«Nye» Olav Kyrres gate 22 representerer en epoke

Da Olav Kyrres gate 22 trengte å rehabiliteres, ønsket de å gjøre dette med nennsom hånd. Bygningen skulle til en viss grad bevares, samtidig som nye deler med eksempelvis en glassfasade skulle pryde prosjektet.

Resultatet ble et mer åpent og innbydende bygg som samtidig beholder sitt tidstypiske postmoderne uttrykk. SAPA har gjennom H-fasader Bue Aluminium AS levert glasstak og glassfasade til prosjektet, skriver SAPA i en pressemelding.

Bergen, eller «fjordenes hjerte» som byen også kalles, er Norges nest største by. Allikevel er det mange som beskriver byen som en sjarmende småby.

Med husene som klamrer seg til åssidene, de smale brosteinsgatene og de berømte severdighetene, er det ikke vanskeligå forstå hvorfor byen er elsket av så mange.

Foto av Olav Kyrres gate 22
Foto: Mad Arkitekter

Rehabilitering med miljøfokus

Midt i Bergen sentrum finner du Olav Kyrres gate 22 – OK22. En bygning i postmoderne stil som huser blant annet kontorer og butikker. OK22 strekker seg langs et helt kvartal, og da det var på tide å rehabilitere bygningen, var ønsket å gjøre det med et sterkt miljøfokus.

Celia Glanfield er arkitekt i Mad Arkitekter og forteller at rehabiliteringen av Olav Kyrres gate 22 var et spennende prosjekt der det handlet om å finne den rette balansen mellom bygningen, kvartalet og byen – mellom nytt og gammelt.

– Dette bygget er opprinnelig fra 1980-tallet og representerer en tid som er forbundet med en stil som har vært debattert i senere tid. Jeg så det som en interessant utfordring fordi det fikk oss til å tenke annerledes, sier Celia Glanfield.

Hun mener at bygninger fra denne tidsperioden ofte ønskes revet fordi de oppfattes som foreldet, og defor kan erstattes med et nytt og moderne.

– Men vi valgte en annen tilnærming til OK22 fordi vi ser bygningen og dens originalitet som en del av kulturarven. Den representerer tiden den ble bygget, og er dermed en del av Bergens historie.

Resultatet ble at nytt og allerede eksisterende måtte smelte sammen, i det som nå er «nye» Olav Kyrres gate 22.

Foto av glassfasade i Olav Kyrres gate 22
Foto: Mad Arkitekter

– Vi har bevart unike elementer, som geografiske former i gulvarealer, vinduer og vegger. De forteller en historie om bygningen, forklarer Celia Glanfield.

Ombruk utfordrer

Men å forandre en bygning på denne måten er ikke bare en dans på roser, sier hun.

– Det som gjør ombyggings- og gjenbruksprosjekter ekstra utfordrende, er at man jobber med regelverk og forskrifter utformet for nye bygg, med for eksempel høyere krav til lydisolering, utslipp og så videre. Samtidig arbeider man ut fra strukturer utformet for en historisk bygnings- og levestandard.

Foto av Olav Kyrres gate 22
Foto: Mad Arkitekter

Imidlertid var det nettopp disse utfordringene som Celia Glanfield elsket med dette spesifikke prosjektet.

– Det krevde virkelig at vi dykket inn i de estetiske og funksjonelle reglene fra en historisk epoke, for deretter å kombinere det med fremtiden på en måte som ga respekt for begge epoker.

I dag er «nye» Olav Kyrres gate 22 fortsatt en møte- og en arbeidsplass for mange. Rehabiliteringen betyr at bygget er tilpasset moderne kontorlokaler og er forbedret med tanke på hvordan eiendommen møter byen og gaten utenfor. Ved inngangen møter du en større glassfasade som ønsker deg velkommen inn på en hyggelig måte.

– Samtidig har vi etter min mening klart å bevare byggets egen identitet ved å gjenbruke så mye som mulig av det originale. Det er ingen tydelig forskjell på hva som er nytt og gammelt. Vi har oppnådd akkurat den balansen vi ønsket, sier Celia Glanfield.

Fakta

  • SAPA-produkter: Glasstak Sapa 5050 og glassfasade Sapa 4150.
  • SAPA-Produsent: H-fasader Bue Aluminium AS
  • Arkitekt: Mad Arkitekter
  • Foto: Adam Stirling

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...