Kunstig intelligens – utfordringer og muligheter i arkitekturen

Arkitekturen har utviklet seg i takt med tiden, og det har også metodene og verktøyene som brukes. Hvordan vil kunstig intelligens (KI) påvirke arkitektenes
rolle og arbeidsform i fremtiden?

Tekst: Therese Myklebust

Da Architects´ Council of Europe (ACE) arrangerte konferansen «Architects for Innovation» i Brussel var hensikten var å samle KI-eksperters, arkitekters og forskeres kunnskap om emnet til bruk i en studie bestilt av ACE om temaet Kunstig intelligens – utfordringer og muligheter i arkitekturen.

En av de som delte sine perspektiver på konferansen var Matias del Campo, professor i arkitektur ved Universitetet i Michigan.

– Et av konseptene som er interessant ved bruk av KI, er at vi kan endre designprosessen. Vanligvis vil en arkitekt tegne en skisse som han får laget en 3D-modell av. Ut fra denne lager man nye skisser, og bruker mye tid på forbedringer. Når han er fornøyd, lager han en vakker render av prosjektet som han presenterer for kunden. Kanskje har man brukt tid på å lage flere varianter, alle med samme arbeidsprosess. Nå kan vi derimot snu om på hele prosessen. Vi kan bruke Midjourney, eller et tilsvarende program, til å lage kanskje tre-fire utkast. Deretter kan vi spørre kunden hvilket bilde, eller hvilken retning, han foretrekker. Ut fra dette kan man så starte selve arbeidsprosessen, uttalte del Campo.

Endret infrastruktur

– Arkitektyrket har utviklet seg over tid. Parallelt med dette utvikles også verktøyene man bruker, forklarte akademiker og rådgiver for EU i spørsmål om kunstig intelligens, Gry Hasselbalch, som ledet konferansen.

– Det er ikke bare selve arbeidsmetodene til en arkitekt som er i endring, det er faktisk også hele feltet og infrastrukturen. Nå ser vi etablering av flere små arkitektfirmaer fordi man ikke har behov for å ha alle spesialistene på huset. Dette utfordrer også de ulike spesialiseringene innen arkitektur.

Bedre løsninger

Mange arkitekter benytter seg allerede av KI-verktøy som for eksempel Rhino, Space-maker, Autodesk, ArchiCAD, SketchUp eller Midjourney.

– Man kan lage bedre løsninger og bedre design ved bruk av KI-verktøy. Ved bruk av for eksempel Midjourney kan man identifisere og fange firmaets stil og designmessige signatur. På den måten sikrer man at alle i firmaet designer ut fra denne stilen, uttalte en annen av foredragsholderne, Marjan Colletti, professor i arkitektur ved The Bartlett School of Architecture i England.

Vi har spurt tre norske arkitekter om deres tilnærming til KI:

Marthe Vaagland

Master i arkitektur, Hus Arkitekter

Foto av Marthe Vaagland

I Trondheimsfirmaet Hus Arkitekter har de begynt å bruke KI til bilderedigering, og til å generere inspirasjonsbilder i tidlig fase av prosjekter.

– KI er spennende å bruke i en kreativ prosess, hvor man fort og veldig konkret kan visualisere en tanke eller idé. I bilderedigering blir KI bare et nytt verktøy som supplerer de mange gode arbeidsverktøyene vi allerede har. KI i bilderedigeringer er ikke feilfritt, og det krever et kritisk blikk for å oppnå gode resultater, sier Vaagland.

Hun har troen på at KI vil spille en viktig rolle i arkitekturen fremover.

– I et kort perspektiv ser vi at KI er på full fart inn i programvaren vi bruker i prosjektering, og jeg tror mange kommer til å få glede av de nye mulighetene som følger. I et lengre perspektiv kan man si mye om mulighetene i nevrale nettverk og dyp læring. Når man kombinerer forskning og kunstig intelligens, kan det åpne en helt ny verden av arkitektur som er designet for vår opplevelse av rom.

Vaagland ser for seg flere fremtidige scenarioer når det gjelder hvordan arkitektens arbeidsoppgaver vil påvirkes.

