Modernistisk mikrohus fra Todd Saunders

XS Micro House er et kompakt minihus på 24 m² tegnet av Saunders Architecture, som nylig ble kåret til én av Norges topp 10 beste arkitektfirmaer.

Minihuset er første prototype i en større serie på fire hus. Byggesystemene varierer med arealer på henholdvis 25, 50, 75 og 100 m² (brutto areal), med forskjellige plan- og takløsninger, skriver Saunders Architecture i en pressemelding.

Foto av XS Microhouse
Med nedfellbar seng (Murphy bed) kan man ha stue om dagen og soverom om kvelden. Foto: Bent René Synnevåg

Bygget leveres i moduler som monteres på stedet. Det er mulig å demontere modulene og flytte bygget flere ganger. Konstruksjonen oppføres på påler, og kan plasseres på både flatt eller ulendt terreng. Det første eksemplaret er midlertidig installert på havna i Bergen.

Mikrohuset har luftig takhøyde, med over 4 meter fra gulv til tak som gir en romslig og luftig følelse.

Store vindusflater slipper inn masse sollys og det er adkomst via stor skyvedør i glass med aluminiumsprofiler.

Smarte løsninger

Foto av XS Microhouse
På badet er det dusj, vask og komposttoalett. Foto: Bent René Synnevåg

Smarte plassbesparende skyvedører til både bad og toalettrom gjør at all tilgjengelig plass utnyttes maksimalt. Den innebyggede nedfellbare sengen (Murphy bed) gjør at man kan ha stue om dagen og soverom om kvelden.

Foto av XS Microhouse
Innvendig er det malt stående panel på vegg, og sort malt furu tregulv. Det er innebygde bokhyller og skap, og innebygget nedfellbar seng (Murphy bed). Foto: Bent René Synnevåg

Hemsen har tilgang via transportabel stige.

Bad og toalett er lokalisert i hvert sitt hjørne på «huset», og har man alt man trenger – akkurat som i en «vanlig» bolig.

Vaskerommet er gjemt bak sengetøyet, mens en lesekrok er plassert på en plattform under toppen av taket, tilgjengelig via stige.

Huset har integrerte system for oppsamling av regnvann, et komposteringstoalett og solcellepaneler for strøm, noe som betyr at det kan være 100% off Grid.

Foto av XS Microhouse
XS Microhouse signert Todd Saunders. Foto: Bent René Synnevåg

LES OGSÅ: Vil gjøre det enklere å bo i mikrohus

Fakta XS Micro House

  • Arkitekt: Saunders Architecture – Bergen, Norge
  • Arkitekt-team: Todd Saunders med Ryan Jorgensen og Éva Baráth
  • Utbygger/byggmester: Uldis Rimša
  • Foto: Bent René Synnevåg
  • Størrelse: 24 m²
  • Ferdigstillet: Bygget i 2021
  • Eksteriør: Stående og liggende kledning på vegg. Vinduer og skyvedør (2 lags vinduer, samlet u-verdi 1,2) fra «Magnor vinduet». Utvendige beslag i pulverlakkert aluminium.

Fakta Todd Saunders

Todd Saunders ble født i Gander i Newfoundland. Han studerte arkitektur ved McGill University i Montreal før han flyttet til Norge og etablerte Saunders Architecture i Bergen i 1998.

Saunders bruk av naturlige materialer, og enkel men likevel slående geometriske former, har bidratt til at han er en av de mest berømte arkitektene i sin generasjon.

Hans portefølje inkluderer bolig- og kulturprosjekter, landemerker i nasjonalparker og off-Grid mikrohus.

Saunders Architecture har vunnet en rekke priser og utmerkelser for sine arbeider.

Blant hans mest kjente prosjekter i Norge er «Aurland Lookout», med utsikt over Norges fjorder.

I det prisbelønte prosjektet Long Studio på øya Fogo i Newfoundland er bygningene selvforsynt med strøm, og helt uten utslipp. Strømforsyningen kommer fra egne solceller. Alt vann samles fra taket og det er komposttoaletter.

Long Studio består av seks gjesteatelierer som kan disponeres av kunstnere etter invitasjon, og designhotellet Fogo Island Inn som tilbyr 29 luksuriøse gjestesuiter med fantastisk utsikt over Atlanterhavskysten.

LES OGSÅ: Speilhytten Fjordspeilet fenger

LES OGSÅ: Portabelt hjemmekontor

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...