MOL Campus blir et ikon for det moderne Budapest

Den verdenskjente fasadeeksperten Agnes Koltay har designet fasaden på MOL Campus i Budapests nye bolig- og handelsdistrikt, BudaPart.

 

Foto av Agnes Koltay
Fasadeekspert Agnes Koltays kjærlighet til høyhus førte henne til Dubai i 2005, hvor hun opprettet sitt eget fasadekonsulentfirma i 2011. Fasadedesignet for MOL Campus brakte henne tilbake hjemlandet Ungarn. Foto: ©Foster + Partners

Bygningen på 86 000 m² med plass til 2 500 ansatte blir det ungarske gass-selskapet MOLs spydspiss i omlegging til den sirkulære økonomien, skriver Edgetech i en pressemeldning.

Foto av bygningen MOL Campus
Mol Campus ligger på bredden av Donau. En blanding av jobbsoner og grønne soner fra atriet til toppen av tårnet skal skape en inspirerende og avslappende atmosfære. Illustrasjon: ©Foster + Partners

Bygningen har en fri, geometrisk form, og Edgetech har levert Super Spacer® som er utviklet spesielt for buede fasader.

Spaceren har tidligere blitt benyttet til «The Opus» av Zaha Hadid og det Killa-designede «Museum of the Future» i Dubai.

Høye sertifiseringsmål

Med mål om å oppnå BREEAM Excellent og LEED Platinum sertifiseringene vil f.eks alle klimasystemer drives av fornybare energikilder, inkludert solceller og geotermiske systemer. Innsamlet regnvann vil brukes til å vanne planter og til å spyle ned i toalettene.

En konstant, digital informasjonsflyt mellom design-, ingeniør-, planleggings- og produksjonsteam garanterte at bygningens ikoniske form kunne implementeres så effektivt og kostnadseffektivt som mulig.

Foto av bygningen MOL Campus
Tårnet er 120 meter høyt. Mol Campus er den høyeste bygningen i landet og kan forbli det lenge etter at høyhusforbudet i den ungarske hovedstaden ble vedtatt i 2018. Illustrasjoner: ©Foster + Partners

Fasaden av aluminium og glass består av 24 000 m2 med elementfasade og 1 700 m2 prefabrikert post-losholt fasade.

Av de totalt 14 000 isolerglassene var omlag 500 buede, både konvekse, konkave og noen med krumninger i flere ulike retninger.

– Overgangen mellom podiet og tårnet på MOL Campus går bare over to etasjer. Derfor ble dobbeltbuet glass vurdert i dette området for å sikre flyt, sier Agnes Koltay.

 

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...