Perelman Performing Arts Center

Perelman Performing Arts Center er en 12.000 m² stor gjennomsiktig marmorkube som ligger ved siden av One World Trade Center. Bygget skal bli et fyrårn for kunst og kultur i nedre Manhattan.

Perelman Performing Arts Center er et av byggene som oppføres i gjenoppbyggingen av Ground Zero i New York City. Konstruksjonen startet i 2018, og bygget åpnet 19. september 2023.

Foto av Perelman Performing Arts Center
Bygget er navngitt etter forretningsmannen, filantropen og velgjøreren Ronald O. Perelman. ©REX / LUXIGON

Designarkitekt for prosjektet er Joshua Ramus fra arkitektfirmaet REX. Han har hatt en visjon med prosjektet å «skape et konsept som samtidig er respektfullt, men klarer å ha en viktig identitet som formidler bygningen som et objekt som symboliserte de gjenopprettende kreftene til kunst.»

Utøvende arkitekt har vært Davis Brody Bond.

Levende fasade

Foto av Perelman Performing Arts Center
Fasadepanelene av stein og glass lar lyset passere gjennom samtidig som de opprettholder energiytelsen og beskytter marmoren mot forringelse. ©REX / LUXIGON

Fasaden er kledd i rundt 5.000 gjennomsiktige steinpaneler av den portugisiske marmoren Estremoz Luminati. Panelene på ca. 92 x 153 cm er integrert i isolerglass og støttet opp av stålstolper.

Fasaden fungerer som en klimaskjerm med lyddempende effekt, samtidig som det tillater lyset å slippe gjennom i begge retninger. I mørket transformerer lys og aktivitet innendørs i bygget til en skinnende, levende kube.

Bygget har fått sertifiseringen LEED Silver.

Kilder:
rex-ny.com, lsi-stone.com, archdaily.com

Siste innlegg

Illustrasjon av Nye Drammen Sykehus

– BIM er vår mulighet til å påvirke arkitekturen

Er Drammen Sykehus et skoleeksempel på hvordan digitale verktøy og BIM kan revolusjonere byggebransjen og levere prosjekter som både møter dagens behov, men også...