Glasset som kan redde milliarder av fugler

Det fuglesikre glasset utviklet av Pilkington er belagt med vertikale linjer som reflekterer UV-stråling. De fleste fuglesorter vil se det, og styre unna. Anett Karlsson i Pilkington Floatglas i Sverige tror glasset blir en suksess og at etterspørselen vil øke.

Tekst: Guro Waksvik Foto: Tadeusz Poźniak

Kollisjon mellom fugl og glass er et stort problem. Refleksjoner og speilbilder av landskap med vegetasjon misleder fuglene til å fly rett inn i glassflater, og mange mister livet.

– Fugler har godt syn i UV-spekteret, i motsetning til oss mennesker. Fuglene ser de smale vertikale stripene og oppfatter det som noe de ikke skal fly inn i, forteller salgsleder og teknisk rådgiver Anett Karlsson.

Foto av utsiktstårn
I glassfasadene på utsiktstårnet er det fuglesikre glasset brukt i kombinasjon med Pilkington Suncool™ 70/35 og Pilkington Optilam™, som sikrer effektiv varmeisolering, solbeskyttelse og sikkerhet. Foto: Tadeusz Poźniak

Lang prosess

Prosessen med å lage glasset har tatt tid. Utviklingsavdelingen i Pilkington fant etter hvert fram til et holdbart belegg som fungerer.

– Belegget er plassert på utsiden av det ytterste glasset. Det er holdbart. Man kan pusse og behandle glasset på vanlig måte. Glasset kan også herdes og lamineres uten at det går ut over belegget, sier Karlsson.

Belegget kan kombineres med andre produkter for å oppnå fordeler som energisparing, solbeskyttelse, sikkerhet og støybeskyttelse.

– Vi mennesker vil så vidt se stripene fra en viss vinkel på nært hold. På avstand kan vi knapt se det. Innenfra ødelegger ikke belegget for utsyn.

Perfekt i naturen

Glasset gikk gjennom og besto WIN testen – en prosess som måler hvordan fugler reagerer når de flyr mot glassrefleksjoner. Glasset vant prisen British Glass Innovative Solutions i 2018.

– Vi har presentert glasset på flere messer, og arkitektene har vist stor interesse. De synes det er fantastisk at det er kommet et slikt glass. Det passer perfekt for bygg tett på naturen, i et bymiljø er det sjelden nødvendig. Vi må alltid tenke rett glass på rett sted, understreker hun.

I Tyskland diskuteres det om sammenhengende glassflater på over 20 kvadratmeter skal forbys. Eksperter estimerer at cirka 115 millioner fugler dør årlig i Tyskland på grunn av kollisjon med glass.

– I denne diskusjonen blir fuglesikre glass viktig. Flere store glass- og fasadeforeninger har engasjert seg. Alle er enige om å beskytte fuglene mot kollisjon, og viser til det fuglesikre glasset og andre effektive tiltak i store glasskonstruksjoner.

Hun vet ikke om andre land har tilsvarende lovforslag oppe til vurdering.

– Men vi vet at det foregår en del lobbyvirksomhet. Det er svært sannsynlig at det vil komme anbefalinger i byggeforskriftene for å beskytte våre fugler, sier Karlsson.

I tillegg til Pilkington, tilbyr de fleste store glassprodusentene fuglesikre glass med ulike teknologi.

Flott referanseprosjekt i Polen

– Glasset er relativt nytt, og vi har ikke så mange referanseprosjekter ennå. Her i Sverige har vi bare noen små testprosjekter, men i Polen har vi et stort prosjekt, forteller Karlsson.

Foto av utsiktstårn
Det er registrert hele 130 ulike fuglearter i Solina. Foto: Tadeusz Poźniak

Solina er et populært turistmål, og er kjent for store åpne vann og skogkledde høyder. Det er ikke bare turistene som liker seg i området. 130 forskjellige fuglearter holder til her, i tillegg til trekkfuglene som slår seg ned i perioder på sin ferd mellom nord og sør.

Omgivelser med mye skog øker risikoen for kollisjon med glass.

– Derfor var det høyt prioritert å finne glassløsninger som beskytter fuglene. Det er brukt 1500 kvadratmeter av det fuglesikre glasset på gondolstasjonen og utsiktstårnet, forteller Karlsson.

I glassfasadene på gondolstasjonen er glasset brukt i kombinasjon med Pilkington Suncool™ 70/35 og Pilkington Optilam™, som sikrer effektiv varmeisolering, solbeskyttelse og sikkerhet.

God effekt

Pilkington er stolte av å støtte et prosjekt med så høy prestisje, som også bidrar til å ta vare på naturen og det lokale fuglelivet. Glasset har en god effekt i naturreservater med skog og fjell, som i Solina. Men også mange av verdens største byer ligger ved fugletrekk, der høye bygninger med mye glass kan øke risikoen for kollisjoner. Det er arkitektene i Biuro projektowe ANTEMIO i Kraków som har tegnet bygningene.

Foto av fugl med hjelp
Årlig mister millioner av fugler livet i sammenstøt med glass. Illustrasjon: Pilkington

Fakta

  • Glass: Pilkington AviSafe™
  • Formål: Glasset er utviklet for å redusere antall fuglekollisjoner.
  • Teknisk løsning: Et unikt UV-mønstret belegg bryter refleksjonen på glasset slik at fuglene oppfatter det som et hinder. I motsetning til mennesker ser fugler lys selv i det ultrafiolette området. Derfor er belegget på Pilkington AviSafe™-glasset mer synlig for fugler, samtidig som det er estetisk tiltalende fra utsiden. Fra innsiden er belegget mye mindre synlig enn andre løsninger. For det menneskelige øye avhenger synligheten av mønsteret av synsvinkelen og lysforholdet.
  • Bruksområder: Laget for store glassfasader, vinduer og dører, og innglassete gangbroer. I et isolerglass benyttes glasset med belegget på utsiden av det ytre glasset. Dette gjør produktet så effektivt som mulig, og forstyrrer speilbildet slik at fuglen ser at det er et hinder. Glasset kan potensielt redde milliarder av fugler hvert år. Vi gjør oppmerksom på at alle de store globale glassleverandørene har utviklet belegg som skal sikre at fugler ikke kolliderer med glass.

Vi gjør oppmerksom på at alle de store globale glassleverandørenehar utviklet belegg som skal sikre at fugler ikke kolliderer med glass.

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...