One Vanderbilt med avansert curtainwall fasade

I september fullførte selskapet The Permasteelisa Group en 70 000 kvadratmeter curtainwall-fasade på det som snart blir New Yorks nest høyeste kontorbygning.

Skyskraperen «One Vanderbilt» ferdigstilles i 2021. Med sine 427 meter blir den med i den eksklusive klubben av såkalte «supertall»-bygninger, det vil si bygg som er over 300 meter høye.

Avansert fasade

The Permasteelisa Group er et av verdens ledende innen curtain wall-fasader. I dette prosjektet har de samarbeidet med kompetansesentre i Europa og Asia, og har designet, konstruert og produsert 8 743 fasadepaneler, skriver selskapet i en pressemelding.

Det er 1060 ulike elementer, deriblant 660 hjørnepaneler, der alle er forskjellige fra hverandre, fordi det pyramidelignende tårnet smalner etter hvert som det blir høyere.

Foto av skyskraperen One Vanderbilt
Brystningspanel i lyse terrakottafliser står i kontrast til de nesten syv meter høye vinduene, og danner skyskraperens karakterisktiske fasade. Foto: Max Touhey

Fasaden karakteriseres av to typiske elementer; i kontordelen av bygget er det store vinduer med en høyde på 6,7 meter og mellom disse er det ventilerte brystningspaneler kledd med til sammen 34 845 terrakottafliser med konkav fasong.

En spesiell overflatebehandling av disse flisene gjør at det skapes spennende refleksjoner i fasaden når solstråler fanges opp i løpet av dagen.

Foto av skyskraperen One Vanderbilt
Den 427 meter høye skyskraperen omdefinerer Manhattans skyline og utgjør en viktig milepæl i det pågående moderniseringsprosjektet i området. Den har en komplett 360° panoramautsikt over byen nedenfor og en horisont som strekker seg fra George Washington Bridge til Atlanterhavet, med Frihetsgudinnen. Foto: Max Touhey

Bærekraftig

Det har tatt nesten to år med produksjon og installasjon å ferdigstille fasaden.

«One Vanderbilt» er designet for å oppnå høyeste nivå av LEED-sertifisering (Leadership in Energy & Environmental Design), og leverer også utover det som kreves for å oppnå dette.

Bygningen er også designet for å innfri WELL Building Standard; en sertifisering for helsefremmende bygg.

 

Fakta påhengsfasade/curtainwall

  • Curtainwall er et begrep som brukes ofte på en fasadeteknologi for kledning av store bygninger. Curtainwall-systemer overfører belastninger fra fasaden over til bygningsstrukturen. Systemene er designet og prosjektert for å overføre sin egenvekt og for å overføre andre laster som vindlast til den primære bygningskonstruksjonen.
  • De primære funksjonene til curtainwall er til å motstå luft og vann infiltrasjon og for å tilveiebringe en termisk barriere mellom innsiden og ut. Curtainwall systemer er også designet for å imøtekomme kompleksiteten i nedbøyninger, termisk ekspansjon og sammentrekning, bygg svaie, og relative bevegelser mellom etasjene forårsaket av vind eller seismiske laster som virker på konstruksjonen.
  • Spesialdesign hensyn kan inkludere dagslys, brann, termisk, akustisk, sikkerhet og eksplosjonsresistente ytelse.
  • Curtainwall – påhengsfasade er nesten alltid tilpasset individuelle prosjektkrav.
  • Den klassiske curtain wall- eller påhengsfasaden henges på utsiden av dekkene som et kontinuerlig «gardin» slik navnet indikerer. Tilnærmet samme uttrykk vil imidlertid kunne oppnås med vegger som bygges etasjevis mellom dekker og himling. Disse kan posisjoneres slik at glassfelt lagt i dekkeforkant vil flukte i samme liv som fasaden for øvrig og den vil fremstå som en påhengsfasade. Veggens isolerte, tette partier kan være utført som en tradisjonell bindingsverksvegg, eller basert på aluminiumprofiler uten at det ytre uttrykket påvirkes.

Faktakilde: www.glassportal.no

Siste innlegg

Render av forslag til ny Veterinærhøgskole

Arkitektenes forslag til å utvikle Den gamle Veterinærhøgskolen

Oslobygg og Linstow stiller ut tre arkitektteams forslag til hvordan Den gamle Veterinærhøgskolen kan utvikles frem mot 2040. Oslobygg og Linstow overtok hver sin del...