Glasstrender 2023: Tid for retro

– Vi ser at mange ønsker å bruke glass i forbindelse med bad- og dusjløsninger. Ikke bare på selve badet, men også i vegger og dører inn til baderommet. Det handler om at folk flest vil ha inn så mye lys som mulig, forteller salgsleder Christer Kvinge i Glassbjerget AS i Bergen.

Tekst: Guro Waksvik

Bedriften har bare det siste året levert flere baderomsløsninger i glass der profiler, hengsler, knotter og dørhåndtak er i messing.

– Det var populært på 60- og 70-tallet. Jeg er overrasket. Jeg trodde ikke det var en trend som ville komme tilbake. Men retro er i tiden nå, sier han.

En annen trend er dusjhoder og kraner i svart. Da følger Glassbjerget opp med svarte profiler og hengsler.

– Svart matt er populært akkurat nå, men jeg tror ikke det er en trend som vil vare.

Unike løsninger

Glassbjerget har i alle år hatt et jevnt trykk med forespørsler om baderoms- og dusjløsninger.

De siste årene har løsningene blitt stadig mer omfattende.

Foto av steamdusj
Steamdusj i sort glass. Foto: Glassbjerget

– Baderommene er gjerne utformet slik at standardproduktene ikke passer inn. Ofte er det behov for større løsninger enn standardproduktene som leveres av rørleggeren. Vi må tilpasse og spesialprodusere etter kundens behov. Mange kunder er ute etter skreddersydde løsninger, og det har vi spesialisert oss på, forteller Kvinge.

Nylig hadde Glassbjerget en artig leveranse. Kunden hadde vært i utlandet og sett et bad med vegg og dør i gyllent ugjennomsiktig glass.

Foto av skyvedør med vancevafolie
Fem lags Vanceva-folie har gjort glasset i dusjen gyllent og ugjennomsiktig. Foto: Glassbjerget

– Kunden falt for fargen. For å oppnå den rette effekten brukte vi fem lag med farget Vanceva-folie. Foliene ligger mellom herdet glass som tilfredsstiller krav til sikkerhet. Veggen slipper gjennom en del lys, samtidig som det ikke blir innsyn.

Med tanke på at det meste skal spesialproduseres, synes han ikke det er dyrt.

– Det koster noen kroner. Fordelen er at kundene får det akkurat slik de vil.

Foto av skyvedør i glass
Skyvedør i glass på bad. Foto: Glassbjerget

Speil og romfølelse

Glass over kjøkkenbenker er en trend som er kommet for å bli, tror Kvinge. Han leverer mye glass lakkert i en farge som enten skal bryte opp eller matche fargen på veggen bak.

– Vi prøver å unngå å selge klare glass. Skal glasset festet inntil veggen over kjøkkenbenken vil det før eller senere komme urenheter bak glasset. Glasset må tas helt ned for rengjøring. Det hender vi leverer klare glass, men prøver å overbevise kundene om at lakkert glass er en bedre løsning.

Over kjøkkenbenken

Glasset er herdet og tåler damp, varme og eventuelle støt fra kjøkkenredskaper. Speil over kjøkkenbenken er også populært.

– Vi har levert en del speil de siste to-tre årene, og nå har etterspørselen økt. Speil gir en fantastisk romfølelse som mange kunder ønsker. Speilet er 6 millimeter tykt. Det er mulig å levere spesialspeil som er herdet, men da blir imidlertid prisen noe høyere. Vi opplyser alltid kunden om at et speil tåler mindre enn herdet glass. Men bank i bordet. Til dags dato har vi ikke opplevd at et eneste speil har knust.

Han er ikke i tvil om at glass i interiør er populært, ikke minst fordi det slipper gjennom lys.

– Jeg har inntrykk av at folk flest vil ha inn mye lys. Glass er ikke det rimeligste materialet, men når noen har bestemt seg for at de vil ha glass går de oftest for det selv om det kan bli kostbart. Vi må tenke sikkerhet. Bruk av glass i interiør krever en viss kvalitet, og alt må dimensjoneres i henhold til kravene, forteller Kvinge.

LES OGSÅ: Nytt og gammelt på Bogstad Gård

Siste innlegg

Foto av tårnhytter i Manshausen 3.0

To tårn på Manshausen

Polfarer Børge Ouslands landskapshotell har blitt utvidet med hyttene Nansen og Amundsen som har glass fra tak til gulv. Tekst: Therese Myklebust   Arkitekt Snorre Stinessen har...