Grønt vindu med rammer i flere materialer

Vågå Teknikk AS viste i 2021 frem en teknologi for å bære glass i svært slanke rammer for tredører og åpningsvinduer. Etter flere undersøkelser og tester viser det seg nå at plast, kompositt og aluminium er vel så egnede materialer for rammene.

Tekst: Harald Aase

Vanligvis festes et isolerglass i en vindus- eller dørramme med glasslister og pakninger, eller det limes. Konseptet til Vågå Teknikk AS er at isolerglasset holdes på plass i rammen av et eller flere omsluttende bånd. Båndene er forankret i rammen og støtter glasset gjennom hjørnebraketter i kompositt eller metall.

Foto av slank vinduramme
Det omsluttende båndet i konseptet er forankret i rammen og støtter glasset gjennom hjørnebraketter i kompositt eller metall. Illustrasjon: Vågå Teknikk.

Støttepunktene mot glasset er på hver endekant av brakettene, slik at de skjøre hjørnene på glasset unngås. Hjørnebrakettene er fleksible og virker som fjærer når båndet strammes.

Båndet er i rustfritt stål. I framtiden vil bånd i andre materialer, ikke minst polymerer, være aktuelle. Glasskantene hviler på myke pader mellom kanten og brakettene. Båndet er forspent, slik at det ikke bare bærer vekten av glasset, men også motstår en definert ytre, vertikal last på vinduet.

Konstruksjonen gjør at man skal kunne bruke 3-eller 4-lags isolerglass med tykke ytre og indre glass for støydemping, glass-enheter med opptil 65 mm tykkelse, og dører og vinduer med slanke rammer, med U-verdi ned mot 0,5 (W/m2K).

Andre materialer

Det omsluttende båndet er i rustfritt stål, og frem til nå har testing og utprøving vært gjort med vindusrammer av trevirke.

– Så langt har Vågå Teknikk vist fram konsepter basert på tradisjonelle trerammer. Det var naturlig for oss å først bruke trerammer, men vi ser nå på hvordan løsningen også passer med ekstruderte rammer i de andre materialene som brukes. Vi snakker her om plast, kompositt og aluminium. Vi er nå kommet så langt at vi ser at konseptet faktisk passer vel så bra med disse rammene, sier partner i Vågå Teknikk AS, Roald Pedersen.

– På hvilken måte?

– Alle rammer bygges først, deretter settes glasset inn og lukkes med en «glasslist». Men rammer av ulike materialer konstrueres ulikt og vindussammenstillingen er forskjellig. Trevinduer er per i dag limt og stiftet i hjørnene, med en komplisert not- og fjærskjøt, mens plast- og komposittrammer sveises, sier Pedersen.

Sparer glasslisten

– Rammer i aluminium er derimot skrudd sammen i hjørnene, og dermed får man muligheten til å skru rammene sammen rundt glasset i stedet, og man sparer glasslisten. Nøkkelen til det hele er at vi allerede har hjørnebraketter rundt glasset, de brukes som forankring for rammedelene i hjørnene, som skrus mot disse. Man behøver færre profildeler og konstruksjonen blir svært kompakt og slank fordi man lukker rammen rundt glasset. Man kan selvfølgelig tenke seg tilsvarende løsning for trevinduer, men da må konstruksjonen og sammenstillingen endres, fortsetter han.

Foto av slank vinduramme
Det er direkete forbindelse med hengselsbeslag. Illustrasjon: Vågå Teknikk.055

Testet i Århus

Et av Vågå Teknikk sine testvinduer har gjennomgått mekanisk testing og «termisk sykling» ved Danmarks Teknologiske Institutt i Århus. Den termiske syklingen innebærer veksling mellom høye og lave temperaturer mens systemet for å holde glasset overvåkes.

Foto av slank vinduramme
Vinduet har gjennomgått mekanisk testing ved Danmarks Teknologiske Institutt, i Århus. Det viser seg at termisk sykling ikke påvirker det omsluttende opphengsystemet. Foto: Vågå Teknikk AS

– Materialer beveger seg under temperatursvingninger. Resultatene fra denne testen var oppløftende. Termisk sykling påvirket ikke det omsluttende opphengssystem. Mekanisk testing gjør at vi har kunnet optimalisere designet ytterligere, sier Pedersen.

I tillegg er et vindu med treramme montert i et bolighus på Kongsberg, og gjennomlever nå vintervær, etter å ha stått ute under sommer- og høst-forhold.
– Ved veldig kalde dager og høy luftfuktighet opplever man utvendig dugg på det godt isolerte vinduet på Kongsberg. Det betyr for oss at vårt vindu har gode tekniske kvaliteter.

Konseptet til Vågå Teknikk AS ble først patentsøkt i Storbritannia, og her ble det innvilget sent i 2020. Når har firmaet fått godkjent patent også i USA.

Siste innlegg

Foto av Lighthouse Aarhus

Lighthouse – verdens beste høyhus er av glass

Med sine 142 meter er Lighthouse Danmarks høyeste bygning. Glassfasadene gjør dette til et enestående og ikonisk prosjekt, og et eksempel på hvordan man...