammen. Foto: Solskjermingsgruppen

Forbedringer underveis

Takterrassen er på 230 m² og har ca. 60 sitteplasser. Den fremstår som en grønn oase med et flislagt gulv med et kunstferdig mosaikkmønster. I den ene enden er det en bar, og i den andre et utekjøkken med grill. På alle kanter ser man langt ut over byen og fjorden. Utsikten er viktig derfor ønsket ikke hotellet å begrense denne med solskjerming. På solfylte dager kan det bli varmt i rommet, og da kan man lufte gjennom vinduene eller taket. Det gjelder å åpne riktig i forhold til vindretningen slik at man blir sittende i le, og ikke blåser bort.

I et pilotprosjekt som dette er ikke alle resultater gitt på forhånd.

–Både vi og vår underentreprenør ser i etterkant at det er viktig med tydelig informasjon om hva man kan forvente seg av et uterom, i forhold til et isolert rom, så høyt oppe i et bygg.Dette er en pergolaløsning, ikke en fullisolert innglassing, kommenterer Steinar Launes.

På dager med mye regn og vind samler det seg noe vann i overgangene mot gulvet.

–Vi har ettermontert tettelist slik at vanninntrengningen stopper ved vinduet. I tillegg har vi satt på en skjerm over glassveggene for at vannet som kommer ovenfra går ut fra fasaden. Mot gulvet er det satt inn skumgummi for å samle opp vanndråper, forteller Hæger.

Han tilføyer litt stolt at prosjektet har inspirert andre hotelleiere til å lage tilsvarende løsninger.

–Stordalen ble inspirert, så nå holder vi på å montere pergolaer på toppen av Quality Hotel Tønsberg til årets sommersesong, sier han.

–Alt i alt synes jeg resultatet har blitt veldig bra, avslutter Launes.

Fakta

  • Prosjekt: The Top Terrace
  • Lokasjon: Oslo
  • Oppdragsgiver: Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo.
  • Ferdigstilt: 2023
  • Totalentreprenør: LS Entreprenør Ringfoss
  • Total underentreprenør: Solskjermingsgruppen Ringfoss AS
  • Pergola: Spesialtilpasset Brera Pergola fra Pratic
  • Glass: Splitt Hev- og Senk Glass fra Svalson AB
  • Glassleverandør: Oslo Glass og Vindu AS

Siste innlegg

Render av Nøstebukten Brygge

Ambisiøse mål for ombruk i nye FutureBuilt-leiligheter

OBOS og EGD Property har inngått en intensjonsavtale med FutureBuilt og Bergen kommune om at Nøstebukten Brygge skal bli et forbildeprosjekt. Målet er 70...