Mad Arkitekter med vinnerprosjekt for Ibsenbiblioteket

Skien bystyre har valgt Kulturkvartalet som lokalisering for Ibsenbiblioteket og bygget «Trekrone» som Skiens nye ikonbygg.

Bygget er designet av Kengo Kuma & Associates (KKA) i samarbeid med Mad Arkitekter.

– Prosjektet «Trekrone» består av et lett tak som svever under trekronene i parken og med glassvegger på begge sider. Prosjektet har plassert seg som en bue mot parken og favner rundt de eksisterende park-trærne under trekronene. Bevegelsene i huset, både de arkitektoniske og fysiske er organisk og langstrakte og bibliotekets brukere beveger seg på slake ramper mellom de åpne etasjene, hvor også biblioteksfunksjoner er plassert. Bygget buer seg rundt de eksisterende trærne og legger seg inntil Ibsenhuset for å skape en sammenheng mellom nytt og gammelt, skriver Skien kommune på sine hjemmesider.

Med «Trekrone» i Kulturkvartalet vil Skien få et nytt ikonbygg, og en attraksjon og som vil bidra til å utvikle Skien som reisemål.

Samtidig ivaretar bygget bibliotekets funksjoner, også som inkluderende møteplass.

– Prosjektet Trekrone vil gi Skien et Ibsenbibliotek som speiler Ibsens verker og en destinasjon til glede for byens befolkning, skriver Mad på sine hjemmesider.

Konkurransen ble utlyst i 2016. To tomter ble valgt og seks arkitektteam sendte inn sine forslag.

Eget formidlingssenter

Fram mot 2028 og det nasjonale dikterjubileet for Ibsens fødsel i Skien etablerer kommunen et nytt Ibsen-formidlingssenter, Sølvåren, integrert i det nye biblioteket.

Trekones arkitektoniske tolkning av «Sølvåren» innebærer en uavbrutt reise mellom bykjernen og biblioteket, hvor øyeblikk for uplanlagte møter og nye perspektiver kan oppstå underveis.

Et utvalg av innganger fra alle retninger og i alle nivåer skal sikre aktive bevegelsesmønstre og naturlige, gode forbindelser.

Sølvåren slynger seg gjennom hele prosjektet i varierende intensitet, og Ibsenformidlingen skal komme til syne overalt. Ved å følge Sølvåren vil man ledes fra parknivået og enten ned i underverdenen eller opp mot høydene og utsikten.

Parken er et av Kulturkvartalets store fortrinn. Ved å la parklandskapet senkes ned under biblioteksbygget og åpne seg mot byen på en ny og inviterende måte, skal parken synliggjøres i bybildet.

Her er en fullstendig presentasjon av prosjektet

Kilder: skien.kommune.no, mad.no

 

Siste innlegg

Foto av BIPV i Copenhagen International School

Form, farge og tekstur på bygningsintegrerte solcellepaneler

I dag er det mulig å fremstille relativt effektive solcellepaneler med nær sagt ethvert visuelt uttrykk. Dette gir store muligheter for bygningsintegrasjon. Tekst: Erik Stensrud...