Nordens første hjørneskyvedørsløsning

På Kvamskogen er det oppført en ny hytte som har fått montert heve/skyvedør med åpen hjørneløsning og barrierefri terskel.

En hjørneløsning er avhengig av å stå i en veldig stabil bygningskropp, som tåler alle belastninger som egenvekt, takkonstruksjonen og snølast om vinteren. Underlag må være 100% rett og stabilt for å få hjørnet til å fungere optimalt – er det små ujevnheter vil dette være veldig utfordrende, skriver Schüco i en pressemelding.

Foto av hytte med hjørneskyvedør
Foto: Sindre Ellingsen

«Hytta på Kvamskogen« ligger øverst i et nytt hyttefelt på Kvamskogen. En moderne familiehytte med kledning av malmfuru. Et uberørt landskap med fantastisk utsikt og gode solforhold innbyr til arkitektoniske løsninger som forener ute og inne. Området er like innbydende på sommeren, med sol på tomta fra kl 07.00 til 22.30, som på vinteren.

Ben-Vidar Pedersen, byggteknisk rådgiver hos Schüco Norge, har fulgt prosjektet og er svært fornøyd med sluttresultatet.

– Dette er en av de første ASE 80.HI heve/skyvedørsløsningen med åpen hjørneløsning og barrierefri terskel som er benyttet i Norden. I tillegg til Norge er denne løsningen tidligere kun installert noen få steder i Tyskland.

 

Foto av hytte med hjørneskyvedør
Foto: Sindre Ellingsen

For å lykkes med slike løsninger er det viktig med nøye planlegging med utbygger som må sørge en teknisk og stabil bygning, samt godt samarbeide med produsenten i hele byggeprosessen. I dette prosjektet har partene jobbet tett sammen.

Kostnadsmessig er dette klart en dyrere konstruksjon.

– Når eg teikna og føreslo hjørneløysinga var vi faktisk ikkje heilt sikre på om det fantes ei løysing, då dette er noko eg aldri har sett tidlegare. Vi likar å bruke innovative løysingar på hyttene våre, og kan vise til fleire prosjekter med store hjørneglass, men dette er den einaste døra, sier arkitekt Anders Nilsen hos Montér Kvam.

Værhardt med store snømengder

– Det som er spesielt og utfordrande der vi bygger (Kvamskogen), er den enorme snølasta som må prosjekteres inn på konstruksjonen. Dette skapar litt hovudbry då ei hjørnedør/-vindauge tålar lite nedbøyning i konstruksjonen. Vår samarbeidspartner i dette prosjektet, Are Treindustrier, gjorde ein flott jobb i sine berekningar og forslag til løysing, fortsetter arkitekten.

– Hytta ligg med fantastiske utsiktsforhald, og vi ynskja å knyte saman den flotte uteplassen med stova. Desse sonene skulle «flyte saman» i størst mogleg grad. Ulempene var heilt klart at det var veldig uprøvd, og at vi følte at kruttet måtte finnes opp på nytt. Kvamskogen er ein av Noregs mest vèrharde plassar med tanke på vind og nedbør, så vi er heilt avhengig av gjennomgåande god kvalitet på alle produkt som vi brukar.

Foto av hytte med hjørneskyvedør
Foto: Sindre Ellingsen

Ikke er redd for å «brøyte veg»

– Byggherren var veldig open for forslag og nytenking, difor var det grunnlag for innovative løsninger. Han var ikkje redd for å «brøyte veg» for andre. Samtidig hadde vi diskusjonar og avklaringar med Kebo om at døra skulle monterast i eit særdeles verhardt strøk, men dei forsikra oss om at dette kom til å gå bra. Og den påstanden visar seg å vere riktig. Nokon må jo vere fyrst, og då må leverandørane og montørane garantere for produktet. Vi kan ikkje fråskrive oss ansvar når vi har kundar som ynskjer å brøyte veg, uttaler Anders Nilsen.

Foto av hytte med hjørneskyvedør
Foto: Sindre Ellingsen

Fakta

  • Prosjekt: Hytta på Kvamskogen
  • Hvor: Nordheimsund
  • Schüco Partner: Kebo Glass AS
  • Arkitekt/Byggmester: Montér Kvam
  • Byggherre: Privat
  • Byggtype: Fritidsbolig
  • Fotograf: Sindre Ellingsen
  • Ferdigstilt: 2021
  • Schüco produkter: ASE 80.HI (Hjørneløsning)

Kilde: Schüco Knowledge

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...