Miljøbygget Kranen

I sommer stod Sameiet Kranen ferdig ved Damsgårdssundet i Bergen. Det er blitt et miljøbygg som markerer seg i bydelen med en dekorert dobbeltfasade.

Tekst og foto: Otto von Münchow

Det siste tilskuddet til BOB (tidligere Bergen og Omegn Boligbyggelag) er bokstavelig den siste i rekken av nye bygg langs Damsgårdssundet.

Sameiet Kranen stikker opp like før Puddefjordsbroen krysser fjorden ved samme navn. Nå står bare en åpen tomt igjen mot vest, der neste prosjekt til BOB skal oppføres.

Foto av sameiet Kranen
En dobbel fasade med keramisk print og mye glass ga spesielle utfordringer da Sameiet Kranen skulle bygges. Foto: Otto von Münchow

Da broen ble åpnet i 1956, ga den en første, direkte forbindelse mellom Damsgård og Bergen sentrum. Den gang var bydelen preget av nedslitthet, sosiale utfordringer og mye industri langs sundet. De siste tiårene har det skjedd en rivende forandring.

I dag er Damsgård det mest hotte, sentrumsnære området å slå seg ned i. Her er det restauranter, butikker, poshe kontorlokaler og et yrende liv til alle døgnets tider. Og så fjorden – den gir liv til bydelen, sommer som vinter.

Visuell identitet

Som andre nye bygg på Damsgård, fremstår Sameiet Kranen med en moderne og særpreget arkitektur som fullstendig har forvandlet bydelen over de siste årene. Det er snakk om selveierleiligheter fra to til fire rom fordelt på to bygg.

Det mest karakteristiske er den doble glassfasaden med keramisk print som gir boligbygget en visuell identitet og et unikt uttrykk.

Breeam-sertifisert

– Det var en vanskelig entreprise, der vi som byggherre måtte ta mye av ansvaret selv når det var en så stor usikkerhetsfaktor. Ingen visste hva det ville koste, så vi laget bare et estimat. Og det gikk bra, konstaterer prosjektleder Sissel Brattfjord i BOB.

Foto av Sissel Brattfjord
For prosjektleder i BOB, Sissel Brattfjord, var Sameiet et krevende prosjekt, blant annet på grunn av bruken av keramisk print som sees i fasaden bak henne. Foto: Otto von Münchow

Når det gjelder andre kvaliteter ved Kranen, trekker hun frem at det bomessig fremstår som gode og gjennomtenkte leiligheter.

Det er et energiklasse-A-bygg med tykkere vegger og bedre isolasjon enn det som er kravet. Bygget er energieffektivt blant annet ved at det ikke brukes fjernvarme til oppvarming, men bare til tappevann. Det forhindrer et varmetap oppover i bygget. I stedet brukes elektrisitet til oppvarming.

Bygget er Breeam-sertifisert, noe som stiller ekstra miljøkrav. Det er blant annet grunnen til de tykke veggene, 10 cm mer enn normalt.

Det gjenstår fortsatt mye utenomhus og på bakkeplan.

Kaipromenaden skal utvides med seks meter. En del av det som nå er opparbeidet på bakkeplan, kommer til å bli tatt opp igjen fordi det må graves og bygges. Brattfjord forklarer at det vil bli lagt til enda flere kvaliteter i neste runde.

Les også: Kunstner skapte unik glassfasade

Fornøyde kunder

– Jevnt over har vi fått veldig gode tilbakemeldinger fra dem som har flyttet inn. Kundene er veldig fornøyde.

Hun trekker spesielt frem at totalentreprenøren Backe Bergen har gjort en god jobb, ikke minst på finishen. Det er et leilighetskompleks med høy standard. Mye av det som legges i bygget er ikke noe kundene nødvendigvis ser, for eksempel dette med energiklasse, men det gir dem et godt bygg og gode leiligheter.

Leilighetene ligger på rundt 45 til 118 kvadratmeter, mens kvadratmeterprisen var i gjennomsnitt 72.000 kroner. Alle 39 leiligheter var solgt ut før Kranen ble ferdigstilt.

Foto av Roy Eikevåg
Roy Eikevåg har sammen med sin kone flyttet inn i Sameiet Kranen. De er begge storfornøyd med sin nye leilighet og plasseringen ved fjorden og sentrumsnært. Foto: Otto von Münchow

I juni i år flyttet ekteparet Heidi og Roy Eikevåg inn i sin splitter nye leilighet i Sameiet Kranen. De flyttet bare over sundet, fra bydelen Møhlenpris som de fortsatt kan se over på. Dette er den første boligen de eier selv etter å ha leiet i 26 år.

– Det er mye ved Kranen som er forlokkende. Som at det er et miljøbygg som bruker lite strøm, men ikke minst beliggenheten – i tillegg til de mange andre kvalitetene bygget har. Dette er fremtidens hus, sier Roy Eikevåg til Glass & Fasade. Han trekker også frem fasaden som han synes er blitt veldig flott.

– Vi har gledet oss lenge til å kunne flytte inn. Fra Møhlenpris har vi kunnet følge utbyggingen, og allerede i februar i fjor diskuterte vi om vi skulle kjøpe oss inn.

Han forteller at han og konen har kjøpt med tanke på at de skal bli gamle her. Alt er lett tilgjengelig i nærområdet, enten det gjelder butikker eller restauranter, og ikke minst ligger Kranen veldig sentralt til, i gåavstand fra sentrum. Ekteparet kjøpte en treromsleilighet på 73 kvadratmeter.

– De er veldig kjekt å kunne starte dagen med en kopp kaffe og se utover Puddefjorden. Der er det alltid liv og røre. Dette føles veldig rett. Og så er det godt å flytte inn i noe helt nytt.

Fakta

  • Prosjekt: Sameiet Kranen
  • Byggeår/ferdigstillelse: 2021
  • Sted/adresse: Bergen
  • Type bygg/prosjekt: Boligblokk
  • Byggherre: BOB BBL
  • Arkitekt: Arkitektkontoret Artec
  • Totalentreprenør: Backe bergen
  • Fasadeentreprenør: GH Prosjekt
  • Glass/aluminium: Gjesdal Aluminium
  • Keramisk Print: Modum Glassindustri
  • U-verdier: Normalisert kuldebroverdi er under 0,09 W/m²K. Det er utarbeidet et
    kuldebrobudsjett som dokumenterer verdien på 0,05 W/m²K.
  • Breeam-sertifisering: Very good (selve sertifiseringen foreligger ikke ennå)

Siste innlegg

Foto av fasade på fasadene på Katarinahuset i Stockholm

Fasade i tre for innbrudds- og brannsikring

Stålprofil AB, lanserte i fjor det nye post-losholt systemet SP 6000/H i tre. Systemet er videreutviklet og kan nå leveres for å dekke innbruddsklasse...