Geely – Et innovasjonssenter med spesialdesignede dekorprofiler

Ved det tidligere Lindholmen verft i Gøteborg ligger nå en teknologisk ekvivalent til Silicon Valley.

Her har Geely valgt å bygge sitt første innovasjonssenter utenfor Kina. Uni3 by Geely campus ferdigstilles i 2022, og skal få frem de nye talentene innen bilindustrien, skriver SAPA i en pressemelding.

De fem elementene

Arkitekturen har hentet inspirasjon fra naturen, hvor designet samspiller med form og funksjon.

Her gjenskapes den lokale historien fra verftsepoken gjennom et solid fundament i murstein, tydelig i hver bygning.

Foto av glassfasade
Hvert hus representerer et av grunnelementene i kinesisk filosofi. Foto: Felix Gerlach

Ved å flette sammen kulturene i Vesten og Østen reflekteres de fem kinesiske elementene – tre, ild, jord, metall og vann – gjennom vakre glassfasader.

– Hvert hus representerer et av grunnelementene i kinesisk filosofi, som blant annet betyr at de har forskjellige farger, sier Mikael Karlsson, prosjektleder ved Gøteborg Glasmästeri.

Mursteinen representerer f.eks elementet jord.

Design Studio – hemmelighetenes kammer

Arkitektbyrået «Arkitektbyrån Design Göteborg AB» har utviklet det overordnede designet, utformingen og prosjekteringen for fire av byggene på campus.

Det femte bygget derimot, «The Design Studio», er tegnet av det danske arkitektfirmaet Cobe A/S, som er ansvarlig for designutviklingen for Uni3 by Geely.

Det eksklusive designsenteret blir som et «hemmelighetenes kammer», der nye produkter, spesielt fra Lynk & Co, skal designes.

Foto av Uni3 by Geely campus
Bygningene er designet av Arkitektbyrån Design Göteborg AB og det danske arkitektfirmaet Cobe A/S. Foto: Felix Gerlach

Byggets totale areal er 14.000 m² fordelt på kontorarealer, utstillingslokaler og verksteder.

Bedriftens identitet og filosofi forsterkes gjennom det multifunksjonelle designet, hvor temaer som «personlig», «urbanisme», «ny teknologi» og «respekt» reflekteres gjennom lokalene.

Spesialdesignede profiler

Forholdet mellom de private og offentlige områdene er nøye gjennomtenkt. Fasaden i første etasje er åpen og transparent, men blir suksessivt mer og mer privat jo lenger opp man ser på bygningen.

Foto av glassfasade
Dekorprofilene av aluminium ligger gradvis tettere og tettere på fasaden. Foto: Felix Gerlach

Effekten får man med spesialdesignede dekorprofiler i aluminium som gradvis ligger tettere og tettere på fasaden.

Utformingen av selve bygget er sentrert rundt et atrium som binder sammen den visuelle og fysiske forbindelsen mellom alle som arbeider der.

Geely – Ikke bare en arbeidsplass

Uni3 by Geely har hentet ”Uni” fra engelske ”unify” og refererer til forbindelsen mellom Sverige og Kina.

3-tallet står for den synergistiske effekten av 1+1=3, og skal oppmuntre til nyskaping og innovasjoner.

Geely mener at nye idéer blomstrer i møter mellom forskjellige mennesker som ikke deler samme perspektiv, ambisjoner og vaner. Mennesker fra ulike miljøer med forskjellig bakgrunn kan sammen inspirere hverandre til å forme nye muligheter og oppdagelser.

Uni3 by Geely har et areal på 104.000 m² fordelt på fem bygninger.

I hovedbygningen er det plass til 3.000 arbeidsplasser hvor det er mulighet for å jobbe med sine innovasjoner i et større og åpent gårdsrom som kopler lokalene sammen.

Foto av Uni3 by Geely campus
14.000 m² er fordelt på kontorarealer, utstillingslokaler og verksteder.

Det er også kafé, restaurant, teater og møterom her. En annen bygning på campus er Lynk & Co’s kontor. Lynk & Co er Geelys merkevare for mobilitet, der målet er å utvikle eierskapsmodeller for biler for den mer oppkoblede generasjonen og deres forbrukerbehov.

Lavkarbonlegering

Via Göteborgs Glasmästeri AB har SAPA levert totalt 155 tonn aluminium til prosjektet i form av aluminiumfasader, glasstak og dører.

Gjennom glasstaket kan nye bilmodeller også flyttes ut i dagslys for testing av funksjoner og design – uten innsyn fra offentligheten.

Nesten hele hovedbygningen er kledd med SAPAs glassfasader. Både fasadene og taket er produsert i lavkarbonlegeringen Hydro CIRCAL, resirkulert aluminium fra utrangerte byggprodukter.

Ved å velge en fasade med sirkulære materialer viser prosjektet sitt klare fokus på fremtiden og bærekraft.

En spennende reise

Selvfølgelig har det også vært noen vanskeligheter underveis i prosessen, forklarer Mikael ved Göteborgs Glasmästeri AB.

– Den store utfordringen har vært logistikken, å håndtere store profilleveranser og alle partier og glass. Et av husene (hus 23) har for eksempel hele 3.800 glass, sier Mikael.

I tillegg til hovedbygget har bygningene til Lynk & Co samt Design Studio også aluminiumfasader fra SAPA.

– Prosjektet har vært en trygghet for vår produksjon i 3 år. Vi etablerte et nytt anlegg i tilknytning til vårt vanlige produksjonsanlegg der de fleste av produktene til Geely ble produsert. Det absolutt morsomste ved prosjektet har vært å få være med fra start, helt fra idéstadiet til ferdigstillelse, sier Mikael.

​Fakta:

  • SAPA-produkter: SAPA fasade 4150, SAPA glasstak 5050, SAPA dører 2086
  • SAPA-produsent: Göteborgs Glasmästeri AB
  • Arkitekt: Arkitektbyrån Design Göteborg AB og Cobe A/S
  • Byggherre: Geely innovation center 2 AB
  • Entreprenør: Billström Riemer Andersson Bygg AB
  • Fotograf: Felix Gerlach

Siste innlegg

Foto av inngangsparti i Kristian Augustgate 13

EU krever energisparing i bygg

EUs nye «bygningsdirektiv» er strategiske verktøy som blant annet skal gi økt energieffektivitet, redusere klimagassutslippene, og fremme en mer bærekraftig byggebransje. Innføring av direktivet...