Ny kongress- og kulturarena i Oslo Spektrum

Bystyret i Oslo har gitt grønt lys til planene for nye Oslo Spektrum.

Prosjektet får en forventet byggetid på om lag tre år, men forventet byggestart i løpet av 2024, skriver Aspelin Ramm i en pressemelding.

De gamle kontorbyggene som ligger i tilknytning til dagens Spektrumhall skal rives for å gi plass til en ny kultur- og kongressarena på nesten 18.000 kvadratmeter med en ny storsal som kan romme 3000 mennesker.

Samtidig kommer spisesteder og kulturopplevelser inn på gatenivå og skaper en helt ny dynamikk i bybildet rundt Vaterland.

Som del av prosjektet skal det utvikles et kontorbygg på høyde med Plaza. Kontorbygget vil gi opp mot 1000 nye kontorplasser. Det er en viktig del av helheten i prosjektet. Det vil både bidra til finansiering av kulturarenaen, og skape nytt liv i området.

– Kontorbygget over Oslo Spektrum blir et flerbrukerbygg av høy arkitektonisk kvalitet med fantastisk utsikt for alle leietakerne som vil få mange attraktive tilbud innen alt fra helse og velvære, bespisning til opplevelser og aktiviteter i bygget. I tillegg blir bygget topp moderne med høy miljøstandard. Vi opplever at dette er noe mange leietakere ønsker seg, og som i kombinasjon med planene om å etablere levende bygulv og grønn takhage, gjør prosjektet svært aktuelt for ledende selskaper som ønsker sentral beliggenhet og fremtidsrettede lokaler, sier Ida Aall Gram, administrerende direktør i Aspelin Ramm, i meldingen.

Gavepakke

Illustrasjon av nye Oslo Spektrum
Fasaden mot Oslo Plaza skal være åpen og lede inn til kafeer og andre tilbud. I bakgrunnen Posthuset som er like høyt som det planlagte tårnet. Illustrasjon: LPO arkitekter

Stiftelsen NOVA Spektrum som eier og driver Oslo Spektrum står bak planene for det nye tilbygget som skal etableres som erstatning for det eksisterende kontorbygget til arenaen.

Planene innebærer samtidig at dagens Oslo Spektrum med storsalen består, og med et mål om at Spektrum skal være åpent og i drift gjennom hele byggeperioden.

– Vi er svært takknemlige for at bystyret stiller seg bak vårt ønske om å etablere en ny kongress- og kulturarena midt i hjertet av Oslo etter mer enn sju spennende og intense år med utvikling av planene som nå er vedtatt. Nye Oslo Spektrum vil skape store positive ringvirkninger for hele hovedstadsregionen og gjøre Oslo til et naturlig førstevalg for flere store møteplasser og arrangement av både nasjonalt og internasjonalt format. Med umiddelbar nærhet til Norges største kollektivknutepunkt og kort vei til alle herlighetene hovedstaden har å by på, vil vi være med på å skape mer aktivitet og gjøre Oslo til enda mer levende og inkluderende by. Bystyrets ja til prosjektet representerer rett og slett en gavepakke for en samlet hovedstadsregion og innebærer at vi kan fortsette arbeidet med å videreutvikle Oslo Spektrum til å bli Nordens råeste møteplass, sier administrerende direktør i NOVA Spektrum Gunn Helen Hagen i meldingen.

Planene innebærer også et løft for Sonja Henies plass og Vaterland.

Fakta Spektrumkvarteret

  • Beliggenhet: Sonja Henies Plass 2, Oslo
  • Arkitekt: LPO Arkitekter
  • Areal kontorbygg: Cirka 20 000 kvm
  • Eiere kontorbygg: Aspelin Ramm 50% Nova Spektrum (tidligere Norges Varemesse) 50 %
  • Miljøprofil: Breeam Excellent, v 6.0
  • Planlagt ferdigstillelse: 2026

Faktakilde: aspelinramm.no

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...