– Det er allikevel viktig å huske at det er våre fysiske omgivelser som står igjen når vi skrur av strømmen, og de må fungere. Vi er spente på hva arkitektens rolle blir dersom kunstig intelligens vil overta mange av våre nåværende arbeidsoppgaver. I beste fall vil arkitekten få anledning til å fokusere enda mer på kjernen av faget, som er å skape konsepter for gode fysiske omgivelser, til det beste for samfunnet vårt.

Nicolas Jury

Sivilarkitekt MNAL/Partner, Outline Arkitektur AS

Foto av Nicolas Jury

Nicolas Jury bruker KI-verktøy til hjelp i designprosessen, og til å utforske forskjellige muligheter.

– Jeg har jobbet med KI i noen år nå, og det har vært utrolig spennende å se hvordan det kan forbedre effektiviteten og kreativiteten i arkitekturfeltet. Når det gjelder fremtiden, tror jeg KI vil spille en viktig rolle i arkitekturen ved å hjelpe med automatisering, analyse av store datamengder og optimalisering av bygningsdesign. Det kan også bidra til å skape mer bærekraftige og energieffektive bygninger.

Aslak Krogness Haanshuus

Arkitekt og grunnlegger av Arkitekt Aslak Haanshuus AS

Foto av Aslak Krogness Haanshuus19

På kontoret i Arkitekt Aslak Haanshuus AS diskuteres det, som så mange andre steder, hvordan og i hvilken grad man skal ta i bruk KI.

– Vi opplever at kunder selv kommer til oss med illustrasjoner i tidligfase, generert via KI, hvor de har tatt utgangspunkt i tegninger vi har levert. Disse bildene viser da ulike tester på feks. fasadeutrykk, materialer, farger etc., forteller Haanshuus.

Han er forøvrig en av utstillerne på Nasjonalmuseets kommende utstilling Hånd og maskin. Arkitektoniske tegninger. Tema for utstillingen er hvordan ny teknologi og programvare påvirker arkitektenes måte å jobbe med faget sitt på.

KI-design til inspirasjon

KI-genererte illustrasjon av hytte
«Tour through a Cloudy Lakehouse.» KI-generert illustrasjon: @benmyhre

Amerikanske Ben Myhre er bosatt i Holmestrand, og har jobbet med grafisk design i mange år. På fritiden designer han eventyrlige boliger ved hjelp av Midjourney i kombinasjon med Photoshop og billedprogrammet Topaz.

Med opptil 1,7 millioner likes på bildene han legger ut på sin instagram-konto, har han fått mye oppmerksomhet i media.

– Er det mulig å bruke bildene dine til å faktisk bygge et hus eller en hytte?

– Som inspirasjon trenger bildene ferdighetene til en utdannet arkitekt, som jeg ikke er, for å gjøre inspirasjonen levedyktig. Jeg har samarbeidet med noen arkitektfirmaer globalt, hvor jeg lager konseptene og deretter overleverer det til teamet deres for å gjøre visjonen til virkelighet. For tiden jobber jeg med en kanadisk eiendomsutvikler på et sett med 4 store fantasy-inspirerte rekkehus med flere herskapshus planlagt i nær fremtid. Jeg har også begynt å diskutere muligheter for noen norske partnerskap, inkludert et mulig hotell / lodge. Jeg er spent på å se hvoran det går. Det er morsomt å utforske hva arkitektur kan være uten grenser, men jeg overlater å bygge faktiske hus og hytter til fagfolk, kommenterer han.

KI-genererte illustrasjon av glassbygning
«Institute for Matador studies.» KI-genererte iillustrasjon: @neilleach14

Arkitekt, kurator og forfatter Neil Leach utforsker arkitektonisk design ved hjelp av Midjourney. I en av bildeseriene hans, «Institute for Matador studies», leker han seg
med hvilket resultat han får av ulike promter (forespørsler).

– En promt er og forblir et mysterium. Jeg kan introdusere et begrep som «matador» i en ledetekst, men har absolutt ingen kontroll over fargene og formene som genereres, kommenter han om noen av bildene i serien.

 

Siste innlegg

Foto av Glassfasade

Fremskritt gjennom glass

Fra vugge til grav. Glass følger oss gjennom hele livet. Lar oss se verden og hverandre, speile oss og får oss til å se...